Foto: Basilica.ro
La acest sfârșit de săptămână au avut loc manifestări ieșite din comun la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman, unde au fost aduse cea mai veche icoană a Maicii Domnului, pictată - conform tradiției - de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, precum și moaștele Sfântului doctor și ierarh Luca al Crimeei. Hramul a fost sărbătorit astăzi, la duminica Sfintelor Femei Mironosițe.
Cei prezenți au putut asista și la un fenomen ceresc mai puțin obișnuit: apariția unui halou în formă de curcubeu în jurul soarelui, după cum arată imaginile publicate pe pagina de Facebook a mănăstirii. VIDEO:
ÎPS Pantelimon de Veria (Biserica Greciei) a slujit duminică la hramul Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman, alături de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a informat agenția de știri Basilica.
Ierarhul a adus din Grecia, din Mitropolia de Veria, cu ocazia evenimentului, cea mai veche icoană cu chipul Maicii Domnului, atribuită Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, împreună cu Icoana Maicii Domnului „Panagia Soumela”.
Acestea au fost așezate alături de racla cu un fragment din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, spre închinarea miilor de credincioși veniți din toată țara.
Sfânta Liturghie în Duminica Mironosițelor a fost oficiată la altarul exterior al mănăstirii.
În cuvântul rostit, Mitropolitul Pantelimon de Veria a subliniat că Sfintele Femei Mironosițe sunt cinstite pentru curajul de a-L vesti pe Hristos cel Răstignit și Înviat.
„De foarte puține ori Sfinții Evangheliști folosesc verbul a îndrăzni pentru a descrie o acțiune. În cazul de față, cuvântul a îndrăzni își găsește sensul pe deplin”.
„A fost nevoie de o îndrăzneală să ceară cineva trupul mort al unui om care a fost judecat din dorința poporului la moarte, o moarte de rușine pe cruce. Totuși, Iosif din Arimateea îndrăznește. Nu este doar Iosif cel care îndrăznește. Îndrăznesc și alții, fiecare în felul lor”.
„Îndrăznesc Femeile Mironosițe să ducă mesajul Domnului ucenicilor și apostolilor fără să se gândească că aceștia vor fi neîncrezători când le vor auzi cuvintele și că vor considera ilogic mesajul Învierii pe care femeile iubitoare din fire, așa cum ne lasă să înțelegem Evanghelistul Luca, l-au transmis”.
„Datorită acestei îndrăzneli, care ne face și pe noi părtași ai Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, le cinstește Biserica în a treia duminică după Paști”, a afirmat IPS Pantelimon, potrivit Radio Trinitas.
Delegatul Patriarhului Daniel la hramul Mănăstirii Pantocrator a fost Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
„Vă transmitem aprecierea și binecuvântarea Preafericitului Părintelui nostru Daniel, Patriarhul României, care m-a binecuvântat să îl reprezint aici la această sărbătoare a Sfintei Mănăstiri Pantocrator”.
„Felicitări și gândurile cele mai bune, rugăciuni și binecuvântări, dragoste multă și abnegație deosebită din partea Preafericirii Sale”, a transmis PS Ieronim.
Mănăstirea Pantocrator a fost sfințită în data de 26 septembrie 2021 și este una dintre ctitoriile filantropului George Becali, pentru care acesta a și fost distins cu Crucea Patriarhală de către PF Daniel (alături și de alți ctitori).
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.