Egalitatea de gen a ajuns și la UNATC: Ne propunem să identificăm soluții optime în ce privește accesul nediscriminatoriu la educația și cercetarea bazate pe integrarea principiilor egalității de gen

De Cronicar  /  

Foto: CNDB

Foto: CNDB

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CE MAI FACE UNATC - COMUNICAT

În contextul evenimentelor recente, care chestionează practicile din ultimii zeci de ani din învățământul artistic, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) inițiază programul „Politici de conduită”, dedicat respectării libertății individuale și egalității de gen, într-un context non-discriminator, normat legislativ, etic și academic.

Programul este inițiat pe mai multe paliere, atât de informare și prevenție, cât și de acțiune imediată. Este clară necesitatea unei reforme, iar la acest proces trebuie să participe cu responsabilitate toate instituțiile publice și private, care prin misiunea și valorile lor, promovează și apără drepturile omului.

„Politici de conduită” este la început de drum și se anunță ca un program deschis și cu caracter de „work in progress”, atât la nivel de conținut, cât și în privința atragerii de parteneri cu expertiză în domeniu. Este o platformă de acțiuni, dar și una de dialog pentru a găsi soluții pe termen lung. Este destinată în primul rând comunității UNATC și artistice, studenților, personalului didactic principal și auxiliar, personalului administrativ, alumnilor UNATC, dar invită deschis la sprijinirea acestui demers toate comunitățile interesate. Este clar că numai printr-un efort conjugat, prin implicarea factorilor decidenți și dialogul expertizei din domeniul juridic, artistic și educațional, putem duce la bun sfârșit o asemenea inițiativă.

Toate informațiile sunt publice, accesibile pe o secțiune specială - https://unatc.ro/devunatc/politici-de-conduita/. Secțiunea va fi updatată și dezvoltată în permanență. Ea este structurată după cum urmează.

Cerere Audit extern către Agenția Națională de egalitate de șanse între femei și bărbați

 Ca primă și, considerăm simbolic cea mai importantă măsură, invităm public, dar și prin cerere instituțională direct adresată, Agenția Națională de egalitate de șanse între femei și bărbați (https://anes.gov.ro) la un audit extern asupra UNATC în chestiunile ce vizează egalitatea de gen, libertatea individuală sau diversele tipuri de discriminare. Invităm o instituție cu expertiză și experiență în acest domeniu, pentru a putea construi, legal și dialogal, în funcție de rezultatele acestui audit, un cadru mai bun de norme și practici pedagogice în spațiul universitar.

Redăm în cele ce urmează detalierea acestui prim demers, în Cuvântul Rectorului UNATC.

„Ca om și ca rector, primează dreptatea. Iar dreptatea nu are decât două valențe: cea legală și cea morală. Și incidentele din ultima perioadă îmi arată că în aceste împrejurări ne lipsesc amândouă. Chiar dacă uman observ și nu sunt de acord cu comportamente nepotrivite, unde nu doar studenții se simt nedreptățiți de unii profesori, cu părere de rău, trăim și inversul. Și nu există altă cale decât să ne uităm la norme. Arbitrajul emoțional doar ne dezbină în două tabere: victime și agresori, de oricare parte ne-am afla. Am încercat să mă întorc la normă, dar norma nu există. Nu există legi care să ne împartă limpede în acuzatori și învinovățiți. Nu există proceduri de bune practici, iar despre norma morală, din păcate, sunt multe de spus. Mediul universitar și mai ales mediul artistic universitar sunt și  mai greu de normat. Cine poate face diferența dintre un act artistic inocent și intenția ascunsă a unui hărțuitor? Nimic n-a fost mai greu acum decât să rămân imparțial și să fac dreptate.

Pentru că e nevoie să facem dreptate.  M-am simțit lipsit de sprijinul legii, cu nevoia de a-mi apăra studenții și cu dorința de a fi echitabil față de colegii mei profesori. Și am căutat ajutor de la o instituție, o entitate, echidistantă, cu expertiză în domeniu, care poate analiza starea de fapt. O instituție care a apărut dintr-o nevoie a societății: Agenția Națională de egalitate de șanse între femei și bărbați.

Și așa cum am promis și mi-am promis atunci când am ajuns rector, și asta se vede și astăzi, mi-am dorit transparență. Nu numai ușile sunt transparente la noi, dar și dorința de a fi transparenți în deciziile noastre, de a nu ascunde nimic și de a nu părtini pe nimeni. Ca urmare, am cerut Agenției naționale de egalitate de șanse pentru femei și bărbați un audit pentru ca ambele părți să aibă dreptul să spună și să se apere, iar eu să pot să duc în continuare ceea ce un rector are de dus: să conducă universitatea legal, moral și integru. Vom aștepta rezultatele. În baza acestui audit, ne vom structura cadrul de siguranță în care activitățile să se poată desfășura. Din universitatea care astăzi este arătată de unii cu degetul, îmi doresc  să devenim prima universitate de artă care apără egalitatea de șanse și creează un context corect pentru studenți și profesori.

Dar nu doar voi aștepta. În weekend-ul care a trecut, am lucrat cu o echipă din universitate și am făcut ce am știut noi mai bine. Am construit o minimă bază de suport pentru noi toți. Orice propunere, orice nevoie la care eu pot răspunde în condițiile legalității, vă rog să mi-o transmiteți. Nu facem aceste demersuri doar pentru voi, studenții, ci facem aceste lucruri împreună cu voi, pentru noi toți. Vă invit să parcurgeți secțiunea special construită pe site-ul UNATC, numită „Politici de conduită” și accesibilă la https://unatc.ro/devunatc/politici-de-conduita/. E mult, e puțin, nu știu, dar e cu toată deschiderea. Știu însă că împreună, la sfârșitul drumului, vom fi prima universitate de artă deschizătoare de drumuri și în acest context.”

(Prof. univ. Dr. Liviu Lucaci - 10 octombrie 2022)

 

Revizuirea Codului de Etică și Deontologie universitară UNATC

Codul de etică și deontologie universitară al UNATC prevede normele și principiile de etică și deontologie universitară, faptele calificate drept abateri de la normele și principiile de etică și deontologie universitară, competențele și procedura de soluționare a sesizărilor privind abaterile de la normele și principiile de etică și deontologie universitară, sancțiunile aplicabile persoanelor care săvârșesc astfel de abateri și organismele sau persoanele îndreptățite legal să pună în executare respectivele sancțiuni. 

Evenimentele petrecute în ultima vreme au demonstrat că unele dintre aceste norme, principii și dispoziții din codul de etică și deontologie universitară al UNATC necesită o reformă, în special în sensul detalierii noțiunilor de „hărțuire”, „hărțuire sexuală”, „discriminare” și „abuz”, astfel încât acestea să fie simplu de înțeles și, mai departe, de evitat, iar dacă va fi cazul, de sancționat. Totodată, este necesar să se reglementeze, dintr-o perspectivă etică, situația relațiilor consensuale dintre un student sau o studentă, pe de o parte, și un profesor sau o profesoară, pe de altă parte.

În cadrul acestei reforme, un accent puternic se va pune pe oferirea de informații exacte cu privire la definițiile legale, dimensiunea și natura faptelor calificate drept „hărțuire”, „hărțuire sexuală”, „discriminare” și „abuz”, precum și pe introducerea unui număr suficient de exemple practice pentru fiecare dintre aceste noțiuni, pornind de la potențiale situații cu care studenții s-ar putea confrunta în mediul universitar artistic.

În prezent, o echipă multidisciplinarăare în lucru revizuirea codului de etică și deontologie universitară în ansamblul său. Forma ce va rezulta va fi prezentată spre dezbatere în cadrul întâlnirii programate la data de 20 octombrie, înainte de discutarea și adoptarea sa în cadrul Senatului universitar.

Planul de Egalitate de Gen

Prin intermediul acestui document, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, București prezintă Planul Egalității de Gen (Gender Equality Plan) pentru perioada 2022-2025. Acest plan a fost structurat în conformitate cu principiile unei comunități academice care are ca deziderat o serie de valori indispensabile: accesul nediferențiat la educație universitară, promovarea respectului pentru identitatea și genul fiecărui reprezentat și fiecărei reprezentate din comunitate, combaterea oricărui comportament discriminatoriu și intolerant, precum și susținerea echilibrului de gen în accesul la resurse și poziții academice. Unul dintre obiectivele principale ale planului este încurajarea egalității și diversității într-un mediu universitar sigur, care se opune oricărei forme de discriminare, dezvoltând astfel cadre de învățare și de progres academic echitabile. Egalitatea, diversitatea, non-discriminarea constituie premise ale unor bune practici academice și fundamentează un proces de învățare și evoluție bazat pe echitate și respect reciproc.

Prezentul plan își propune să identifice soluții optime în ce privește accesul nediscriminatoriu la educația și cercetarea bazate pe integrarea principiilor egalității de gen în procesul de cunoaștere. Promovarea acestor principii, pe toate palierele specifice procesului educațional și celui de cercetare, are drept scop susținerea unui mediu academic deschis, centrat pe susținerea și încurajarea diversității.

În spiritul declarat al acestui program, Planul de Egalitate de gen va fi constant supus analizei și revizuit, în corelare cu schimbările necesare.

Dicționar de termeni

În cadrul acestui program, cu rol de corectă informare a comunității UNATC, inițiem acest dicționar de termeni, cu mențiunea că lista este deschisă. Pentru a putea acoperi cât mai mulți termeni din această arie, oferim o dublă expertiză și perspectivă, una juridică, respectiv una psihologică.

Veți găsi în această primă etapă, definiții și explicații pentru termeni ca Abuz, Abuz psihologic, Abuz sexual, Abuz fizic, Abuz financiar, Hărțuire, Hărțuire sexuală, Discriminare, Discriminare de gen, Violență de gen.

Acțiuni

1. Solicitarea unui audit extern pentru evaluarea situației actuale, din partea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

2. Înființarea unei comisii de lucru, formată din 4 profesori/profesoare, 4 studenți/studente și 2 alumni UNATC care va organiza întâlniri și dezbateri privind egalitatea de gen și programe și proiecte artistice pe teme centrate pe Abuz și Hărțuire

3. Campanii de conștientizare și informare a studenților/studentelor, profesorilor/profesoarelor și personalului angajat din cadrul UNATC. Intenționăm să invităm experți în domeniu, psihologi, juriști și ONG-uri specializate.

Pe data de 5 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Atelier, a avut loc o primă întâlnire internă, la care au participat profesoara universitară Ionela Băluță, specialistă în studii de gen, alături de profesoare, profesori și personalul administrativ din UNATC. În cadrul acestei întâlniri, Ionela Băluță a abordat noțiuni privind discriminarea de gen, abuzul și hărțuirea. Vă prezentăm materialul conceput de Ionela Băluță, cu referințe specifice la temele abordate. Întâlnirea din data de 5 octombrie face parte dintr-o serie mai amplă de discuții centrate pe politicile egalității de gen.

Toate detaliile acestei întâlniri, inclusiv fotografii și materialul prezentat, sunt publice și pot fi accesate la https://unatc.ro/devunatc/campanie-de-constientizare-si-informare-a-studentilor-studentelor-profesorilor-profesoarelor-si-personalului-angajat-din-cadrul-unatc/.

4. Desemnarea prin decizie de Consiliului de Administrație a două persoane, din cadrul UNATC, care vor avea ca atribuții asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați. Aceste două persoane vor urma cursuri de formare în domeniul egalității de gen.

5. Alocarea, structurarea și dezvoltarea, pe site-ul https://unatc.ro, a unei secțiuni dedicate programului „Politici de conduită”, accesibilă la https://unatc.ro/devunatc/politici-de-conduita/.

6. Campanii de informare internă a studenților, personalului didactic principal și auxiliar, personalului administrativ privind conținutul și acțiunile din cadrul Politicilor de conduită.

Instrumente de suport - suport juridic, suport psiho-emoțional și instrumentele self-help

            Acest set de instrumente există de ceva vreme, dar îl vom enunța clar și în cadrul acestui program.
            Persoanele care se confruntă cu potențiale fapte de discriminare, hărțuire ori de încălcare a normelor de etică universitară și care doresc să obțină informații concrete privind procedura de sesizare a Comisiei de etică, ne pot contacta la
suport.juridic@unatc.ro.
            Pentru cei care se consideră într-o situație de posibil abuz și consideră că au nevoie de suport psiho-emoțional, într-un cadru confidențial și sigur, vor primi îndrumarea psihologilor din cadrul UNATC. Ne pot contacta la
suport.psihologic@unatc.ro.
            Instrumentele self-help constituie o colecție de materiale și instrumente care te vor ajuta sa te informezi singur și să găsești răspunsuri la întrebările tale cu privire la „abuz”, „hărțuire”, „violența psihologică”. Informațiile sunt selectate de juriști, psihologi, medici, ONG-uri.

Ghid pentru sesizări

            Considerăm acest ghid util pentru comunicarea eficientă a etapelor ce trebuie urmate, atunci când o persoană dorește să facă o sesizare ce ține de normele Codului de Etică și Deontologie universitară UNATC.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu părintele Filotheu Monahul de la Mănăstirea Petru Vodă și Av. Marina-Ioana Alexandru, despre semnele vremurilor, Antihristul, semnul, numele și numărul fiarei

Poeții Carlos Aquasaco și David Noria despre Constantin Barbu la Festivalul Internațional de Poezie de la Tomis

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • adria 05.12.2022 17:43
    Acronimul 'UNATC' ar fi trebuit explicat la prima menționare a lui în articol.
    UNATC = Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică
  • Tic 05.12.2022 18:03
    Mofturi, moncher, mofturi!
  • Mircea Dragan 05.12.2022 18:09
    Genu? Genul este : feminin, masculin si neutru. De regula se refera la obiecte.
  • mariusmioc 05.12.2022 23:18
    Întreb și eu ce înseamnă egalitate de gen în arta teatrală? Că actori bărbați pot juca rolul Julietei și actori femei rolul lui Romeo și orice încercare de a favoriza bărbați pentru rolul Romeo și femei pentru rolul Julietei trebuie pedepsită?
Ultima oră

23:00

Magda Ursache: Fără Duh și fără Slovă? ”Între arta profană și cea religioasă este aceeași deosebire ca între o groapă și un monument”

22:34

Florin Palas: Dumitru Moldovan, ultimul luptător din rezistența armată anticomunistă de pe versantul nordic al Munților Făgăraș (+ 12 octombrie)

22:02

Cuvânt trezvitor al Părintelui Gheorghe Calciu: “Nu va lăsați intimidați de etichetele presei. Nu vă lăsați doborâți! Dacă-L ai pe Dumnezeu, ai într-adevăr vârtute și poți să răstorni cu bărbăția ta toate capcanele satanei”

21:55

Fostul prim-ministru al Scoției Alex Salmond s-a prăbușit și a murit subit după un discurs ținut în Macedonia de Nord

21:23

BlackRock, cel mai mare administrator de bani din lume a depășit active de 11,5 mii de miliarde de dolari, un maximum istoric

21:15

Trei ani fără robul lui Dumnezeu Marcel Petrișor ( + 12 Oct. 2021 ). VIDEO-INTERVIU: Despre cinstirea Sfinților din închisori

20:58

Tudor Avrigean: JUSTIȚIA, DREPTATEA ȘI KATEHONUL

20:30

MIZA NISTRU. 12 octombrie 1808: Rusia anexează Moldova și Țara Românească, după convenția semnată de Napoleon I și Alexandru I

19:22

Doliu în sportul mondial: A murit un atlet britanic de doar 28 de ani, care a reprezentat Marea Britanie la Campionatele Europene - VIDEO

18:20

12 octombrie: Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic; Cuviosul Cosma Melodul, episcop de Maiuma; Sfânta Muceniță Anastasia fecioara

17:36

Peste 6,5 milioane de români în diaspora: Suntem fruntași în Europa la capitolul emigrație - Revista presei 7-11 octombrie 2024

16:46

Globaliștii și-au dat jos masca! – Ceva foarte rău e pe cale să se întâmple...

15:44

Iohannis a beneficiat de sume uriașe din bani publici pentru a-și satisface mofturile - Victor Ciutacu îi numără lui Iohannis terenurile de golf: “Vila Lac 3 ar trebui redenumită Vila Lac Trei Găuri” - VIDEO

14:22

FENOMENUL ORTODOX ROMÂNESC DE LA SFÂNTA PARASCHEVA – Foto/Video

13:00

Alexandra Spireanu: "Care este Adevărul?"