

Prevederile referitoare la definiția genului din Convenția de la Istanbul, document controversat pe care România l-a ratificat în 2016 fără nicio dezbatere publică și care promovează o nouă viziune asupra noțiunii de gen, par să-și arate deja rezultatele.
Evenimentul Zilei scrie că un document de pe site-ul Palatului Copiilor din Iași stârnește agitație pe rețelele de socializare. Este vorba de un formular prin care li se cere părinților copiilor înscriși la diverse activități consimțământul pentru folosirea datelor personale, așa cum presupun noile reglementări europene. Pe acest document, mama și tatăl care trebuie să-și dea acordul pentru ca informațiile legate de copii să poată fi stocate sunt înlocuiți cu ”părinte 1” și ”părinte2”.
Oamenii care au criticat sau ironizat formularea și-au amintit că această uniformizare a genurilor părinților este deja o modă în unele țări, cea mai recentă decizie de înlocuire a termenilor ”mamă” și ”tată” cu părinți numerotați fiind a administrației pariziene, notează Evenimentul Zilei.
Așa cum ActiveNews arăta AICI, Convenția de la Istanbul, ratificată de România, dar respinsă de alte state europene, promovează o nouă viziune asupra noțiunii de gen, prima consecință, așa cum arăta avocatul Corina Săcrieru, fiind schimbarea modelului social și cultural bărbat-femeie.
Articolul 12. pct.1, din Convenție precizează că: „statul care ratifică acest document promovează schimbarea modelelor sociale, culturale, de comportament, pentru femei și bărbați, în vederea eradicării prejudecăților, tradițiilor, obiceiurilor, practicilor bazate pe stereotipuri”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
1. Convenția de la Istanbul a trecut pe sub radarul opinei publice din România în iunie 2014 când Rovana Plumb a semnat-o la Strasbourg.
2. A fost din nou ignorată în septembrie 2015 când Guvernul Ponta, prin HG, a supus-o președintelui Iohannis spre aprobare. Acesta nu stă pe gânduri ci, luna următoare, supune Parlamentului spre adoptare Proiectul de Lege privind ratificarea Convenției. Nimeni nu se sesizează!
3. Pe 13 octombrie 2015, Proiectul de Lege ajunge fără zarvă în Camera Deputaților, unde este adoptat în mai puțin de 5 săptămâni cu UNANIMITATE DE VOTURI: 204 deputați din 204 prezenți (Camera are 329 deputați).
4. În aceeași zi Proiectul aprobat este înaintat la Senat care, pe 29 februarie 2016, cu 100 de voturi pentru, o abținere și UN SINGUR vot împotrivă adoptă Proiectul.
5. Pe 8 martie Legea privind ratificarea Convenției este trimisă la Iohannis spre promulgare. Câteva zile mai târziu (16 martie 2016) Proiectul este promulgat prin decretul 306/2016 și devine Legea 30/2016, publicată ulterior în Monitorul oficial nr 224/2016.
Validarea Referendumului ar fi pus în pericol această Convenție. De unde mobilizarea generală să-l boicoteze.