După Ciucă, și Ciolacu vrea să modifice Constituția. Nu știe exact ce, dar vrea ca procesul să fie „pornit repede”

De Părău Vlad  /  

Foto: Ciucălacu, acvila bicefală prezidențială.

Foto: Ciucălacu, acvila bicefală prezidențială.

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) a făcut, marți, mai multe precizări pe tema modificării Constituției, legea fundamentală a statului. El a subliniat că schimbarea Constituției „este un demers care trebuie pornit”, dacă tot „există această coaliție cu o asemenea majoritate în Parlament, îți propui și lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe” și că, dacă se va purcede la revizuirea Constituției, dezbaterea ar trebui să pornească de la ultima tentativă pe această temă. Ne amintim că legea fundamentală a fost gândită în contextul ieșirii României de sub dictatura comunistă, motiv pentru care a prevăzut multe opreliști de la încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, pentru a preveni eventuale derapaje totalitare ulterioare. În mod special, Constituția le-a stat în gât politicienilor atât de „dreapta” cât și de „stânga” în timpul stării de urgență și de alertă prilejuite de pandemia de coronavirus, când majoritatea restricțiilor, precum și impunerea certificatului Covid la locul de muncă sau vaccinarea obligatorie s-au dovedit a fi neconstituționale. Or, o schimbare a Constituției era anticipată încă de la finele anului 2021, după cimentarea actualei majorități PSD - PNL - UDMR. Constituția României postdecembriste a fost revizuită o singură dată, în 2003, în contextul pregătirii semnării tratatului de aderare la U.E., pentru anul 2005, integrarea devenind efectivă la 1 ianuarie 2007.  
 
Citiți și: Marcel Ciolacu cere schimbarea Constituției chiar de Ziua Constituției și vrea ca parlamentarii fără mască să-l protejeze mai bine decât cele 3 doze de Pfizer pe care se pare că și le-a făcut degeaba

Actuala majoritate PSD-PNL din Parlament îl predispune pe Ciolacu la „lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe”

Scimbarea Constituției „este un proces amplu, după cum bine știți, și urmează printr-o dezbatere cu toate instituțiile, o dezbatere în Parlament. Dar, de obicei, când ai majorități atât de consistente cum există această coaliție cu o asemenea majoritate în Parlament îți propui și lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe.

Știți foarte bine că a mai existat o dată o încercare de modificare a Constituției, presupun că trebuie pornit de la acele dezbateri”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, 10 mai, la sediul Parlamentului, potrivit Național.ro
 
Citiți și: Guvernul Ciucă debutează cu un atentat la siguranța națională: regionalizarea României prin schimbarea Constituției. Visul UDMR și al Grupului de la Cluj, recunoscut de Kelemen Hunor: descentralizarea este un alt nume pentru autonomie

Ciolacu: „Societatea se modernizează”, DAR „nu consider că trebuie modificate atribute de la președinte”

Pe principiul „să fie reformă primesc, dar să nu se schimbe nimic”, liderul PSD o ține îninte cu modernizarea societății, deci și a legii fundamentale, dar nu în cazul președintelui care, în primii 6 ani de mandat, nu a făcut decât să șteargă pe jos cu formațiunea social-democrată, încălcând astfel tocmai Constituția pe care vrea s-o schimbe Marcel Ciolacu.

„Societatea se modernizează, provocările sunt, după cum vedem, cu totul altele. Cred că nimeni nu se mai aștepta în Europa să avem de-a face cu un război. Și atunci trebuie privite toate unghiurile și sunt ferm convins că vor fi mai multe opinii”, a mai spus Ciolacu. Această declarație anticipează posibile derogări de la inviolabilitatea drepturilor și libertăților constituționale sub pretextul războiului.

Întrebat dacă atribuțiile președintelui ar trebui modificate, Ciolacu a dat un scurt, dar cât se poate de clar: „Nu, eu nu consider că trebuiesc modificate atribute de la președinte”. Prin aceasta, se înțelege și faptul că actuala majoritate parlamentară nu ia în calcul câtuși de puțin posibilitatea schimbării formei de guvernământ pentru o revenire la monarhia constituțională, abolită cu forța de comuniști din 1948 și de urmașii lor de după 1989. 
 

Liderul PSD, despre modificarea Constituției: Ar fi cazul să pornim acest demers, ținând cont și de majoritatea pe care o avem în Parlament. Ar trebui constituită o comisie specială, cum se face acum și cu Legile Siguranței Naționale

Încă nu se știe când ar putea fi inițiat un asemenea demers de reformă constituțională. Ciolacu a mai opinat, însă, că ar trebui să se constituie o comisie specială la nivelul Parlamentului. „Este un demers care trebuie pornit. Eu astăzi am făcut un anunț că ar fi cazul să pornim acest demers, ținând cont și de majoritatea pe care o avem.

Cred că ar trebui constituită o comisie specială, fiind și de la Cameră și de la Senat, cum se face acum și cu Legile Siguranței Naționale și, acolo, pornit acest demers”, a conchis Ciolacu.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Maria888 10.05.2022 22:21
    La Referendumul Coalitiei pentru Familie cand s-a cerut clarificarea notiunii de casatorie, ca intre barbat si femeie, imediat a intervenit, ca un sfat doar, Ambasada USA care a zis, offtopic si chiar la subiect, ca sa avem grija cu reviziurea Constitutiei deoarece Constitutia reprezinta garantia democratiei si daca modificam Constitutia se poate pune in pericol democratia.
    Ma astept, ca si de aceasta data, Statele Unite sa intervina salvator cu un sfat, acelasi sfat, care este generic si foarte util in general - Constitutia nu se schimba, caci este act constitutiv. Chiar daca nu mi-a convenit la Referendum si am vrut sa se schimbe am recunoscut ca argumentul americanilor avea sens. Eu atunci am votat sa se schimbe, nu s-a schimbat, domnul Ciuca poate ar zice sa nu las amaraciunea sa imi intunece judecata si sa il las si pe el sa incerce sa schimbe.
    Sa incerce dar cu referendum. Si daca incearca ma astept ca americanii sa rasara din nou cu sfatul cel util.
  • Mircea Dragan 11.05.2022 19:07
    Ciolacu refuza sa inteleaga ca-n 89 nu l-am dat jos pe Ceausescu sa punem in locul lor pe el pe Dancila , Citu, Bulai si toti hotii din politica,.
    Daca se modifica o singura virgula din Constitutie o sa iasa rau ptr ei.
  • Mircea Dragan 12.05.2022 10:21
    Averea statului este proprietatea intregului popor! Asa a fost pana in 89! Din 89 nu s-a mai construit nimic asa ca totul este al nostru. S-a construit cu poporul ptr popor! Sau minteau comunistii.
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

07:00

Prof. Ilie Bădescu: Noogenia mărturisirii păcatelor. Spovedania într-o civilizație secularizată

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei