

Medicul legist Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a publicat marți un mesaj pe social media în care citează un studiu de specialitate din revista The Lancet, care a analizat peste 70.000 de cazuri și a concluzionat că „supravegherea unui agent patogen nou-apărut este, de obicei, părtinitoare, supraevaluată, orientată către formele clinice severe”, argumentând prin estimări statistice.
„A apărut în The Lancet (Infectious Diseases), din 30 Martie, un studiu serios - Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis-Robert Verity, Lucy C Okell, Ilaria Dorigatti et all (Estimări asupra severității bolii coronavirus 2019: o analiză bazată pe model -n.r).
Cercetarea se bazează pe analiza a peste 70.000 de cazuri și estimează morbiditatea, mortalitatea etc. Importanța cercetării este dată de faptul că, așa cum subliniază autorii „supravegherea unui agent patogen nou-apărut este, de obicei, părtinitoare, supraevaluată, orientată către formele clinice severe, mai ales la începutul unei epidemii, când capacitatea de diagnostic este scăzută”.
Câteva estimări
Rata medie a mortalității la cazurile confirmate - 1,38%, (0,0016% sub 10 ani - 7,8% peste 80 de ani). Rata mortalității a cazurilor nedescoperite - 0,66%.
Cazuri care au necesitat spitalizare: 0,04% la cei între 10 și 19 ani, 4% la cei de 40-50 de ani, 8% la cei de 50-60, 18% la cei cu peste 80 ani (cu precizarea că la început au fost spitalizați și cei asimptomatici sau cu forme ușoare).
Fiind stare de urgență nu fac niciun comentariu”, a scris prof. dr. Vasile Astărăstoae, marți, pe contul personal de social media.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.