

Președintele american Donald Trump este încrezător că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului.
Trump a postat un mesaj pe Truth Social fără să dea prea multe detalii despre posibilele negocieri sau despre implicarea sa în procesul de mediere.
„Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta. Ambele (țări) vor începe apoi să facă afaceri mari cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, și vor face o avere”, a scris el.

Vineri, Trump a avertizat că ar putea să se retragă din negocierile pe care trimișii săi le poartă separat cu Kievul și Moscova, dacă nu vor exista progrese rapide în discuțiile de pace.
În paralel, Washingtonul și Kievul negociază un acord important privind exploatarea mineralelor ucrainene, despre care oficialii ucraineni afirmă că ar trebui să fie finalizat în cursul săptămânii.
În plus, oficialii americani analizează modalități de relaxare a sancțiunilor impuse sectorului energetic rus, dacă Moscova acceptă să pună capăt războiului.
Aceste măsuri ar putea contribui la o detensionare a relațiilor internaționale, dar nu au fost confirmate oficial de administrația Trump.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Au rămas, în schimb, altele : 1) „onoarea nereperată” a „zgubiliticilor” guvernanți europeni, care prin „mișcarea” lui Trump, se văd acum „în ofsaid”, fiind nevoiți ca, (împotriva tuturor evidențelor), să o țină „gaia-mațu” cu „pericolul Rusesc”, spre a „ține în frâu” populația, care, simțind povara incompetenței lor, începe să pună întrebări și, 2) ma-rele pericol cu „ucrainenii”, care, treziți din euforia ce li se indusese prin nemaivăzuta propagandă (și în plus, mai simțindu-se și trădați !), să nu înceapă să „pună mâna pe par”. (căci, pe timp de pace, traiul se câștigă doar prin muncă – ceea ce e cam greu pentru un „mare erou planetar”…)
Încercările de a înfrânge voința „Rușilor”, și de a-i face să renunțe la obiectivele lor strategice (expuse încă de la „începutul începutului”), se arată a fi tot mai lipsite de suport, văzând realitățile „de pe teren”.
Și iată-ne ajunși în situația ca azi, pacea, mai mult să complice lucrurile, decât să le simplifice, căci pentru mulți, în-cetarea războiului ar însemna și încetarea carierei politice – a lor și a întregii rețele a „infiltraților la putere” prin me-canisme „absconse” & „supra-statale”, începând cu ”UE”, apoi UK, FR, GE și… până la „Plăvanii și Boljanii” de pe la noi – actuali, sau în (posibilă) devenire.
Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este faptul că Uniunea Europeană și Marea Britanie urmăresc mutarea focului conflictului din Ukraina în Republica Moldova. Și asta ne va privi direct pe noi.