Doliu în lumea artistică. Coregrafa Adina Cezar, considerată unul dintre pionierii dansului contemporan, a murit la vârsta de 82 de ani

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coregrafa Adina Cezar a murit duminică, 17 martie 2024, la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut de fiica artistei, Yvonne Toader (Cezar), într-o postare pe pagina sa de Facebook, informează Agerpres.

"Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi. Trupul său va fi așezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut cu gândurile lor în această perioadă dificilă", a scris Yvonne Toader (Cezar).

***

Adina Cezar s-a născut la 22 mai 1941, în Călimănești, județul Vâlcea, potrivit site-ului www.societateamuzicala.ro.

Absolventă a Liceului de Coregrafie din București în 1957, și-a început activitatea artistică la Opera Română din București în același an, conform biografiei publicate pe www.cimec.ro. A participat în spectacole și turnee de anvergură ale teatrului dar și singură, un eveniment notabil fiind cooptarea sa în echipa care a prezentat în premieră mondială adaptarea coregrafică a piesei ''Ciocanul fără stăpân''/ ''Marteau Sans Maitre'' de Pierre Boulez, în 1965, la Festivalul Champs-Elysees, din Franța.

În 1970, a luat parte la cursurile Școlii de vară a Academiei de Dans din Koln, Germania. A beneficiat de burse din partea guvernului francez - "Schola Cantorum" din Paris (1969-1970) - și din partea Consiliului Britanic - "Rambert Ballet" (1990).

Ca pedagog și-a început activitatea la Liceul de Coregrafie din București în 1967.

În 1973 a fondat, alături de coregraful Sergiu Anghel, grupul de dans "Contemp", prima companie de dans contemporan cu activitate artistică permanentă din România, potrivit paginii facebook a Operei Naționale București. În același an a avut loc primul spectacol al companiei, din seria ''Nocturn'', la Teatrul Țăndărică din București.

Din 1985 a realizat coregrafia și regia mai multor spectacole la Opera Română, Teatrul de Dans Clasic și Contemporan "Oleg Danovski" din Constanța, Opera Română din Cluj-Napoca, Teatrul de Revistă din București, Teatrul de Revistă din Constanța și la Casino Victoria.

În 1988, a fost invitată să predea dans modern și coregrafie la Cursurile internaționale de vară de la Bari, în Italia.

Între 1992 și 1994 a fost lector universitar la Academia de Teatru și Film din București.

A lucrat îndeaproape cu regizorii Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcărete, Iulian Mihu, potrivit https://mnlr.ro/.
 
 
Pentru meritele sale în impunerea unui nou stil interpretativ în coregrafia românească, Adina Cezar a primit Premiul Uniunii de Teatru și Muzică (1982). A mai fost recompensată cu Premiul I și Premiul Criticii la Festivalul Muzicii Rock din Dresda (Germania, 1984); Premiul I pentru coregrafie și antrenament tehnic al dansatorilor la Concursul Liceelor de Coregrafie din România (1985); Marele Premiu la prima ediție a Festivalului Internațional de Dans Contemporan de la Iași (1992) și Premiul UNICEF la a doua ediție a aceluiași festival (1993), Premiul Criticilor Muzicali pentru spectacolul "Viața, o călătorie", Premiul ziarului "Cronica Română" (1995), conform www.cimec.ro.

A primit fonduri de la Fundația Soros și "Arts Links" pentru rezidență în susținerea coregrafiei contemporane la Denver, Colorado în 1994, fiind aleasă dintre 500 de artiști din 17 țări diferite, alături de alți 27 de participanți.

A fost invitată la cel de al II-lea Festival Internațional de Dans din Polonia (1995). A participat în calitate de regizor și coregraf cu spectacolul "Viața, o călătorie II" la Festivalul Internațional "George Enescu" (1995) și alături de compania de dans "Contemp", la mai multe ediții ale Festivalului Internațional "Întâlnirile Muzicii Noi - Brăila''.

De-a lungul carierei sale de profesor de balet clasic și dans modern, al Liceului de Coregrafie din București, a format generații de profesioniști precum: Vava Ștefănescu, Răzvan Mazilu, Mihai Mihalcea, Liliana Iorgulescu etc., potrivit datelor biografice publicate de Opera Națională București. Din anul 2014, a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Arte București, conform https://mnlr.ro.
 
  
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Constantinescu Valentin-Ionut 20.03.2024 11:04
    condoleante
  • Rusi 21.03.2024 12:48
    Dumnezeu sa o odihneasca!
Ultima oră

11:14

O minune de Paști

07:00

Prof. Ilie Bădescu: Noogenia mărturisirii păcatelor. Spovedania într-o civilizație secularizată

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”