Dezvăluiri: Împreună cu Corneliu Codreanu urma să fie asasinat și Iuliu Maniu. Istoricul SRI Cristian Troncotă: A fost un act de terorism de stat. 29 spre 30 noiembrie 1938 - Noaptea Sfântului Andrei

De Colonel (rez.) Florin Șinca  /  

Foto: Arhiva Hitler și Wikipedia

Foto: Arhiva Hitler și Wikipedia

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul Gabriel Marinescu, omul lui Carol al II-lea, a fost un dușman de primă mână al Mișcării Legionare. Din calitatea sa de prefect al Poliției Capitalei (și, mai apoi, de subsecretar de stat și ministru de Interne), dar mai cu seamă din cea de om de bază a camarilei regale, a rezultat poziția sa de opozant declarat al legionarilor. Asemenea lui Armand Călinescu, Gavrilă și-a asumat această opțiune și a acționat în concordanță, punând în aplicare decizia lui Carol de exterminare a lui Zelea Codreanu. În 1938, Gavrilă dădea dovadă de exces de zel:îl adăuga pe lista potențialelor victime și pe Iuliu Maniu.

Și Gabriel Marinescu, și Armand Călinescu erau categorici:și-ar fi dorit „o exterminare a întregii elite legionare”[1]. Ca și în cazul măsurilor de pază și protecție ale Elenei Lupescu, în privința Mișcării legionare, Gavrilă Marinescu „era consultat permanent în această chestiune și avea la dispoziție fonduri special destinate”[2].Potrivit doctorului Șerban Milcoveanu, „în tabăra puterii de stat, Armand Călinescu, Victor Iamandi, Gavrilă Marinescu, Mihail Moruzov și Niky Ștefănescu concepeau progresia [reprimării] în trei etape”[3]:internarea în lagăre și închisori a legionarilor, asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu, masacrarea tuturor legionarilor, atât din lagăre, cât și în libertate. Și, către sfârșitul anilor 1940, tocmai asta îi vor reproșa legionarii lui Gavrilă:apartenența la grupul ocult, prigoana informativă și crunta represiune, inclusiv asasinatul.

Spionaj pentru rege

Gavrilă Marinescu îi oferea suveranului informații inclusiv despre oamenii din anturajul Palatului. În octombrie 1933, el îi mărturisea lui Armand Călinescu despre prezența sa la Sinaia, unde a dat regelui detalii cu privire la legătura lui Puiu Dumitrescu (secretarul particular al regelui) cu doamna Ella Manu. Tot de la Gavrilă a aflat regele că Dumitrescu are legături cu legionarii și că s-a întâlnit de câteva ori cu Zelea Codreanu[4].

Prigoana legionarilor a fost o acțiune constantă în timpul regimului carlist. În ianuarie 1934, de pildă, comisarii regali de pe lângă Corpul II Armată lucrau la sediul Prefecturii Poliției Capitalei pentru cercetarea și trierea membrilor Gărzii de Fier ținuți aici în arest. Comandantul acestora, generalul de divizie Mihail Ionescu, emitea o ordonanță prin care prelungea „până la 20 ianuarie 1934 ora 19 termenul de predare a armelor, la Prefectura Poliției Capitalei, cât și la legiunile de jandarmi”.

Legionarul Ciumeti e asasinat pentru că ceruse capul Lupeascăi

De cealaltă parte, în mai 1935 s-a întrunit un „Front Constituțional” și în cadrul său s-a discutat inclusiv crearea unor echipe care să-i lichideze pe deputatul Pleșca, pe Gavrilă Marinescu, chestorul Vasile Parisianu, pe Armand Călinescu și Mihail Stelescu. De asemenea, s-au omagiat eroii căzuți sub steagul naționalist, între cei șase fiind și Sterie Ciumeti. S-a cerut arestarea asasinilor de legionari, în primul rând a prefectului Poliției Capitalei și a ministrului de Interne[5].

Când, în martie 1937, Ion Antonescu lua masa cu Constantin Argetoianu, generalul reliefa simpatia de care se bucurau gardiștii în rândul armatei și se temea de izbucnirile de conștiință ale legionarilor vânați[6]:„Știi d-ta pentru ce a fost ucis, fără judecată, Ciumeti în ianuarie 1934? Fiindcă într-o consfătuire a gardiștilor, în care s-a discutat executarea lui Duca, a cerut pe lângă capul lui Duca și pe al d-nei Lupescu. Atât a fost de ajuns pentru ca dl Gavrilă Marinescu să pună pe [Ion] Panova și pe Călătorescu[7]să-l curețe. Și crezi d-ta că aceste două lichele ar fi săvârșit acest omor dacă n-ar fi știut că din treaptă în treaptă sunt acoperiți până sus?”[8]

Conștient de pericolul atentatelor, pentru protecția miniștrilor, în august 1936, Marinescu a cerut ca fiecare automobil guvernamental să fie dotat cu o mitralieră. Numărul din 18 ianuarie 1934 al ziarului „Curentul”, condus de Pamfil Șeicaru, anunța „Consfătuirea dela prefectura poliției”, în legătură cu ultimele evenimente petrecute în București și în țară, prilej cu care „s’a luat o serie de hotărâri în legătură cu ordinea publică”. Au participat Gavrilă Marinescu, Eugen Cristescu (director în Siguranța Statului), inspectorul Vasile Parisianu (șeful Poliției Sociale), chestorul Alfred Paximade și căpitanul Miti Constantinescu (șeful de cabinet al prefectului poliției).

„Gavrilă la mine: Codreanu și Maniu. Eu: numai Codreanu, Maniu nu”

„La 28 noiembrie [1938] Carol s-a reîntors în țară. În noaptea chiar a reîntoarcerii sale a avut loc o lungă întrevedere cu Călinescu și cu Gavrilă Marinescu, cărora le-a dat ordinele cuvenite. Douăzeci și patru de ore mai târziu, în noaptea Sf. Andrei, 29/30 noiembrie 1938, Codreanu era asasinat în codrii Tâncăbeștilor de către călăii regelui”[9]. Carol venea de la Berghof, reședința lui Hitler din Alpii bavarezi, unde fusese însoțit și de Mihai (foto sus).

Plănuirea asasinării legionarilor reprezintă un act de terorism de stat, inițiatori fiind regele, Armand Călinescu și Gavrilă Marinescu. Regele-playboy „a introdus terorismul ca politică de stat”, considera atât de tranșant reputatul istoric Ioan Scurtu[10]. Plănuirea unui asasinat de asemenea amploare (Codreanu și cei 30 de legionari) îi introduce pe Carol, Marinescu și Călinescu în categoria de „criminali”[11]. Așa cum avea să scrie preotul Ștefan Palaghiță, „… bandele lui Armand Călinescu și Gavrilă Marinescu îl asasinează mișelește pe Corneliu Codreanu”[12]. În memoriile lui Armand Călinescu, găsite la 23 august 1944 în casa de fier a locuinței de la Băneasa a mareșalului Antonescu[13], există o însemnare din 28 noiembrie 1938:„Gavrilă la mine: Codreanu și Maniu. Eu: numai Codreanu, Maniu nu”. Interpretarea dată lapidarei însemnări este aceea că regele a vrut asasinarea atât a lui Codreanu, cât și a lui Maniu, prin omul său, Gavrilă Marinescu[14]. Reținem și nota lui Armand Călinescu;aceasta întărește necesitatea represiunii care câștiga teren în mintea lui Carol:duminică, 28 februarie 1937, după ce s-a întors de la Sinaia, regele l-a chemat pe Gavrilă și i-a declarat că „s-a convins de primejdia Gărzii de Fier și de necesitatea represiunii”[15].

Nu un asasinat, ci un șir de asasinate între legionari

După introducerea pe întreg cuprinsul țării a stării de urgență și de asediu, la 29/30 noiembrie 1938, în satul ilfovean Tâncăbești, 14 legionari în frunte cu Codreanu, „Decemvirii” și „Nicadorii” au fost asasinați prin strangulare de către jandarmi, în timp ce erau transportați de la Râmnicu-Sărat la București. Împușcați apoi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă, au fost băgați într-o groapă comună la Jilava, peste trupurile lor aruncându-se câteva damigene de vitriol. Au fost împușcați apoi avocatul Nicolae Făgădaru și alți doi legionari lângă Cluj. În subsolul de la Prefectura Poliției Capitalei a fost ucis locotenentul Nicolae Dumitrescu și prof. Vlad Cristescu. S-a spus că s-a sinucis, dar în realitate a fost „ajutată” să se sinucidă, legionara Constanța Grecu. Alți șase legionari au fost omorâți în timpul transportării în duba Poliției Capitalei. În ziua execuției asasinilor lui Armand Călinescu, în beciul Prefecturii Poliției Capitalei au fost omorâți trei legionari. Ordinul a venit de la regele Carol al II-lea. Aceste asasinate regale vor constitui, de fapt, mobilul asasinatelor de la Jilava, din noiembrie 1940, cărora le va cădea victimă însuși generalul Marinescu.

Mai târziu, la 21/22 septembrie 1939, au fost asasinați 13 legionari în închisoarea Râmnicu Sărat, 44 în închisoarea Miercurea Ciuc, 32 în lagărul de la Vaslui, câte doi-trei aleși la întâmplare în fiecare județ, în total 252. Regele însuși însemna:„E o măsură oribilă, de fapt în afară de lege”.

Articol apărut și în revista Historia

VIDEO cu Istoricul SRI Cristian Troncotă: A fost un act de terorism de stat

Note

[1]A.M. Stoenescu, Istoria loviturilor de stat în România, vol.3, p. 193.

[2]C. Troncotă, Mihai Moruzov și frontul secret, p. 118.

[3]Apud C. Troncotă, Mihai Moruzov și frontul secret, p. 129.

[4]A. Călinescu, Însemnări politice, p. 188.

[5]P. Țurlea, Carol al II-lea și Camarila Regală, p. 249.

[6]C. Argetoianu, Însemnări politice, vol. 2, 1 ianuarie 30 iunie 1937, p. 142.

[7]Nu știm dacă este vorba de colonelul Alexandru Călătorescu, comandantul jandarmilor pedeștri, ori mai degrabă de chestorul Radomir Călătorescu, chestor la sectorul 2.

[8]Chestorul Călătorescu a fost implicat într-o afacere financiară ilegală, s-au făcut presiuni să fie achitat, în cele din urmă i s-a dat o pedeapsă modică. Chestorul Ion Panova a fost asasinat la Jilava, odată cu Gabriel Marinescu. Prin urmare, din informațiile generalului Antonescu, reieșea că Gavrilă Marinescu i-a instigat pe cei doi subordonați să-l ucidă pe legionarul aromân.

[9]M. Sturdza, România și sfârșitul Europei. Amintiri, p. 161.

[10]I. Scurtu, Regele reîntregirii. Regele contestat. Regele detronat, în „Dosarele istoriei”, An XI, nr. 5 (117) 2006, p. 42.

[11]A.M. Stoenescu, Istoria loviturilor de stat în România, vol. 3, p. 200.

[12]Pr. Șt. Palaghiță, Istoria Mișcării Legionare, p. 31.

[13]Această vilă a fost construită în anii 30 de către Nicolae Malaxa pentru prof. Nae Ionescu. După moartea acestuia (1940), a fost reședința lui Ion Antonescu. Acum este sediul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, bd.Ion Ionescu de la Brad nr.3.

[14]C. Troncotă, Mihai Moruzov și frontul secret, p. 131.

[15]A. Călinescu, Însemnări politice, p. 338.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Codreanu 30.11.2023 16:35
  Aceeași casă regală criminala care oferă titluri de merit teroriștilor sociali in zilele noastre.

  https://m.activenews.ro/stiri-justitie/Influentarii-de-tip-securist-Andrei-Plesu-si-Marius-Bostan-au-primit-premiul-pentru-Civism-exceptional-in-promovarea-valorilor-identitare-ale-Romaniei-din-partea-actorului-Radu-Duda-si-a-Principesei-Margareta-tiitorii-Coroanei-bietului-Rege-Mihai-185988

  De fapt, dușmanii românilor de ieri și de azi, colaborează și se omagiază între ei.
 • Tic 30.11.2023 23:00
  Ii premiara pe urmașii celor care l-au detronat pe Mișu Bâl -Bâl,mai mare farsa!
  Oare "colonelul" Duda ia pensie specială?
 • INJECTIA FINALA 01.12.2023 03:11
  Verde brad, și veșnic verde
  Căpitanul lucid vede
  Lupta Binelui cu Răul
  Paradisul, dar și Hăul

  Lupta omului cu trupul
  Cu ceilalți, precum lupul
  Și a ridicat stindardul
  Năzuinței spre Înaltul

  Cer al justiției divine
  Ce Drepților se cuvine
  Și ne îndeamnă' înțelept
  Să luptăm eroic și drept

  Pentru Crucea strămoșească
  Pentru Patria cerească
  Iubind Neamul Românesc
  Și Crezul Dumnezeiesc
 • INJECTIA FINALA 01.12.2023 09:32
  Verde brad, și veșnic verde
  Căpitanul lucid vede
  Lupta Binelui cu Răul
  Paradisul, dar și Hăul

  Lupta omului cu trupul
  Cu ceilalți, precum lupul
  Și a ridicat stindardul
  Năzuinței spre Înaltul

  Cer al justiției divine
  Ce Drepților se cuvine
  Și ne îndeamnă' înțelept
  Să luptăm eroic și drept

  Pentru Crucea strămoșească
  Pentru Patria cerească
  Iubind Neamul Românesc
  Și Crezul Dumnezeiesc
 1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

 2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

 3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

 4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

 5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

 6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

 7. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

 8. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

 9. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

 10. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

Ultima oră

14:27

Marcel Ciolacu: Negoiță va rămâne în continuare pentru primăria de sector chiar dacă se retrage Cîrstoiu

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO