Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

De Victor Roncea  /  

Prof. Constantin Barbu la o lansare de carte de la Societatea Scriitorilor Greci, Atena, octombrie 2023

Prof. Constantin Barbu la o lansare de carte de la Societatea Scriitorilor Greci, Atena, octombrie 2023

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am stat de vorbă cu profesorul Constantin Barbu la marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, când peste 12.000 de credincioși au venit din toate colțurile țării la hramul de la peștera sa din Dobrogea, alături de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Publicăm astăzi doar introducerea în discuția amplă purtată pe temele enunțate în titlu.

Victor Roncea: Astăzi este 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei. Știu că ați publicat cele mai vechi manuscrise în care apare numele Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor.

Constantin Barbu: Am publicat în colecția Monumenta Romaniae Historica, grație viziunii Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului, mai multe manuscrise, un palimpsest și un papirus despre Sfântul Andrei, toate absolut celebre. Am publicat fila palimpsest din Calendarul gotic, în care apare numele Sfântului Andrei. Peste imaginea calendarului gotic este o filă din traducerea Bibliei în gotică (aici, ziua Sfântului Andrei este trecută în 29 noiembrie). FOTO:

Am publicat celebrul Codex Ambrosianus. Am publicat, de asemenea, Liber pontificalis (Epitome Feliciana) (manuscris din anul 775, fratele Sfântului Andrei este „beatus Petrus"). FOTO: 

Am publicat, de asemenea, cele mai celebre manuscrise despre Sfântul Andrei și martiriul său într-un volum cu o introducere a Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului (Dobrogea, străveche țară de sfinți, martiri și cărturari) și un studiu introductiv scris de Teodosie Petrescu și Andrei Rădulescu intitulat Mitropolia Tomisului. Conținutul volumului este acesta:

- Eusebius Caesariensis - Historia ecclesiastica (Vatican, BAV, Urb. lat.
385)
- Martiriul Sfântului Andrei (Vat. gr. 807, secolele IX-X)
- Eusebius Caesariensis - Historia ecclesiastica (Vat. gr. 150, secolul
XIII)
- Martiriul Sfântului Andrei (Vat. gr. 1636, secolele X-XI)
- Martiriul Sfântului Andrei (Urb. lat. 603, secolele XV)

Sărbătorirea Sfântului Andrei este în Tomisul prin care el a trecut.

Prin București nu a trecut niciodată Sfântul Apostol Andrei, fiindcă aici erau păduri și mlaștini, nu cetate grecească veche de peste 2600 de ani, ca Tomisul de pe malul Mării Negre. Acolo scria versuri geniale și poetul Ovidius, pe când Hristos avea vreo 8 anișori, la începutul erei noastre, fixate de Sfântul nostru dobrogean Dionisie Exiguul de la Nașterea Domnului. Capetele Bisericii Ortodoxe Române (că sunt mai multe capete, iar cap este unul singur, Hristos Domnul) ar  trebui să regândească de urgență reactivarea Mitropoliei Tomisului,  mitropolie în care mitropolitul Marcus era mitropolit în anul 325, când reprezenta spiritual strămoșii noștri la Sinodul I de la Niceea. Să se trezească cine trebuie să se trezească și să știe că întemeierea simbolică a Europei s-a făcut la Niceea. Noi eram „în Europa" încă din anul 325.

V.R.: În anul 2023 ați publicat multe cărți, știu că ați scris foarte mult și că v-ați bucurat de câteva traduceri din cărțile dumneavoastră de poeme, traduceri despre care mi-ați vorbit cu multă admirație. Despre ce este vorba?

C.B.: Am publicat, cred, câteva sute de volume în colecția Monumenta Romaniae Historica, între care cele mai vechi manuscrise din Collectio canonum, o colecție de rescripturi din Dionysius Exiguus în care apare lista mitropoliților participanți la Sinodul I de la Niceea din anul 325.

Am publicat mai multe volume de versuri, între care Cele zece elegii care sfârșesc poezia. Această carte a fost tradusă în franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, albaneză, greacă, suedeză și mongolă.

Am avut noroc de traducători uluitori: Dinos Koubatis, Gabriela Căluțiu Sonnenberg, Carmen Bulzan, Dorina Brândușa Landén, Irina Lupu, Ana-Maria Cristofir, Baki Ymeri, S. Bulgantamir, Tatiana Dabija. Nu știu cum le voi mulțumi pentru talent și muncă. În mod sigur voi rămâne dator, o datorie nesfârșită.

Iată câteva dintre coperți:

 

 (Va urma)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

  2. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

  3. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

  4. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

  5. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

  6. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

  7. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

  8. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

  9. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

  10. Marea Resetare este Satanistă: Un grup de Psihopați vrea să distrugă Lumea creată de Dumnezeu

Ultima oră

13:00

Av. Elena Radu: Cât de nereprezentați sunt avocații din Baroul București

12:51

Sorin Roșca Stănescu: Nici Șoșoacă nici Macovei ci Iovanovici

11:35

Pauză de șase săptămâni în războiul din Gaza. Biden a făcut anunțul

11:17

Ion Cristoiu: Piedone - otrava lui Marcel Ciolacu pentru Gabriela Firea

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO