Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

De Cronicar  /  

Foto: Historic

Foto: Historic

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manuscrisele lui Emil Cioran "Aveux et anathemes”, caietele III și IV, datate anii ’80, sunt scoase la licitație de Historic și au preț de pornire de 100.000 de euro, valoarea lor estimativă fiind de 120.000-150.000 de euro, anunță b365.
  

Marea surpriză a acestor caiete este faptul că un număr de peste 1500 de gânduri cioraniene sunt inedite, nepublicate, ceea ce reprezintă o mare descoperire literară și culturală.

Historic, singura casă de licitații din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice și documentelor pe hârtie, speră ca Statul român va achiziționa aceste secvențe extraordinare și le va publica, devenind astfel accesibile tuturor.

„Caietele au fost cumpărate de noi de la o galerie de artă din Paris și ar fi păcat să ajungă într-o colecție particulară”, spune Cezar Florea, director Historic.

Pe lângă prețioasele caiete, laboratoare ale scrisului lui Emil Cioran, vor fi scoase la licitație și alte volume rare

Licitația "Arta de a scrie” va avea loc online în ziua de 22 aprilie, ora 18.30 la sediul Historic din str. Mircea Vulcănescu nr. 5, iar programul de expoziție în care puteți vedea capodoperele este de luni până vineri, orele 10.30-18.00. Pe lângă cele două prețioase caiete, laboratoare ale scrisului lui Emil Cioran, vor fi scoase la licitație și alte volume rare, o colecție bogată de carte de secol XIX și din prima jumătate a secolului XX, semnate de Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, etc. Din "Arta de a scrie” face parte și volumul "Poesii” de Mihai Eminescu, ediția princeps, 1884, alături de culegerea de "Poesii” semnată de Veronica Micle, 1887.

Majoritatea acestor manuscrise ale lui Cioran păstrează șarmul frazării impulsive, gata de a fi memorate 

Casa de Licitații Historic descrie manuscrisele astfel:

"Manuscrisele lui Emil Cioran sunt redactate pe hârtie velină, cu pix albastru, roșu, negru și verde, pe un număr de 149 de pagini (caietul roz) și 169 de pagini (caietul albastru). În caietul roz, dintr-un total de 836 anateme, regăsim 38 publicate, iar în caietul albastru, dintr-un total de 862 anateme, 103 publicate. Caietele conțin notații ale filosofului Emil Cioran, când ample, când fulgurante, cu grafia impregnată de umorile și stările de grație de o stranie patină ascetică, a celui considerat a fi drept un antifilosof. Majoritatea panseurilor cioraniene păstrează șarmul frazării impulsive, dar lizibile, gata de a fi memorate, alteori sunt greu descrifrat, dense, prolixe”.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

  2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

  3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

  4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

  5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

  6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

  7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

  8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

  9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

  10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar

12:10

"Nu am fost noi". Israelul anunță că nu a fost implicat în moartea președintelui iranian