De la 1 octombrie, inculpații sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune vor purta brățări de monitorizare

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că, în ședința de Guvern de joi, a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Actul normativ crează cadrul legal aplicabil în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. „Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune”, a adăugat ea, potrivit Știripesurse.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, inițiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Și aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris Alina Gorghiu, joi pe Facebook.

Ea a mai spus că „pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați”.

„Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, a conchis Gorghiu.

MAI vine cu primele precizări

Ministerul de Interne transmite, joi, că sistemul privind monitorizarea inculpaților aflați sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie, când se extinde la întreaga țară, cu dispozitivele și infrastructura existente deja în București și în 23 de județe. De asemenea, OUG adoptată joi stabilește devansarea unor termene și extinderea monitorizării electronice la nivelul întregii țări, începând cu 1 octombrie.

”Guvernul României a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, modificarea legislației pentru a permite monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar și arest la domiciliu. Vorbim de o aplicare etapizată, cu un orizont rapid de implementare.

Este o măsură venită în scopul creșterii gradului de siguranță publică în comunități și pentru protecția cetățenilor”, a transmis, joi, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, astfel, se devansează aplicarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

”De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 1 octombrie 2024, vom testa folosirea sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu în mun. București și în cele 23 județe în care este deja implementat SIME. Precizăm că testarea se va face folosind infrastructura și dispozitivele deja existente”, a mai transmis sursa citată.

De asemenea, MAI transmite că o altă modificare este că se devansează de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 data de extindere la nivelul întregii țări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.

”Ne referim aici la restul de 18 județe, pentru care această măsură era inițial prevăzută pentru 2025. Totodată, va alea loc extinderea sistemului în viitor (după încheierea proiectului pilot), și pentru monitorizarea persoanelor, pe durata liberării condiționate, sens în care Direcția Națională de Probațiune va fi parte a proiectului SIME”, a mai transmis MAI.

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a acoperit, până în prezent, situațiile de violență domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecție sau a unui ordin de protecție provizoriu față de agresor și a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

– prima etapă: – în perioada 2022 – 2023 la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;

– a doua etapă: – în anul 2024 la nivelul unităților administrativ-teritoriale menționate și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;

– a treia etapă: cu termen inițial anul 2025, la nivelul unităților administrativ-teritoriale menționate anterior și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea – termenul a fost devansat pentru 1 octombrie 2024, prin această OUG.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Grupul Nectarie Protopsaltul - Slavă la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 oct):

Arhid. Mihail Bucă și Grupul Psaltic TRONOS - Ofrandă Sfântului Cuvios Dimitrie (27 oct):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Jaye 14.06.2024 19:14
    Controlul populatiei. Incepe cu penalii ca sa nu se supere cinstitii dupa care o sa ne puna la toti botnita electronica sa ne monitorizeze cati gândaci si oameni reciclati mancam. Este evident ca a trecut demult vremea vorbelor.
  • tomac 17.06.2024 04:18
    La cât e statul ăsta de vraiște interlopii or să o fugă cu sau fără brățări. În loc ca duduia ministreasă să își facă treaba să pună judecători competenți și să facă odată curățenie în sistemul judiciar ne vinde aceste gogoși.
Ultima oră

00:30

Astăzi e Ziua ta! La Mulți Ani Doamnei cântecului românesc, Corina Chiriac! Portret aniversar și Mărturisiri despre Părintele Arsenie Papacioc - VIDEO

00:10

ȘI PE LIE VEI BIRUI ȘI PENTRU HRISTOS VEI MĂRTURISI! Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie

00:05

TREI NAȘTERI MIRACULOASE ÎN ACEASTĂ ZI DE 26 OCTOMBRIE: Mitropolitul Dosoftei acum 400 de ani, Dimitrie Cantemir acum 351 de ani, și Dimitrie Onciul, în 1856

00:00

Mihai Tîrnoveanu: Spre Valea Uzului! Cu Dumnezeu înainte!

23:00

Camelia Suruianu: RUGUL APRINS – simbol al isihasmului românesc

22:22

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, emisiune cu dr. Geanina Hagimă, dr. Oana Mihaela Secara, dr. Damian Baciu și dr. Dragoș Dinulescu, despre motivele candidaturii lor ca independenți, proiectele lor și noua carte despre crimele Pfizer – VIDEO LIVE

22:03

UCIDEȚI X-UL LUI MUSK & BLACK OPS PENTRU JFK - ”Centrul pentru Combaterea Urii în mediul Digital” condus de un bolnav de ură ordonă operațiuni secrete murdare pentru înlăturarea lui Robert Kennedy Jr. și a rețelei X a lui Elon Musk

20:48

Prof. Dr. Nicholas Dima: Alegerile din America: Cu cine votam?

19:49

Revoltător: Activiștii LGBT fac un marș chiar de Sfântul Dimitrie pentru a cere legalizarea de urgență a “parteneriatului civil” între persoane de același sex

18:21

TELEFOANELE MOBILE și CANCERUL: Dovezi ale Toxicității Celulare. EXPERIMENT și STUDIU din 2024

17:45

25 octombrie 1944, eliberarea Ardealului de sub ocupația trupelor horthysto-naziste. CAREI, ULTIMA BRAZDĂ!

16:56

Simion și Ciolacu în finală. Ionuț Apahideanu, despre partidele “de dreapta”: Ați rămas setați pe cea mai puțin credibilă linie de atac împotriva lui Simion. Vă meritați soarta

15:00

Ion Cristoiu: Dacă e cu adevărat patriot, Nicolae Ciucă trebuie să renunțe în favoarea Elenei Lasconi

14:14

Elon Musk a devenit donator constant pentru Trump: Suma imensă pe care a donat-o șeful SpaceX

13:32

Andrei Gușă și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare