De ce Fritz nu are dreptul să candideze și este primar ilegal la Timișoara

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii vor să știe. Cetățenii nu mai sunt muți cum erau în vremea dictaturilor comunistă și nazistă. Există o serie de neliniști pe care oamenii ar dori să le rezolve, legate de contextul în care Dominic Fritz, care nu este cetățean român, dar este european, dorește să candideze pentru funcția de primar al orașului Timișoara. Fără justificări inutile, mesaj pentru cârcotași: nu suntem naționaliști talibani, demersul despre care voi scrie are legătură numai și numai cu legislația, cu cerințele legilor statului de drept, fără nicio conotație de altă natură, scrie Corneliu Bănățeanu pentru Ziua de Vest.

În interviul pe care i l-a dat Ancăi Alexandrescu, miercuri, 10 aprilie, a spus la un moment dat, (minutul 12, 47…min 13,53) așa: ”Încă nu mi-am luat cetățenia română, pentru că abia acum, în primăvară, m-am calificat, trebuie să stai cinci ani neîntrerupt ca cetățean european pe teritoriul României. Am mai cerut niște acte de la Guvernul German, care mi se cer și încă aștept să vină prin poștă. Sunt și eu un pic neliniștit. Eu credeam, să fiu sincer, că alegerile vor fi în septembrie și că până atunci rezolv și cu cetățenia”. Era vorba despre momentul alegerilor ce vor urma.

De ce este neliniștit Dominic Fritz? Ce nu-i iasă, din moment ce susține că legile UE îi dau atât de multe drepturi?

Câteva elemente din legislație trebuie cunoscute. Legea 14/ 2003, republicată în 2015, deci după ce România a devenit membru de drept al UE, legea partidelor politice din România, art. 1: ”Partidele politice sunt asociații cu caracter politic ale cetățenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea și exercitarea voinței lor politice îndeplinind o misiune publică garantată de Constituție. ….”

Așadar, Dominic Fritz care nu este cetățean român NU poate fi membru al USR, sau al altui partid. Recent, USR a publicat pe pagina oficială mesajul legat de dreptul cetățeanului european de a face parte dintr-un partid politic dintr-o altă țară decât a sa. El a semnat alianța USR, Forța Dreptei, PMP, ca președinte al unei filiale USR, cea din județul Timiș. Dacă el nu poate fi membru al unui partid, cum se numește parafarea alianței? Nu este lovită de nulitate? Asta se întreabă, într-o cerere trimisă BEC, doamna Mirel Toc, funcționar public în Primăria Timișoara, dată afară de echipa Fritz, care are o sentință executorie de reangajare, chiar dacă nu s-a terminat procesul (asta este legea, băieți!) dar care este ținută ilegal în afara instituției publice.

În plus, propunerea de candidat pentru funcția de primar trebuie să cuprindă și DOMICILIUL candidatului, or, candidatul Fritz NU are domiciliul în Timișoara, deci ar urma să nu poată candida?

Cetățenii UE au dreptul de a candida pe teritoriul unității administrativ – teritoriale în care ar urma să fie aleși, dar cu îndeplinirea acelorași condiții cu cetățenii români: Legea 14 / 2003, republicată în 2015, referitoare la necesitatea domiciliului, deci după aderare, este clară, așadar orice tentativă de încălcare a legii va suporta consecințele. Asta se întâmplă într-un stat de drept!

În Codul Civil, republicat în 2024, articolele 87 și 88 fac clar distincție între domiciliu și rezidență. Chiar statutul USR pretinde membrilor săi să aibă DOMICILIU în România, chiar dacă sunt membri ai unei țări UE.
 

În urmă cu trei ani, renumitul avocat profesor universitar Cristian Clipa avea să devoaleze un caz similar cu cel al candidatului Fritz, pierzând procesul pentru partea pe care o apăra, cu explicația instanței care spunea că: „Reședința nu este suficientă pentru o candidatură. Eu am avut un client, candidat, care s-a prevalat de faptul că avea reședința, dar nu avea domiciliul. Instanța a spus că atât timp câtă vreme Codul Civil face distincție între reședință și domiciliu, iar legea electorală vorbește despre domiciliu, doar satisfacerea condiției reședinței este insuficientă. În mod normal trebuie un domiciliu”.

În fața unor situații de acest fel, doamna Mirela Toc cere BEC lămuriri, așa cum orice cetățean cu dreptul de a vota, ar face-o!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Tic 22.04.2024 10:10
  Impostură,fals,uz de fals,etc.
 • Bizzu 22.04.2024 18:13
  Acest individ care are în trecutul lui pandemonic o KRIMĂ la activ (dada, un om a murit de frig în propria locuință pentru că acest kriminal a dispus să se întrerupă căldura în Timișoara fix în timpul AMBELOR episoade de covid din iarna lui 2021 - ce, useriștilor, credeați că am uitat???) și care prin lătrăul lui de serviciu, vice-primarul lațcău, poartă un război declarat pe față împotriva autoturismelor proprietate personală din oraș (desființarea parcărilor, garajelor, îngustarea benzilor de circulație) are un al DOILEA prenume care-l califică pentru a fi orice vrea el și stăpânii lui de la Davos, Bruxelles sau Washington. Prenume pe care îl ascunde sistematic începând din 2020. Acel prenume odată aflat va lămuri legătura lui indestructibilă cu vice-primarul lațcău dar și cu mafia globalistă care l-a trimis în România cu o misiune precisă. Pe care acest slugoi o prestează la maxim cu fidelitate. Mai rămâne o singură întrebare de pus: oare ce grad are în serviciile chineze... soția lui? Hai, că v-am dat carne de tun pentru trei campanii electorale, nu doar pentru una.
 • Rusi 23.04.2024 14:54
  Fritz trebuie sa faca puscarie.
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar

12:10

"Nu am fost noi". Israelul anunță că nu a fost implicat în moartea președintelui iranian