De ce Fritz nu are dreptul să candideze și este primar ilegal la Timișoara

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii vor să știe. Cetățenii nu mai sunt muți cum erau în vremea dictaturilor comunistă și nazistă. Există o serie de neliniști pe care oamenii ar dori să le rezolve, legate de contextul în care Dominic Fritz, care nu este cetățean român, dar este european, dorește să candideze pentru funcția de primar al orașului Timișoara. Fără justificări inutile, mesaj pentru cârcotași: nu suntem naționaliști talibani, demersul despre care voi scrie are legătură numai și numai cu legislația, cu cerințele legilor statului de drept, fără nicio conotație de altă natură, scrie Corneliu Bănățeanu pentru Ziua de Vest.

În interviul pe care i l-a dat Ancăi Alexandrescu, miercuri, 10 aprilie, a spus la un moment dat, (minutul 12, 47…min 13,53) așa: ”Încă nu mi-am luat cetățenia română, pentru că abia acum, în primăvară, m-am calificat, trebuie să stai cinci ani neîntrerupt ca cetățean european pe teritoriul României. Am mai cerut niște acte de la Guvernul German, care mi se cer și încă aștept să vină prin poștă. Sunt și eu un pic neliniștit. Eu credeam, să fiu sincer, că alegerile vor fi în septembrie și că până atunci rezolv și cu cetățenia”. Era vorba despre momentul alegerilor ce vor urma.

De ce este neliniștit Dominic Fritz? Ce nu-i iasă, din moment ce susține că legile UE îi dau atât de multe drepturi?

Câteva elemente din legislație trebuie cunoscute. Legea 14/ 2003, republicată în 2015, deci după ce România a devenit membru de drept al UE, legea partidelor politice din România, art. 1: ”Partidele politice sunt asociații cu caracter politic ale cetățenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea și exercitarea voinței lor politice îndeplinind o misiune publică garantată de Constituție. ….”

Așadar, Dominic Fritz care nu este cetățean român NU poate fi membru al USR, sau al altui partid. Recent, USR a publicat pe pagina oficială mesajul legat de dreptul cetățeanului european de a face parte dintr-un partid politic dintr-o altă țară decât a sa. El a semnat alianța USR, Forța Dreptei, PMP, ca președinte al unei filiale USR, cea din județul Timiș. Dacă el nu poate fi membru al unui partid, cum se numește parafarea alianței? Nu este lovită de nulitate? Asta se întreabă, într-o cerere trimisă BEC, doamna Mirel Toc, funcționar public în Primăria Timișoara, dată afară de echipa Fritz, care are o sentință executorie de reangajare, chiar dacă nu s-a terminat procesul (asta este legea, băieți!) dar care este ținută ilegal în afara instituției publice.

În plus, propunerea de candidat pentru funcția de primar trebuie să cuprindă și DOMICILIUL candidatului, or, candidatul Fritz NU are domiciliul în Timișoara, deci ar urma să nu poată candida?

Cetățenii UE au dreptul de a candida pe teritoriul unității administrativ – teritoriale în care ar urma să fie aleși, dar cu îndeplinirea acelorași condiții cu cetățenii români: Legea 14 / 2003, republicată în 2015, referitoare la necesitatea domiciliului, deci după aderare, este clară, așadar orice tentativă de încălcare a legii va suporta consecințele. Asta se întâmplă într-un stat de drept!

În Codul Civil, republicat în 2024, articolele 87 și 88 fac clar distincție între domiciliu și rezidență. Chiar statutul USR pretinde membrilor săi să aibă DOMICILIU în România, chiar dacă sunt membri ai unei țări UE.
 

În urmă cu trei ani, renumitul avocat profesor universitar Cristian Clipa avea să devoaleze un caz similar cu cel al candidatului Fritz, pierzând procesul pentru partea pe care o apăra, cu explicația instanței care spunea că: „Reședința nu este suficientă pentru o candidatură. Eu am avut un client, candidat, care s-a prevalat de faptul că avea reședința, dar nu avea domiciliul. Instanța a spus că atât timp câtă vreme Codul Civil face distincție între reședință și domiciliu, iar legea electorală vorbește despre domiciliu, doar satisfacerea condiției reședinței este insuficientă. În mod normal trebuie un domiciliu”.

În fața unor situații de acest fel, doamna Mirela Toc cere BEC lămuriri, așa cum orice cetățean cu dreptul de a vota, ar face-o!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Tic 22.04.2024 10:10
    Impostură,fals,uz de fals,etc.
  • Bizzu 22.04.2024 18:13
    Acest individ care are în trecutul lui pandemonic o KRIMĂ la activ (dada, un om a murit de frig în propria locuință pentru că acest kriminal a dispus să se întrerupă căldura în Timișoara fix în timpul AMBELOR episoade de covid din iarna lui 2021 - ce, useriștilor, credeați că am uitat???) și care prin lătrăul lui de serviciu, vice-primarul lațcău, poartă un război declarat pe față împotriva autoturismelor proprietate personală din oraș (desființarea parcărilor, garajelor, îngustarea benzilor de circulație) are un al DOILEA prenume care-l califică pentru a fi orice vrea el și stăpânii lui de la Davos, Bruxelles sau Washington. Prenume pe care îl ascunde sistematic începând din 2020. Acel prenume odată aflat va lămuri legătura lui indestructibilă cu vice-primarul lațcău dar și cu mafia globalistă care l-a trimis în România cu o misiune precisă. Pe care acest slugoi o prestează la maxim cu fidelitate. Mai rămâne o singură întrebare de pus: oare ce grad are în serviciile chineze... soția lui? Hai, că v-am dat carne de tun pentru trei campanii electorale, nu doar pentru una.
  • Rusi 23.04.2024 14:54
    Fritz trebuie sa faca puscarie.
  1. În ce limbă bate "inima României" la Jocurile Olimpice de la Paris? – Fără pic de respect pentru "Team Romania"

  2. SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

  3. Clipul sinistru cu repetițiile pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Ritual ocult satanist și programare predictivă - VIDEO

  4. Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

  5. ”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

  6. Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

  7. BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

  8. UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

  9. ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

  10. Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

Ultima oră

08:00

27 iulie: Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul medicilor cinstiți și fără de arginți

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"