Datoria publică a României va trece de 100% din PIB! Comisia Europeană îi dă dreptate jurnalistului Radu Soviani, care spunea că Guvernul PNL a făcut datorie publică în 11 luni mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție

De ActiveNews  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul economic Radu Soviani lansa, anul trecut, un avertisment, pe blogul său, www.soviani.com, pe care ActiveNews l-a preluat. Soviani afirma că în cele 11 luni ale guvernării liberale, datoria publică s-a majorat cu 18 miliarde de Euro. Care se adaugă stocului de datorie publică care, dacă va urca la 45% din PIB anul acesta, se îndreaptă spre 90 de miliarde de Euro. Dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată, avertiza Soviani.

Jurnalistului îi dă dreptate acum chiar Comisia Europeană, așa cum explică Radu Soviani într-un nou text postat pe blogul său. „Analiza Comisiei Europene este corectă, dar optimistă, mai degrabă conturându-se scenariul meu, de depășire a 100% din PIB în 2025 și nu în 2027, dar sensul este același”, scrie Soviani, amintind că tot ce a profețit el în noiembrie este acum certificat de Bruxelles, datoria publică a României ducând la peste 100% din PIB până în 2027.

Publicăm textul său integral:

”În cazul unui scenariu fără schimbări de politici, Comisia Europeană estimează că datoria publică a României se va duce la peste 100% din PIB până în 2027′‘, spune Comisia Europeană într-o scrisoare adresată Ministrului Finanțelor Publice din România, în 30 decembrie 2020, scrisoare obținută de Hotnews.

Vă reamintesc ceea ce scriam eu în 1 noiembrie 2020:

,,Estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă (și nu dau semne de schimbare), până în 2025 România va avea datorie publică de 108% din PIB (față de 45% în prezent și față de 13,2% din PIB acumulat în primii 19 ani de la revoluție (1990-2008)”. Întreg articolul îl găsiți AICI.

În mod evident, analiza Comisiei Europene este corectă, dar optimistă, mai degrabă conturându-se scenariul meu, de depășire a 100% din PIB în 2025 și nu în 2027, dar sensul este același.

Estimarea Comisiei  nu poate modela așa cum putem face noi, efectele negative pe care o clasa politică nevrotică și agitată nedecisiv cum este cea din România , care, la scutul lui Mugur Isărescu, îndepărtează România de performanță economică și mai ales de aderarea la zona Euro, în mod voit și aș putea spune, chiar ticălos, pentru că niciun oficial al Comisiei Europene nu poate modela derapejele economice voite, mai mari decât cele pe care le-ar fi generat criza (la fel ca în 2008-2012, când prin măsurile bezmetice Isărescu și Guvernul au prelungit recesiunea cu 2 ani).

Esențial este că pragul urmărit și în analiza mea și în cea a Comisiei arată degradarea rapidă a finanțelor publice, pe fondul inacțiunilor din criză.

Și încă ceva: iată ce mai conține similar analizea mea din 1 noiembrie și cea a Comisiei Europene, ceea ce este mai important decât depășirea pragului de 100% din PIB (și îndepărtarea pe termen nelimitat de aderarea la Zona Euro, stabilitate financiară, dobânzi mici, impulsionare a economiei).

Eu vă spuneam în 1 noiembrie 2020, în acest articol, așa:

,,De asemenea, estimarea mea este că, dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată, Guvernul și BNR nereușind să obțină finanțare de pe piața externă de capital în ritmul în care se degradează bugetul.”

Ce spune Comisia două luni mai târziu? Spune așa:

,,Pe baza evaluării Comisiei, riscurile generale pentru sustenabilitatea datoriei par ridicate pe termen mediu. Acest nivel al riscului indică faptul că există vulnerabilități fiscale semnificative care trebuie soluționate prin măsuri adecvate”.

Mai blând, dar același lucru, pe care eu l-am spus pe șleau: România riscă incapacitatea de plată continuând politicile din 2020 (dobânzile mari ale lui Isărescu ținute sus în mod ticălos și în dauna economiei) și nestimularea în mod real a economiei, țintită, temporară și eficientă.

Merită să recitiți întreaga analiză din 1 noiembrie 2020 care a anticipat și a transmis, pe românește, ce riscă de fapt România în urma politicilor economice ale clasei politice agitate nedecisiv și nevrotice caracterizată de: iresponsabilitate, indiferență și incompenteță, în condițiile în care:

În 11 luni, guvernul României a făcut datorie publică mai mare decât în primii 19 ani de după Revoluție.
 
Sper că Florin, care continuă să se facă a nu înțelege ce spune Comisia Europeană și ascunde în pozițiile publice pe care le are, ca premier, avertismentele reale privind incapacitatea de plată cu actualele politici și derapajul fără precedent de la stabilitatea financiară pe care îl realizează

Și încă ceva: urmăriți și interviul meu cu Dombrovskis (cel care a semnat acum scrisoarea). Valdis Dombrovskis este vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, iar interviul a fost luat în decembrie 2017 când l-am și prezentat în exclusivitate la TVR.”

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Orizont 08.01.2021 20:17
    Incepe un dezastru fara precedent ! Guvernul PNLUSR e in foame de bani si instaureaza de LUNI 11 Ianuarie TERORISMUL FISCAL ! ANAF-ul va lua la puricat conturile bancare ale persoanelor Juridice si FIZICE sub pretextul cobaterii "terorismului " si "spalarii de bani" :

    https://www.capital.ro/anaf-incepe-razboiul-pe-11-ianuarie-va-avea-acces-la-toate-conturile-bancare-ale-romanilor.html

    https://playtech.ro/2021/anaf-cu-ochii-pe-toate-conturile-romanilor-ce-puteri-are-gratie-legii-antiterorism/?utm_source=Antena+3&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

    In paralel cu aceste actiuni vedem ca haita BISNITARILOR de energie sub obladuirea securista a ANRE scumpesc MASIV facturile de energie electrica - un alt mecanism de talharire a populatiei din care si Bugetul de Stat isi trage partea.
    Practic se merge cu pasi repezi spre instaurarea GULAGULUI COMUNIST 666 care nu poate fi implementat decat in urma COLAPSULUI ECONOMIC INTENTIONAT al Romaniei !!!
  • Dromihete 08.01.2021 22:20
    I-au votat 1 milion de idioti pe astia (plus tableta plus aparatul si conexiunile lui). Pentru 1 milion de ametiti, sufera "fo 16"...Domane da cu noi tare de tot de pamant, ca poate ne trezim odata! Inainte sa fie prea tarziu!
  • Orizont 08.01.2021 22:27
    https://www.national.ro/politica/citu-raspunde-prezent-la-ordinele-occidentului-707924.html
  • Orizont 08.01.2021 22:29
    https://www.national.ro/recomandari/cresterea-economica-doar-in-capul-lui-citu-ins-anunta-dezastrul-707882.html
Ultima oră

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriie lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova