Datoria externă a României a ajuns de la 0 la 127 miliarde euro. Lavinia Betea: După 30 de ani... Postfață la Nicolae Ceaușescu și epoca sa

De ActiveNews  /  

Titlul și ilustrația aparțin ActiveNews

Titlul și ilustrația aparțin ActiveNews

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



După treizeci de ani…

La finele lui 2019, media a difuzat rezultatele unui sondaj de opinie pe tema atitudinilor asupra evenimentelor din decembrie 1989. În comentarea rezultatelor s-au exprimat uimirea și dezamăgirea că permanentele campanii de denigrare și de discreditare a lui Nicolae Ceaușescu și a epocii sale, n-au avut efectele scontate. 

Astfel că aproximativ trei sferturi dintre respondenți apreciau că procesul soților Ceaușescu a fost incorect, iar sentința condamnării la moarte neîndreptățită. În comparația nivelului de viață general, doar 48 % consideră că se trăiește mai bine după 1989, și 40% că ei înșiși o duc mai bine. 57% se declară împotriva interzicerii partidelor comuniste și 41% admit că l-ar vota pe Ceaușescu dacă ar candida astăzi la președinție 1.

După douăzeci de ani de la prăbușirea regimului comunist, comentam și eu consternată rezultatele altor anchete 2 dintr-un „barometru al democrației”, realizat periodic în fostele state comuniste 3. Percepția lui Ceaușescu particulariza șocant România între celelalte foste „țări frățești”. La întrebările pe care dintre conducătorii din ultima sută de ani îl considerați cel mai bun, respectiv cel mai rău, circa jumătate din totalul românilor chestionați s-a polarizat în desemnarea ultimului lider comunist al țării ca fiind cel mai rău, dar și cel mai bun. În proporții cvasi-egale, cu modificări procentuale puțin semnificative, în perioada 1999-2008, circa un sfert dintre respondenții conaționali îl plasează în vârful aprecierilor pozitive, simultan, un grup tot atât de numeros, stigmatizându-l. În ierarhia ambilor poli, toți oamenii politici menționați, cumulează laolaltă prețuirea, respectiv oprobriul public cât Ceaușescu. În memoria colectivă din nicio altă țară, un fost lider comunist nu are reprezentări asemănătoare.

Acesta a și fost punctul de pornire al unei biografii dedicate lui Ceaușescu 4. Nu și începutul documentărilor mele, cu interfața în 1989. Într-o primă etapă, ca subiect involuntar al celui mai lung experiment din istoria omenirii, cel al formării „omului nou”. Apreciez ca șansă acum interdisciplinaritatea studiilor absolvite și conștiența deformării cunoașterii de spiritul partinic și grila marxist-leninistă. Tocmai de aceea nu am iubit istoria, cea mai fragilă dintre „științele omului” la interpretări și resemnificări. Abia după 1989, posibilitatea cercetării m-a determinat să caut adevărul celor trăite: cine-a decis?; de ce?; cu ce efecte?.

Dar, reușise regimul comunist, în cele peste patru decenii ale sale, să schimbe „sufletele românilor” pe tiparul „omului nou”?  La zece ani de la căderea sa, în cadrul elaborării tezei mele de doctorat în psihologie, am realizat o anchetă în scopul identificării reprezentărilor sociale remanente ideologiei și instituțiilor comuniste. A reieșit că, în marea lor majoritate, trăitorii de sub puterea lor se disociază de trecut. Că ,omul nou” n-a apărut în pofida programelor globale aplicate cu presiune totalitară. Am apreciat ca fiind remanente persistența disonanței cognitive prin incongruența dintre declarații și comportamente, sindromul neajutorării dobândite și o anume  rezistență la schimbare. Abia în planul secund al interpretării, am plasat efectele duratelor lungi ale istoriei românilor (fondarea și evoluția instituțiilor statale, mentalitățile amprentate de ortodoxism și secolele de dominație otomană) 5. Același chestionar l-am aplicat peste alți zece ani unui al doilea lot reprezentativ din același areal geografic. Rezultatele m-au surpins tocmai prin diferențele puțin notabile față de prima cercetare 6. Concluziile au repoziționat însă în prim-plan remanențele altor durate ale istoriei, unele trăsături ale „firii” românilor fiind menționate cu mult înainte de către Dumitru Drăghicescu și Constantin Rădulescu-Motru. Și, mai ales, de genialul nostru Caragiale !  O bază explicativă a acestei situații oferă teoria istoricului Fernand Braudel privind duratele istoriei. În cadrele acesteia, epoca regimului comunism reprezintă o ,,durată conjuncturală”, măsurată în decenii. Generatoare de mentalități colective sunt însă duratele lungi, de secole, ale istoriei.

Pe această axă a preocupărilor și intereselor mele epistemice am gândit și biografia lui Ceaușescu. A fost el însuși „omul nou”- idealul vieții și deciziilor sale? După cum se constată din conținuturile biografice expuse aici, el, personal a trăit după principiul zicătorii „să nu faci ce face popa, ci ce zice el”. Predica altora preceptele bunelor purtări din codul eticii comuniste, exonerându-se pe sine de la datoria lor. Ca element definitoriu al personalității sale, și implicit a catastrofei finale, subliniez lipsa de empatie.  În spiritul acesta a crezut și în comunism: ca fiind destinat celorlalți, nu și familiei sale.

N-aș vrea însă să pun punct final, ocolind întrebarea viabilității ideologiei căreia Ceaușescu i-a slujit din adolescență și până la moarte. În esență, o utopie de factură pur psihologică, Căci ,,omul nou”, fie chiar și în viziunea creștinătății, este incompatibil cu natura umană. Un cadru explicativ al acesteia poate fi  teoria ,,piramidei trebuințelor umane”, elaborată de psihologul Abraham Maslow. Conform acesteia, la bază sunt trebuințele fizologice, urmează cele de siguranță și încă mai sus, cele de afiliere și stimă de sine. Fiecare nivel odată satisfăcut conduce la trebuințe superioare, culminând cu trebuința de dezvoltare (completată, ulterior, cu trebuințele cognitive, exploratoare și cele estetice). Aceasta din urmă este forța nebiruită care-a condus la descoperiri, invenții și progres pentru omenire și, deopotrivă, blestemul nemulțumirii și nefericirii omului.

După treizeci de ani de la prăbușirea fostului regim, cusururi, vicii și neîmpliniri actuale sunt puse tot în contul lui. În mod paradoxal însă, în spațiul public e evocată constant marea criză a anilor 1980 generată de rambursarea creditelor externe dar se evită aprecierile asupra actualelor datorii 7. Epoca aceea s-a transformat în zidul-fantomă de care se izbesc promisiunile politicienilor și ,,țap ispășitor” universal, dacă se poate spune așa prin analogie cu mult căutatul panaceu universal al bolilor trupești din veacuri îndepărtate. Dezamăgiții în așteptări și speranțe, apreciază, firesc, regimul care a garantat satisfacerea trebuințelor de viață vitale și climat confortabil stimei de sine. Numele Ceaușescu s-a transformat astfel într-un termen de comparație, azvârlit dintr-o extremă într-alta.  

Nu putem uita însă – și aceia care-l urăsc pe Ceaușescu, și aceia care-l stimează – că epoca dominată de el a excelat în notabile schimbări la indicatorii general utilizați în evaluarea unui anume tip de civilizație și prin afirmarea țării în context internațional. Așa cum demonstrează și statisticile la care am apelat, un timp fără precedență în istoria României, ireversibil și imposibil de eludat din memoria socială și din istoriografie.

Lavinia Betea

Postfață la volumul Nicolae Ceaușescu și epoca sa, proaspăt publicat de Editura Corint împreună cu Tovarașă - Biografia Elenei Ceaușescu

Citiți și Îi mai interesează pe români Ceaușescu? Se pare că da. Trei cărți în două zile despre dictator și epoca sa. Un sfert de veac din viața românilor care se cuvine să fie cunoscut „așa cum a fost” - Prefața lui Ioan Aurel Pop la cartea Laviniei Betea

Note:

1. Sondajul Centrului urban și regional de sociologie (CURS) a fost realizat în perioada 12-17 decembrie 2019, pe un eșantion de 1067 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda întrebărilor directe, la domiciliul respondenților. Eroarea maxim tolerată este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%.

2. Lavinia Betea, Dracula sau Binefăcătorul țării, „Jurnalul Național”, ediție de colecție, 28 ianuarie 2008.

3. Barometrul Noilor Democrații (BND) este un sondaj multinațional, efectuat periodic de Institutul Lazarsfeld din Viena și utilizat ca instrument principal în înțelegerea societăților post-comuniste. Prima sa cercetare (1991) a inclus șapte țări: Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, România, Slovenia și Austria (cea din urmă ca grup de control). Metodologic se realizează prin interviuri pe un eșantion național reprezentativ din populația adultă a fiecărei țări. Eșantionul este selectat prin metoda probabilității aleatoare si stratificat conform datelor de recensământ.

4. Biografia lui Nicolae Ceaușescu a fost concepută sub forma unui serial la ideea lui Marius Tucă. Publicarea ei a început în 2010 în cotidianul „Jurnalul Național”, a continuat în cotidianul „Adevărul” și, în fine, în ziarul „Aradul”. Simultan, serialul a fost adaptat la structura unei trilogii editoriale: Ucenicul partidului și Fiul Poporului (autori Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Țiu, Editura „Adevărul”, București, 2012, respectiv 2013); Tiranul (autori Lavinia Betea, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Țiu, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2015). Am coordonat documentarea și redactarea serialului și a trilogiei. Proiectul, construcția și cea mai mare parte a conținuturilor acestora îmi aparțin. Sunt rescrise și adăugite în volumul de față, ca formă definitivă a unei cărți de autor.

5. Lavinia Betea, Psihologie politică. Individ, lider, mulțime în regimul comunist, Editura Polirom, Iași, 2001, pp. 245-270

6. Lavinia Betea, L homme nouveau – les effets de l ideologie et des institutions communistes, comunicare prezentată și publicată în volumul de rezumate al celei de-a IX-a Conferințe Internaționale a Reprezentărilor Sociale, Bali (Indonezia), 2008.

7. Conform ultimelor date, datoria externă totală a României, publică și privată, s-a  ridicat  la 125,4 miliarde euro. Vezi Cristina Bellu, Datoria externă totală a României a crescut cu 15,6 mld. euro în 2020, la 125,4 mld. euro. Datoria publică directă a fost de 57,1 mld. euro, cu aproape 18 mld. euro mai mare față de nivelul din 2019, https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/datoria-externa-totala-a-romaniei-a-crescut-cu-15-6-mld-euro-in-2020-19918541, accesat la 14.05.2021

Actualizare ActiveNews: 127 miliarde euro - potrivit https://www.zf.ro/eveniment/datoria-externa-a-ajuns-la-127-mld-euro-echivalentul-a-55-din-pib-ul-20198095, publicat la 22.07.2021

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Cel mai nou discurs al lui Călin Georgescu: PLEAVA ÎȘI CERE DREPTURILE!

Cine este George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • ioansperling 01.08.2021 17:35
    Am avut o sansa sa facem un mare pas inainte! Din pacate o mana de cozi de topor au folosit aceasta sansa nu pentru tara ci pentru ei!
  • Cristache 01.08.2021 17:51
    Intrebarea care se pune este: Pentru ce s-au luat acesti bani si unde sunt? Industria, agricultura, transporturile, educatia, cultura, cercetarea, totul a fost pus la pamant in acesti ultimi 30 de ani si totusi indatorarea externa a crescut,
    Toti cetatenii Romaniei au dreptul sa-si pune aceste intrebari intrucat ei sunt aceia care vor plati totul; ban cu ban.
    Va dati seama cum va fi daca va aduceti aminte cum a tras-o poporul roman pentru cele 15 miliarde platite pe vremea lui Ceausescu?
  • Andrei Serban 01.08.2021 20:08
    Nu au invatat nimic romanii din comunism. Nostalgicii dupa cartele si cozi , intreprinderi mamut capusate de "timpul trece leafa merge" . Mai oameni buni, comunistii sau mai bine zis socialisto-comunistii caci ei au fost cei care au condus Romania in comunismului sovietic se vor intoarce si s-au intors deja , sunt cei ce va vor binele cu forta. Pe vremea comunismului tot asa cu forta au distrus sate, au omorat oameni, i-au mutat dintr-o parte a tarii in alta cu doar ce aveau pe ei, au fortat stramutarea populatiei in orase oferindu-le locuinte gratuite si locuri de munca in intreprinderi, au bagat in puscarii pe opozantii regimului, totul pentru creearea idealului maret comunist ateu in care omul este centrul universului si conducatorul suprem. Celor nostalgici atata va spun, cei de azi sunt cei de ieri, daca azi nu va merge bine este din cauza trecutului, daca vreti un viitor mai bun invatati din trecut si nu mai faceti aceleasi greseli.
    PS: Nu comunismul este solutia ci unirea in Adevar.
  • Dumitru Lazar 02.08.2021 09:22
    Foarte corect .
  • Mihai Cantuniari 16.07.2023 10:34
    Nu sunt finantist, nu am studii in Economie. Tot ce stiu este ca la capatul a 33 de ani de la Marea Bulibaseala intentionata, urmarita si dirijata din exterior si interior, adica la varsta lui Iisus pe cruce, Romania sacrificata si distrusa atunci si acum are o datorie externa imensa de peste 110 miliarde euro care creste lunar cu 2,7 miliarde si este crucificata tot precum Iisus intre doi talhari planetari: UE si NATO. Si mai stiu pertinent ca acel care se imprumuta este robul celui care da imprumutul. La asta duce drumul spre nicaieri pe care l-am urmat.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Implicare a cultelor religioase venetice de partea candidatului Sistemului. Ungurii și sași de alte credințe decât cea ortodoxă - catolici, luterani, reformați, unitarieni, evanghelici - îi fac campanie LGBT-istului Nicușor Dan. APEL aplaudat de Baconschi

  3. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. COCAINĂ? Un simplu șervețel, sau o pungă cu o substanță albă? Ce se afla pe masa de negocieri a lui Macron, Merz și Starmer, în trenul care se întorcea de la Kiev? VIDEO

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. George Simion dă de pământ cu asasinii mediatici de la UM Digi24 - VIDEO

Ultima oră

23:45

Eminescu, la 13 mai 1877, despre Războiul de Independență: ”Armele spiritului sunt cel puțin egale, în multe cazuri însă chiar superioare armelor războiului”

23:25

Ce a spus liderul AUR în presa franceză: "Sunt singurul care denunț această lovitură de stat". "Marianne" l-a întâlnit pe George Simion, naționalistul aflat în fruntea alegerilor prezidențiale din România: ”Trump este un model pentru mine!”

22:55

George Simion calcă pe urmele lui Donald Trump

22:20

George Simion, mesaj de forță din Polonia, alături de conservatorul Karol Nawrocki: Acum e din nou momentul să luptăm pentru LIBERTATE, pentru DREPTURILE noastre, pentru FAMILIA CREȘTINĂ! Românii și polonezii sunt împreună în această luptă! - VIDEO

21:45

Călin Georgescu a vorbit din nou: A VENIT VREMEA CA POPORUL SĂ-ȘI IA PUTEREA ÎNAPOI!

20:51

Un susținător al lui Nicușor Dan, Alin Fumurescu de la Dilema, a murit la 57 de ani în casa sa din SUA

20:30

Recomandarea unui vrednic Părinte la vot: ”Votați cu Dumnezeu! Alegeți ca să avem pace, nu război! Dar vai de sufletul celui care nu se va prezenta la vot!”

20:00

Psih. Laurențiu Niculescu: Nicușor Dan - Fața decăderii democratice din România. Profilul psihologic al candidatului de paie

19:55

Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate. La Mulți Ani!

19:42

Ce vrea Sistemul? ”Ori la Bal, ori la Spital?”

19:10

Robert Turcescu l-a demascat pe Nicușor Dan: ”În momentul în care faceți asta în teritoriu, să nu aveți însemnele PNL”

18:30

Marian Munteanu vă invită la lansarea cărții sale ”Noi Înșine - Un pelerinaj antropologic în lumea noastră de altădată”. Miercuri, 14 Mai 2025, Ora 18.00, la Sala Dalles

17:50

Scrisoare către frații români de etnie maghiară - Cuvântul Cititorului

17:07

A început ”Curățenia Generală”! - anunțul făcut de procurorul general al SUA, Pam Bondi, și de directorul FBI, Kash Patel: 205 ARESTĂRI DE PEDOFILI ÎN 5 ZILE

16:50

Ion Cristoiu despre presa cu micul lui Nicușor Dan în gură și elocința lui George Simion în fața UM Digi24: ”Cu o astfel de prestație față de Presă, Donald Trump a devenit președintele SUA!”