

Dan Barna a declarat, într-o conferință de presă, că își asumă întreaga responsabilitate pentru eșecul pe care l-a avut alianța USR PLUS la alegerile de duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, transmite Antena 3. De asemenea, Dacian Cioloș a declarat că voturile alianței vor merge în turul doi al alegerilor către Klaus Iohannis.
”Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest obiectiv pe care nu l-am atins, acela de a avea un tur doi fără PSD. Electoratul din România a decis că turul doi trebuie să fie despre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Respectăm decizia. E fără indoială, parte din vină și mi-o asum, că nu am reușit să ajung la marea majoritate a cetățenilor. Este un proces din care învățăm. Chiar în această seară am convocat colegii din comitetul politic, practic, liderii din filialele județene, la o primă discuție. A fost cea mai grea campanie electorală pentru noi. Suntem pe un drum în care credem. Peste 1,5 milioane de români cred că România trebuie să se reformeze”, a spus Dan Barna.
„Obiectul nostru este ca, pe viitor să organizăm mult mai bine alegerile locale, care sunt o provocare foarte mare. Din păcate, bucata aceasta de Românie, pe care m-am bazat și în care am crezut, este mai mică decât am anticipat. E vina noastră. Mai este mult de muncă în această țară. Știam că nu va fi ușor. Am crezut că suntem mai sus decât ne-a dovedit-o electoratul”, a mai spus Barna.
Dacian Cioloș: ”Întreaga noastră susținere merge la Klaus Iohannis”
”Îi multumesc lui Dan Barna pentru curajul de a se lansa în această bătălie și să susțină această campanie. Le multumesc celor care au crezut în noi”, a spus Dacian Cioloș.
”Alianța PLUS Și USR este validată ca una dintre principalele trei forțe politice ale țării. Cele două partide au reușit în mai puțin de un an de zile să se valideze drept forțe politice. (...) Alianța între PLUS și USR, în măsura în care va reuși să învețe și să tragă învățămintele necesare, sunt convins că pentru locale și parlamentare va reuși să demonstreze că în România se naște o forță politică capabilă să colaboreze cu celelalte forte politice democratice din România și să ducă țara mai departe. În perioada următoare, pentru noi e important să tragem aceste învățăminte și să vedem cum putem întări colaborarea. Mesajul pe care vrem să îl dăm e că vrem să continuăm aceasă alianță, să învățăm din această experiență”, a spus Dacian Cioloș.
”La sfârșitul săptămânii sa facem o întâlnire a Birourilor Naționale ale celor două partide ca să avem o discuție de evalare și să luăm deciziile care se cuvin”, a mai spus Cioloș.
Cei doi lideri politici au anunțat că întreaga lor susținere merge la Klaus Iohannis, în turul doi al alegerilor prezidențiale.
”În momentul de față, în turul doi, avem doi candidați și, în mod clar, cel cu care avem compatibilitate este Klaus Iohannis. Să învățăm să acceptăm realitatea. În acest moment, votul pentru Iohannis este un vot pentru modernizarea României”, a spus Dacian Cioloș.
După numărarea voturilor din 18.781 de secții de votare, candidatul Alianței USR-PLUS, Dan Barna, a obținut 14,19% din voturi, ratând astfel turul doi al prezidențialelor.
Potrivit Biroului Electoral Central, președintele în funcție Klaus Iohannis conduce în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 36,91%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă - 23,45%.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pentru Iohannis e un eșec fără doar și poate. Față de toate sondajele în care era dat cu peste 40%, căderea e cât se poate de clară. Și e normal să fie așa deoarece se află la capătul unui mandat în care n-a făcut nimic.
Fără doar și poate, Dăncilă și-a salvat fundul luând un procent în linie cu partidul(22.5% la europarlamentare). Într-adevăr, în sondaje PSD se află acum la 29%, dar de comparat comparăm situația de la urne, iar din acest punct de vedere Dăncilă s-a comportat bine.
Rezultatul este șocant însă pentru PSD care trebuie să-și rezolve situația internă a liderilor expirați. Baronii din Moldova, în ciuda vociferărilor cunoscute, se află la al doilea eșec și nu sunt semne că ar avea capacitatea de a reveni. Dacă la europarlamentare Oprișan arăta cu degetul spre „PSDragnea”, iată că de data aceasta treburile sunt cât se poate de clare și nu mai are pe cine să dea vina.
Pentru Barna și USR, rezultatul este un eșec de proporții. În ciuda celor care văd USR-ul un câștigător surpriză al localelor, eu tind să cred că europarlamentarele au fost doar o bombă electorală pentru ei, iar partidul va continua să meargă în jos. Nu am niciun motiv să cred că traseul lor nu va fi unul continuu descendent, alegerile viitoare prinzându-i sub 10%.
Mircea Diaconu s-a comportat bine, însă cred cu toată tăria că amestecul cu looser-ii din Pro România & ALDE i-a dinamitat campania. În mod sigur, de unul singur ar fi câștigat mai mult.
Ce urmează? Cu siguranță Veorica nu va pierde la diferențele colosale anunțate de euforica tabără liberală. Sub nicio formă nu va fi 70%-30% și am temeiuri serioase să cred că nici 60%-40%. Mai degrabă, în cazul în care ecuația electorală rămâne cea de-acum, posibil un 5x%-4y%, unde x poate fi un maxim 8, iar y un minim 2. Asta în ciuda faptului că o însumare a forțelor prietene rezultate din actualul scrutin ar arăta cu lejeritate un 69%-31%. Nu va fi așa.
Este însă ceva ciudat în întreaga campanie. Nu-mi dau seama ce, dar dacă se scoate o bombă legată de Iohannis treburile s-ar complica teribil. Ceva îmi spune că Veorica nu e „singură pe lume”, iar asta se va vedea, cu siguranță, în perioada imediat următoare.
Pe scena politică mișcările de amploare se vor face doar după al doilea tur. Despre USR am afirmat deja că va continua să cadă constant. PMP, Pro România și ALDE vor deveni istorie. Sper din tot sufletul ca PSD-ul să nu pice în capcana reacceptării securiștilor trădători. În cazul în care va face eroarea reacceptării în rândurile sale a „diviziei serviciilor” va avea parte de aceeași soartă care-i va fi fatală.
PNL își trăiește vârful istoric. Și-o va mai face de-aici înainte. În cazul(previzibil) în care Iohannis e reales, partidul capătă steroizi. E sprijinit atât de servicii(fiind îmbâcsit de acoperiți) cât și de forțele externe. Pentru o perioadă insuportabil de lungă va deveni cea mai importantă forță politică a țării, contribuind la instaurarea unei guvernări toxice și antinaționale. După plecarea lor de la guvernare România va fi sleită, absolut secătuită de puteri. Și, aș mai adăuga, fără nicio direcție.
Singura șansă a țării nu poate veni decât din partea unui partid naționalist-conservator care, din păcate, nu există pe scena politică. Dragnea mirosise oportunitatea, dar a fost un lider slab, incapabil să se rupă de țâța stearpă a socialiștilor. Aici e punctul slab al PSD. Cu toate că apartenența de socialiști le garantează o anumită expunere electorală, în același timp îi transformă în perdanți permanenți.
Și-aș mai remarca un element. În ciuda ușurinței cu care Iohannis și PNL sunt impuși, societatea e radicalizată, iar aripa anti-Plăvan e extrem de vehementă. Asta înseamnă că nu va avea deloc un mandat ușor. Cu toate că nu pare, radicalizarea despre care vorbesc poate genera cu ușurință fenomene necunoscute aici. Tensiunea din societate e maximă, iar segmentul despre care vă vorbesc se află la limita exploziei, aproape într-o stare similară ultimelor zile ale lui Ceaușescu. Momentul zero va fi cel în care sclavii din multinaționale se vor afla la o nouă schimbare a generațiilor(destul de apropiată), adică acea situație în care „îmbătrâniții” vor fi lăsați cu fundu-n baltă în favoarea „tinerilor mai dinamici și, desigur, mai ieftini”. Atunci vom avea o debalansare masivă a electoratului - care în prezent pare majoritar de dreapta. Iar asta se va întâmpla mandatul prezidențial care urmează. Să vedeți atunci ce va ieși din mixul prezentat care se va împleti cu o criză de proporții!
(*) Articolul e scris pe baza parțialelor de la ora 3. Între timp s-au mai schimbat procentele...
https://www.facebook.com/TrenduriEconomice/posts/986855814999716