Cum s-ar putea reactiva Mitropolia Tomisului - o zicere a Profesorului Constantin Barbu care întregește descoperirea excepțională a Mitropolitului Marcus al Tomisului Daciei în scriptele despre Niceea și o Scrisoare Deschisă către Sfântul Sinod. VIDEO

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul descoperirii fabuloase a Profesorului Constantin Barbu privind participarea din Dacia a Mitropolitului Marcus al Tomisului la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, desfășurat sub auspiciile Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la Sala Magna a Centrului Eparhial Tomis a avut loc în data de 29 mai 2023 o conferință cu totul specială.

Neobositul cercetător în arhivele lumii a scos la lumină documentele în care este pomenit Marcus, Mitropolitul Tomisului, avându-l alături pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul de azi al Tomisului.

La finalul conferinței, întrebat despre șansele reînființării Mitropoliei Tomisului, filosoful Constantin Barbu a povestit o întâmplare petrecută acum 33 de ani despre cum a luat ființă Universitatea Ovidius din Constanța. Aflat în biroul Ministrului Învățământului de la acea dată, Mihai Șora, cu care se afla atunci într-o relație de prietenie, profesorul Constantin Barbu a aflat dintr-o conversație telefonică pe care a avut-o cu Marin Mincu cum veneau spre minister din Constanța câteva mii de constănțeni pentru a susține cererea înființării Universității Ovidius. La auzul acestei vești, Șora le-a cerut să le fie transmis să se întoarcă, pentru că n-are rost să se obosească pe drum atâtea mii de oameni; el va semna cererea. Poate același lucru trebuie să se întâmple și acum, a spus profesorul Constantin Barbu, arătându-și convingerea că Patriarhul Daniel va fi la fel de înțelept ca Mihai Șora dacă se vor îndrepta spre Sfântul Sinod 10.000 de credincioși. (VIDEO mai jos)

Urmare a discuției despre reactivarea Mitropoliei Tomisului, o credincioasă activă a Arhiepiscopiei, jurnalista Natalia Păun, a luat inițiativa alcătuirii unei Scrisori Deschise către Sfântul Sinod și președintele său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, completată cu opinii ale credincioșilor dobrogeni (după VIDEO):

Cum s-ar putea reactiva Mitropolia Tomisului:

Jurnalista Natalia Păun arată în „SCRISOAREA DESCHISĂ ADRESATĂ SFÂNTULUI SINOD ÎN VEDEREA REACTIVĂRII MITROPOLIEI TOMISULUI” că „ACTUALUL purtător de cuvânt, Vasile Bănescu, și-a mărturisit un dispreț față de Biserică prin 2005 de care nici măcar tangențial nu a încercat să se dezică.

Anume : „Mi se pare teribila aceasta ispita a construirii exclusiv "in afara”. Obsesia ridicarii cu orice pret a catedralei mantuirii (colective?) a neamului mi se pare, si ea, un simptom ingrijorator in contextul evident al absentei bisericilor putin mai modeste din noile sau extinsele cartiere urbane sau in cel al lasarii in paragina a refacerii picturii Bisericii Domnesti din Curtea de Arges si a multor manastiri din Bucovina, de care ni se aminteste totusi constant intr-un clip TV persuasiv.”

„Clasica ierarhie ortodoxa in trei trepte (diacon, preot, episcop) e de mult desueta in realitatea imediata a mediilor oligarhiei ecleziastice. Exista multe alte "trepte” neoficiale, dar atat de vizibile prin influenta si aroganta, de la cea de portar al palatului patriarhal, la cea de preot-consilier pe problema nimicului absolut. Nepoti de preoti-profesori si de episcopi, oameni cu reale abilitati de sofer, strabat rapid peste tot, frizand omniprezenta in diverse sinecuri.” (Sursa: REvista 22 a GDS).”

„Arhiepiscopul Tomisului este un model PENTRU TOȚI IERARHII! Nu eu spun acest lucru, ci Ierarhii o arată prin fapte.”, mai scrie jurnalista constănțeană care afirmă că ierarhul este hărțuit incalificabil, din perioada pandemiei, de civilul Vasile Bănescu, ginerele demnitarului comunist Silviu Curticeanu, Cancelarul lui Nicolae Ceaușescu, care se crede prin declarații și acțiuni chiar deasupra Patriarhului, fapt ce ar trebui cercetat îndeaproape de Sfântul Sinod.

De ce lipsesc de 12 ani CV-ul și Certificatul CNSAS al civilului Vasile Bănescu?

 

Este suspect că în 12 ani de când lucrează sub acoperișul Patriarhiei acesta nu și-a prezentat niciodată public CV-ul și nici Certficatul CNSAS. La fel de dubios este că CNSAS nu l-a cercetat până acum din oficiu având în vedere că este atât realizator Trinitas TV cât și purtător de cuvânt al Patriarhiei de 8 (opt) ani.

„Vă aduc la cunoștință, Preafericirea Voastră și dragi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, faptul că Ierarhul Tomisului se roagă pentru mii de oameni. Pomenirile din timpul Sfintei Liturghii Arhierești durează cel puțin jumătate de ceas.

Vă reamintesc că Dobrogea avea doar câteva mănăstiri la venirea IPS Teodosie aici! În prezent, IPS Teodosie este cititor a peste 50 de mănăstiri și 300 de Biserici! Să nu mai spun de centrele de ajutorare pentru bătrâni și orfani! "IPS Teodosie a împodobit Dobrogea de moaște!" spunea vrednicul de pomenire Părintele Arsenie Papacioc.”, mai scrie jurnalista.

„Vă invităm să admirați toată lucrarea Înaltpreasfințitului Teodosie de aici! Nu mai luați în vedere lipsurile! (datoriile lumești în bani) Veniți să vedeți ce bogății a pus IPS Teodosie în valoare aici! V-aș da exemple, dar nu va mai avea sfârșit scrisoarea mea! (...) Mulți dintre turiștii de afară, au venit în Dobrogea cu altă confesiune, însă au plecat acasă, în țara lor, BOTEZAȚI CREȘTIN-ORTODOCȘI. Datorită trăirilor și chemării către religia-mamă simțite în mănăstirile si bisericile întâmpinate în drumeția lor din Dobrogea. ( REPET: mănăstiri si biserici ctitorite de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului )

Iată că Preafericirea Voastră l-ați numit pe Sfântul Apostol Andrei "ocrotitorul tuturor românilor”. Sfântul Apostol Andrei și-a ales lăcaș în PEȘTERA din satul Ion Corvin, județul Constanța. Un loc atât de important pentru țara noastră, aș zice eu, o simplă credincioasă, merită să facă parte dintr-o Mitropolie!

Așa că, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințiți Părinți Arhiepiscopi și Episcopi, vă rugăm să ascultați măcar dorința credincioșilor, dacă cea a oamenilor de știință nu v-a interesat!”, mai afirmă Natalia Lorena Păun care redă apoi o serie de opinii ale unor „credincioși și slujitori ai BISERICII PE CARE O PĂSTORIȚI” dintre care reținem doar câteva:

Miron Scorobete: Strămoșii românilor sunt atestați drept creștini în Noul Testament, cu referire la locuitorii Dobrogei...

„Întreaga Românie merită Mitropolie în Dobrogea apostolică. De aici și în acest mod putem să începem să ne reclădim demnitatea, prin evidențierea adevărului istoric, care ne arată apartenența nobilă a poporului nostru la creștinismul primar. Destul am permis să fim huliți!

Poporul nostru a supraviețuit prin ierahi si preoți luptători. Toți marii voievozi luptători, care au făcut față unor vremuri cumplite, au biruit având alături duhovnici luptători. Pentru Hristos. Pentru neamul românesc și Sfânta lui Biserică. Pentru pămantul sfânt.

Acum când nu mai avem conducători luptători, avem un arhiereu luptător. Acesta este adevărul, altul nu avem, iar adevărul, oricât ar încerca vrăjmașii să îl ascundă, nu poate fi ascuns.

Avem un arhiereu luptător - Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie. Dumnezeu să ne ajute să fie pus pe locul cuvenit. Ca să poată lupta cu si mai multă putere pentru recăpătarea demnității noastre. Pentru Hristos. Pentru neamul românesc și Sfânta lui Biserică. Pentru pământul sfânt.” - Cristina Leordeanu - donatoare activă pentru Catedrala Mântuirii Neamului

„Dacă se reactivează Mitropolia Tomisului, ca și vechime și importantă devine a doua în patriarhie. Este apostolică și a avut episcopi trimiși la primele Sinoade Ecumenice.” - Adina Popovici

„Pentru ca este un drept istoric al Romanilor Dobrogeni. Se cuvine acestui pământ apostolic dreptul la reactivarea Mitropoliei mai ales când sunt atâtea probe, atâta istorie... ” -  Manuela Bota

„Doamne ajuta la toata lumea ! Dobrogea este leagănul credinței noastre !

Un lucru nu poate fi însă negat: Dobrogea a fost reședința, în Antichitatea târzie și în Evul Mediu timpuriu, a celei mai vechi mitropolii de pe actualul teritoriu al Romaniei, cu sediul la Tomis și care purta numele provinciei de aici - Scythia Minor, extinzându-și autoritatea și dincolo de limitele istro - pontice. De asemenea nu poate fi negat faptul că pământul Dobrogei a adăpostit mai mulți martiri din primele secole ale trăirii creștine, dintre care cel mai mult se remarcă cei de la Niculițel. Prezența Sfântului Apostol Andrei este atestată și prin intermediul mențiunilor autorilor antici, precum Origen și Eusebiu de Cezareea.” - Lupascu Gabriel Alexandru

„Aici s-au înființat pentru prima dată creștinismul prin venirea ucenicului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sf. Ap. Andrei. Iar Dobrogea a înflorit cu Sf. Biserici și mănăstiri de când a venit IPS Teodosie în aceste ținuturi. Erau câteva mănăstiri când a venit sfinția sa.” - Vatajita Margareta

„”Cel care cunoaște trecutul istoric al Dobrogei și a călcat mai îndelung pământul ei, observând oameni, locuri și lucruri, acela nu va lua drept exagerare părerea că ea nu are samăn în Europa.” Acesta sunt spusele savantului Ion Simionescu, ce se regasesc in introducerea cărții sale: "O țară din povești”.

Preafericirea Voastră, ținutul dobrogean este unul unic atât prin frumusețile naturii, cât și ca latură spirituală. Cunoaștem că acest ținut, a fost străbătut si încreștinat de doi Apostoli ai Mântuitorului, Andrei și Filip, dar și faptul că acest tărâm a fost îmbibat cu sângele martirilor din primele veacuri creștine, la această încreștinare au avut parte si soldați, negustori si sclavi ce au poposit pe aceste meleaguri,si unde au întemeiat familii.

De asemenea, în provincia romană Scythia Minor (sec. III-VII), creștinismul este menționat în izvoare scrise și epigrafice prin activitatea martirilor, a episcopilor în 15 orașe mari, cea mai importantă eparhie fiind Tomisul, și a călugărilor, viața religioasă desfășurându-se în 40 de bazilici paleocreștine descoperite arheologic în sec. XX

În încheiere, Preafericirea voastră, cunoașteți si dumneavoastră toate aspecte, de aceea va rugam sa redați Tomisului această distincție între toate celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane.” - Mihai Alexandru Cerbu

„Pământul Dobrogei este pământ sfânt.Aici a călcat prima data Sfântul Apostol Andrei care a crestinat acest popor și apoi ajutat de Sfântul Apostol Filip care a rămas pe acest pamant timp de 20 de ani. Pământul nostru al Tomisului este pământ Sfânt cu Mitropolie din sec IV. Avem un Ierarh vrednic de toată lauda, care își iubește poporul și trecutul stramosesc. Vrednic este!!!” - Cocias Nicolae

„Prima biserică atestată documentar este în Constanța în partea de sud est a cetății Tomis." - Pintilei Teodorescu

„O reparație istorică care trebuie realizată cât mai curând!” - Lucian E. Costea

„Acum, după ce ni s-a descoperit adevărul istoric, fără putință de tăgadă, cu documente și înscrisuri originale, cu toată munca eroică depusă de oameni iubitori de neam și țară, cu binecuvântarea neobositului nostru Arhiereu, nu văd ce piedici ar mai putea fi puse, în REactivarea Mitropoliei Dobrogei, din moment ce, adevărul istoric spune că, în Dobrogea a fost Mitropolie! Dacă ne raportăm la ADEVĂRUL ISTORIC, eu, nevrednica, nu văd vreun motiv de ne punere în practică a acestui minunat ADEVĂR! Bunul Dumnezeu să ne asculte umilele noastre rugăciuni! " Cristina Dinescu

„Adevărul istoric este evident și, în mod normal, cunoscut de orice student în anul I la Teologie, când începe să studieze Istoria BOR. Adversarii ADEVĂRULUI, cei infiltrați în interior exact cu scopul de a-L falsifica, știu și ei acest lucru... ” - Antoaneta Zidaru

„Mitropolia Tomisului este necesară pentru români și pentru România, pentru restabilirea adevărului istoric. IPS Teodosie este un arhiereu care lupta neobosit și cred că va izbândi! Inspira liniște, pace și iubire atunci când îl întâlnești. Doamne ajuta să reușească!” - Mihaela Simion

„Doamne, miluiește neamul nostru românesc, și astăzi, cu români adevărați, și va fi din nou Mitropolie la Tomis...atât pentru binele țării, al neamului, cât și pentru viitorul Ortodoxiei autentice.Toate actele Mitropoliei Tomisului sunt pregătite...doar o semnătură...
În calitate de creștini-ortodocși autentici, avem datoria să mărturisim public, "testamentul" lăsat, de strămoșii noștri:
SUSȚINEM dezbaterea reactivării Mitropoliei Tomisului, în ședința Sfântului Sinod, căci nu fost dezbătută până acum, în Sinod, și fiind, condiția, chiar de bază, pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului.
Mare este Dumnezeu!” - Maria Mușat

„Ceea ce lumea nu știe, (am spus-o noi în Norul de Martori, dar câți l-au citit?), strămoșii românilor sunt atestați drept creștini în Noul Testament, cu referire la locuitorii Dobrogei...
Un număr atât de mare de dovezi pledează fără drept de apel pentru datoria noastră de a ridica Biserica Dobrogeană la rangul de Mitropolie, pe care l-a deținut în primele secole creștine.” -  Miron Scorobete, marele nostru român din Ardeal, scriitor, poet, istoric, director de post de radio, trecut în veșnicie anul acesta

Cum s-ar putea reactiva Mitropolia Tomisului:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Radu Comsuta 31.05.2023 21:47
    "De ce lipsesc de 12 ani CV-ul și Certificatul CNSAS al civilului Vasile Bănescu? ". Poate că o fi și el unul din cohorta ălora cu nume schimbat, cei ce țin astăzi frâiele țării în mâini, și o conduc bezmetic în prăpastie.
    Nu cred că marele mahăr comunist Silviu Curticeanu și-ar fi dat fata pe mâinile oricui.
Ultima oră

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie