

Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Legea fundamentală a țării prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției”.
Constituția este foarte clară la capitolul suspendarea președintelui pentru înaltă trădare. PSD are nevoie de votul a două treimi din Parlament pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de înaltă trădare, iar competența de judecată aparține instanței supreme, scrie cotidianul.ro.
Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut, duminică, social-democraților Mircea Drăghici și Florin Iordache, ca, după Anul Nou, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru că a susținut că nu suntem pregătiți pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Pentru un astfel demers în Parlament, PSD nu are însă voturile necesare.
Ce prevede Constituția (Articolul 96):
– (1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare.
– (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută.
– (3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii Președintele este suspendat de drept.
– (4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.