Cu un buget în colaps, Guvernul mai prelungește cu o lună plățile uriașe către refugiații ucraineni

De Claudia Marcu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a făcut ce-a făcut și a mai prelungit cu o lună gaura în buget de 10,5 milioane de euro pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni. De la 1 mai, urmează o așa-zisă reducere a sumelor acordate pentru aceștia, însă și acest lucru presupune o cheltuială bugetară de peste 7 milioane de euro pe lună și un total de 56 milioane de euro până la sfârșitul acestui an.

Ordonanța de Urgență care mai tăia din huzurul refugiaților ucraineni, cazați în apartamente de lux prin stațiunile de pe Litoral și hrăniți prin restaurante inaccesibile muritorilor de rând din țara noastră, ar fi trebuit să fie adoptată în 5 aprilie, cu aplicabilitate imediată. Guvernul, urecheat, probabil, de Zelenski, a decis să mai amâne cu o săptămână și să o și modifice, în sensul că a prelungit cei 6.000 de lei dați pe lună pentru o familie formată din 3 persoane până la data de 1 mai. După această dată, ucrainenii vor primi lunar doar 2.000 de lei pe familie sau pe persoană singură timp de 8 luni, însă nu se știe dacă și această perioadă nu va fi cumva prelungită. Ce au însemnat, din punct de vedere financiar, ezitările Executivului? Încă 10,5 milioane de euro în plus de la bugetul național, aflat, deja, în colaps. Chiar și cu reducerea sumei alocate pe familie, cheltuielile bugetare se vor ridica la circa 7 milioane de euro pe lună, bani cu care am fi putut plăti măcar o parte din dobânzile împovărătoare la împrumuturile pe care am ajuns să le luăm aproape zilnic. ”Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 (Raportul), elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, precizează Executivul.

Banii se vor acorda pe o perioadă nedeterminată

Deși Guvernul susține că suma forfetară de 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie sau pentru fiecare persoană singură se va acorda doar până la sfârșitul anului 2023, același Guvern sugerează că de această sumă refugiații ucraineni ar putea beneficia ani de zile. ”Întrucât durata în timp a conflictului dintre Ucraina și Rusia nu poate fi apreciată, și nici numărul cetățenilor străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, nu poate fi estimat, rezultă, implicit, imposibilitatea estimării costurilor necesare implementării prezentului proiect de act normativ”, arată Guvernul în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență. Și totuși, Executivul a estimat cheltuieli zilnice de 325.000 de euro, iar prin mecanismele de decontare sigur s-a înregistrat și un număr al cetățenilor ucraineni și apatrizi care primesc bani de la statul român. Simplul fapt că vorbește despre o dată incertă a sfârșitului războiului, care face imposibilă estimarea costurilor, denotă că banii pentru ucraineni vor fi dați și în 2024.

Ajutor de șomaj?

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate în ultima ședință de Guvern, după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, refugiații din Ucraina care primesc bani de la bugetul național vor avea acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Ce înseamnă acest lucru? Că cetățenii veniți din Ucraina ar putea beneficia și de ajutor de șomaj, având aceleași drepturi ca și cetățenii români. Astfel, veniturile se vor mai rotunji, după ”marea” tăiere care va începe de la 1 mai.
 
NAȚIONAL
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Patriot Roman 13.04.2023 12:26
    Nici o tara din lumea asta din EUROPA, SUA, nu da acesti bani ca ajutor pt. ukropi! Doar noi Romania! Turcii i-au adus gratis la ei cu autocarele din Kiev dar acolo in TR. le-au zis sa treaca la munca! Nici un ajutor nimic! Polonia le da ajutoarele astea? Germania? SUA? Ungaria? Cehia? Anglia? O sa intre tara in faliment impreuna cu miliardele de $ aruncate in avans pe armament din 2019 si care nici azi nu au ajuns in Romania-sistemele Patriot,etc.Datoria publica e de 150 miliarde $.Au mai dat si guv.Catzu miliarde de $ pe vaccinuri vreo 130 mil.de doze aprox.Asta se doreste de conducatorii Romaniei din afara si de pe aici din tara? Sa intram in faliment ca Grecia, Argentina in trecutul apropiat?
  • Badass 13.04.2023 19:04
    S ar putea să cumpere Rothschild datoria României. Sa vezi atunci ce ne va paste. Deși nu cred că va lăsa Bunul Dumnezeu
  • dejuan 13.04.2023 21:16
    Romania nu avea destula dependenta de camatarii internationali, datoria era prea mica, asa ca lui Citzu i s-a pus in vedere sa inceapa indatorarea pe scenariul Grecia. Acestei tari i s-au vandut tancuri si submarine de catre Germania si SUA, datoria devenise de cateva ori PIB-ul din masline al Greciei, apoi au permis sa se aleaga un guvern de stanga care sa aplice austeritatea si dupa compromitere sa revina la putere dreapta preferata de straini. Grecia a fost privatizata apoi ieftin catre straini (aeroporturi, porturi, mine) -- si asta e numai ce a ajuns pana la noi ca stiri.
  • mariusmioc 13.04.2023 23:04
    10,5 milioane euro pe lună înseamnă vreo 3 lei/lună pentru fiecare român. Să numești asta „plăți uriașe” și să pretinzi că din pricina asta intră bugetul în colaps înseamnă să n-ai habar de finanțele publice și de fenomenele economice.
    Sînt multe motive pentru care bugetul României e în colaps. Plățile pentru ucraineni sînt unul dintre cele mai mici dintre acestea.
Ultima oră

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!

12:29

Soroca, cetatea construită de Ștefan cel Mare, a fost restaurată - VIDEO

11:50

Zoe Dantes: Cine ne conduce?!

11:29

Premierul slovac: Aderarea Ucrainei la NATO ar duce la Al Treilea Război Mondial

10:54

Directorul serviciilor de informații militare ucrainene anunță că urmează lovituri pe teritoriul Rusiei: ”Scopul este să arătăm că Putin nu-și poate proteja populația”

09:17

Iohannis: „Trebuie să urgentăm ajutorul militar pentru Ucraina”

09:04

Turcia îl acuză pe Netanyahu că ”trage regiunea în război pentru a rămâne la putere”

08:43

Netanyahu, după întâlnirea cu miniștrii de externe ai Germaniei și Marii Britanii: ”Israelul va lua propriile decizii. Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra”

08:24

Biden o dă din nou în bară: ”Unchiul meu a fost mâncat de canibali” - VIDEO

23:39

Campioana – O elevă din Brăila s-a calificat la cea mai mare competiție de robotică din lume, FIRST Tech Challenge, din SUA

22:20

Creșteri semnificative ale ratelor mortalității cauzate de cancer după vaccinarea ARNm Covid – nou studiu al cercetătorilor japonezi, prezentat și comentat de dr. John Campbell, într-un dialog cu reputatul oncolog Angus Dalgleish - VIDEO

22:00

O LECȚIE DE PATRIOTISM! Încă un profesor le scrie colegilor săi care l-au prigonit pentru Basarabia pe elevul Vlad Țăranu de la Colegiul ”George Barițiu” Baia Mare

21:10

CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

20:27

Atacul cu cuțitul de la Sydney: Episcopul Mar Mari Emmanuel a scăpat cu viață ca prin minune - Atacatorul și-a tăiat singur degetele