Pandemia a scăzut temperatura Lunii. Este cel mai nou anunț făcut de specialiști legat de efectele pandemiei, care se pare că sunt din ce în ce mai ieșite din comun. Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020, reiese dintr-un studiu publicat în Proceedings of the Royal Astronomical Society of the United Kingdom, conform Știripesurse.
Conform studiului, în lunile aprilie și mai 2020, când aproximativ 2,9 miliarde de oameni au fost obligați să stea acasă, temperatura suprafeței Lunii a scăzut cu până la 2 grade Celsius comparativ cu aceeași perioadă din anii anteriori și următori, conform TF1 Info, scrie Mediafax.
„Am observat o schimbare a temperaturii nocturne” de aproape 2 grade Celsius, afirmă cercetătorii.
Echipa de cercetare a analizat datele de temperatură de pe șase locații diferite de pe fața vizibilă a Lunii, folosind informații furnizate de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA. Ei au comparat aceste date pentru perioada 2017-2023, identificând scăderea anormală în timpul vârfului pandemiei.
Cercetătorii explică acest fenomen prin reducerea activității umane pe Pământ, care a dus la o scădere a radiațiilor termice emise de planeta noastră. Luna, care nu are atmosferă, este sensibilă la aceste schimbări de radiație venite de pe Pământ.
„Studiul nostru arată că modificările radiației terestre au o influență măsurabilă asupra suprafeței Lunii, vizualizată printr-o scădere anormală a temperaturilor nocturne de la suprafața lunii între aprilie și mai 2020", susțin autorii studiului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
„Am observat o schimbare a temperaturii nocturne” de aproape 2 grade Celsius a olitei de noapte... in care se reflecta Luna... azinoapte..."
De noaptea mintii, "cercetatorii" astia mereu si neaparat britanici!
https://www.bbc.com/news/articles/cjr3l3w8353o
People who keep pet chickens are being urged to register them ahead of a legal deadline designed to prevent fresh outbreaks of bird flu.
Pai hai s-o postam aici pe toata:
Persoanele care dețin găini de companie sunt îndemnate să le înregistreze înainte de un termen legal menit să prevină apariția unor noi focare de gripă aviară.
Proprietarii care nu fac acest lucru până marți riscă să fie amendați sau chiar închiși, deși oficialii au subliniat că orice pedeapsă va fi „proporțională”.
Fermierii spun că înregistrarea este „vitală” pentru a proteja populația de păsări de curte, însă unii deținători de păsări de curte au catalogat-o drept „birocrație nebună”.
Jorge Martin-Almagro, ofițer veterinar șef adjunct al guvernului, a avertizat că nu trebuie să ne complacem în fața gripei aviare, în ciuda lipsei de cazuri recente raportate la păsările captive.
Aceasta urmează celei mai mari epidemii înregistrate în Regatul Unit, cu peste 360 de cazuri confirmate și milioane de păsări sacrificate între octombrie 2021 și februarie anul acesta.
Ray Holmes a înregistrat cele șase găini de salvare pe care le crește pe o parcelă din Hessle, East Yorkshire.
El se opune însă perspectivei ca crescătorii din curte să fie penalizați în cazul în care nu îi urmează exemplul.
„Avem animale sălbatice care zboară peste noi”, a spus el. „Sunt gâște care zboară deasupra noastră în fiecare dimineață. Cine știe ce pică din cer?”
Este un sentiment împărtășit și de Derek Smith, un alt proprietar de coteț care deține patru găini.
„Obțin patru ouă pe zi”, a spus el. „Nu se merită o potențială amendă de 2.500 de lire sterline dacă am completat formularul incorect. Birocrația a luat-o razna.”
Cu toate acestea, James Porter, un fermier din Lincolnshire care produce șapte milioane de pui pentru Sainsbury's în fiecare an, a declarat că este „absolut vital” să se înregistreze.
Datorită măsurilor stricte de biosecuritate, efectivele sale nu au contractat niciodată boala, dar a declarat că a văzut cum suferă alți fermieri.
Aproximativ un milion de păsări au fost sacrificate în Lincolnshire în urma unui focar în decembrie 2021.
Dl Porter, care are un efectiv de 880 000 de păsări, a adăugat: „Știu ce efect pot avea aceste boli asupra mijloacelor de subzistență ale oamenilor.
„Când întreaga lor turmă este eliminată - cei mai mulți dintre ei nu își mai revin niciodată din această situație.”
„Prioritate absolută
În luna mai a acestui an, Ministerul Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale a declarat că în Regatul Unit nu există cazuri de gripă aviară la păsările domestice.
Cu toate acestea, dl Martin-Almagro a confirmat prezența gripei aviare în populația de păsări sălbatice.
Acesta a declarat că „cartografierea” locației tuturor păsărilor în captivitate este o „prioritate absolută”.
Registrul a fost conceput pentru a permite veterinarilor guvernamentali să se ocupe rapid de orice focar viitor, în loc să irosească resurse pentru localizarea deținătorilor.
Oficialii au subliniat că se vor oferi sfaturi și îndrumări persoanelor care nu reușesc să se înregistreze, urmând să se ia măsuri formale de punere în aplicare a dispozițiilor legale numai în caz de neconformare repetată.
Gripa aviară este cauzată de un virus care infectează păsările și uneori alte animale, precum vulpile, focile și vidrele.
Principala tulpină este un tip de virus cunoscut sub numele de H5N1. Aceasta a apărut în China la sfârșitul anilor 1990.
În cazuri foarte rare, virusul a infectat oameni, iar oamenii de știință spun că riscul actual pentru oameni este scăzut.
Cu toate acestea, la începutul acestui an, experții au avertizat că virusul se răspândește la vaci și decimează animalele sălbatice din întreaga lume.
Ascultați cele mai importante momente din Lincolnshire pe BBC Sounds, urmăriți cel mai recent episod din Look North sau spuneți-ne despre o poveste pe care credeți că ar trebui să o acoperim aici.
..................
Repede Ursula, da comanda de 1 catralion de vaxxinuri sa le catapultam pe luna! Si am putea sa-i punem si o botnita pe masura ei. Plateste contribuabilul european, nu-i problema.
"Specialistii" curului, mai ca mai avem putin si ajungem cu ei la nivelul "efectul razelor de luna asupra galosilor de guma".
Partea cu luna e acoperita mai ramane sa ne bagam galosii in el de studiu.
Ce mai tura-vura ,mâine îmi cumpăr gumari:)))