Cristian Niculescu: CELE MAI VALOROASE EXPORTURI ALE UCRAINEI SUNT OLIGARHII ȘI MAFIA

De Cristian Niculescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 21 aprilie s-au împlinit 3 ani de când eroul planetar câștiga spectaculos președinția Ucrainei, cu 73% din voturi. O victorie obținută prin evitarea presei clasice și folosirea masivă a rețelelor sociale. În locul mitingurilor tradiționale de campanie, Vova Zelenski a prestat stand-up comedy în toată Ucraina, cu casa lui de producție, Kvartal.
 
Realitatea necoafată după 3 din 5 ani de mandat Zelenski arată așa: Ucraina este câmp de luptă între 2 dintre cele mai corupte și nedemocrate state din Europa. Nu că UE ar fi vreun model de democrație sau cinste în ultimii 2 ani, nu ăsta e subiectul. Putin i-a adus un război Ucrainei, pe care Ucraina îl poate exporta Europei, sub brandul WW 3.
Deocamdată însă cele mai valorose exporturi ucrainene sunt oligarhii și mafia. Despre mafie, în partea a 2-a.
Despre deficitul de democrație din Ucraina am mai scris: conform indexului Economist Intelligence Unit 2021 țara are un regim hibrid, cu fraude electorale regulate, presiuni grave asupra opoziției, presei și justiției, corupție pe scară largă, cultură politică subdezvoltată. Index calculat după 2 ani de mandat Zelenski, da?

Indicele corupției Transparency International 2021 – tot după doi ani de mandat - ne arată Ucraina pe locul 122 din 180, a 2-a cea mai coruptă țară din Europa, după Rusia, locul 136. Fix ce spuneam mai sus, se bat două fruntașe ale antidemocrației, țările care adună cel mai mare număr de oligarhi. Însă fiindcă Rusia este invadatorul actual și nesuferit din vremea URSS, Ucrainei i se trec cu vederea bubele.
 
În timp ce mahării Europei și SUA se dau de ceasul morții ca să ajute Kievul cu bani și arme, oligarhii ucraineni s-au pus la adăpost. Am văzut și vedem toți mașinile bengoase cu număr de Ucraina care au intrat în România, cu pasageri înțoliți de firmă. Am văzut cum arată zeci de milioane de euro cash, trecute peste graniță. Ăștia sunt oligarhii mici și mijlocii, cu bagajele lor. Cei mari sunt deja acolo unde e cald și bine. Circa 15.000 de ucraineni au vize și se află, ei și familiile lor, în Emiratele Arabe Unite, unde dacă n-aveau deja și-au deschis afaceri. Ditamai Financial Times devine amuzant când scrie asta: Letter: Ukraine’s oligarchs must share the cost of reconstruction too
 
”Este nevoie de un registru de transparență a averilor care au ieșit din Ucraina de la începutul războiului. Oligarhii și cei superbogați au jucat un rol de rău augur în politica ucraineană. Pe lângă lipsa unor structuri instituționale și juridice legitime în Ucraina, cu siguranță ucrainenii bogați care își transferă activele în Orientul Mijlociu au răspunderea de a-și folosi uriașele averi pentru reconstrucția patriei lor.”
 
Aha! Deci, ”lipsa unor structuri instituționale și juridice legitime” și ”oligarhii au jucat un rol de rău augur”! Dar cine i-a tolerat pe toți acești bărbați vajnici care au părăsit țara, deși n-aveau voie, lăsându-l pe ucraineanul de rând să fie victimă de război? Al cui regim, votat cu un entuziasm de 73%?
 
Invazia Rusiei (a propos, niciuna dintre țări n-a declarat oficial război celeilalte) i-a oferit lui Zelenski ocazia să-și accelereze tendința de regim prezidențial cu zero opoziție. Se știe că în situații de război înfloresc și mai tare dictatura, corupția și mafiile. La ultimele două Ucraina oricum performa. Despre exportul de mafie ucraineană vom vorbi în partea a 2-a acestui articol. Acum avem oligarhii.
 
Zelenski a mimat întâi că se luptă cu oligarhii.
 
Gen, mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!
 
În iunie 2021 chiar a propus o lege de înființare a unui registru public al oligarhilor ucraineni, care le interzicea să participe la privatizările de stat și să sponsorizeze politicieni. Proiectul de lege a trecut în septembrie 2021. Criticii președintelui-actor l-au acuzat că vrea să scape de oligarhi ca să le preia puterea. Hmmm! Până azi nu s-a auzit de vreun oligarh arestat, judecat sau condamnat. Poate că Vova Zelenski ar fi vrut, dacă nu era celălalt Vova, Putin antieroul. Putin cu invazia lui i-a gonit pe oligarhi, la naiba...
 
Cât de mult voia să scape Zelenski de oligarhi? Atât de mult că primul șef al Administrației Prezidențiale l-a numit pe Andrei Bohdan. Fost avocat al oligarhului Ihor Kolomoiski, conform legilor lustrației din Ucraina, Bohdan avea interzis la funcții de stat până în 2024. După un an s-a prins și președintele și l-a demis.
 
Kolomoiski este cel care i-a oferit lui Zelenski spații generoase la televiziunea sa, fără de care ascensiunea politică a actorului era imposibilă.
 
„La sfârșitul zilei, oligarhii conduc întotdeauna în Ucraina”, a spus Edwin Gutierrez, director financiar pentru piețele emergente la Aberdeen Standard Investments, întrebat despre legăturile lui Zelenski cu Kolomoiski. Cert este că presa de investigație a relatat despre 14 călătorii ale lui Zelenski la Geneva și Tel Aviv, unde oligarhul se află în exil. Nimeni n-a contrazis acele articole.
 
De remarcat: Kolomoiski este incontestabil un oligarh patriot, pentru o Ucraină scăpată de influența rusă. El i-a inspirat pe concetățenii săi să-și coloreze viața și proprietățile în galben-albastru. Ca să știți de unde originează profilurile alea cu steagul.
 
 
 
Ce faci dacă i-ai trimis în vacanță pe oligarhi? Te ajuți cu foștii colegi de la fosta companie de producție artistică, Kvartal 95.
 
Ivan Bakanov, un camarad de nădejde care a împărțit patul cu președintele (ca studenți amărâți), a devenit șef la Serviciul Secret ucrainean. Investigația Pandora Papers a dezvăluit că el, aghiotantul prezidențial și însuși Zelenski operau o rețea de companii offshore în paradisuri fiscale precum Belize. Companiile celor 3 muschetari ai optimizării fiscale includeau și proprietăți scumpe în Londra.
 
 
Cu astfel de cârdășie solidă Zelenski a reușit să aibă parlamentul și guvernul lui. La alegerile parlamentare din 21 iulie 2019, partidul lui Zelenski, Servitorul Poporului a câștigat detașat prima majoritate monopartid din istoria Ucrainei moderne, cu 43% din voturi și 254 din cele 424 de mandate.
 
Numai că... ucrainenii nu sunt fraieri. Cel puțin în sondaje.
 
După un an de supremație politică, în septembrie 2020, cota de aprobare ale lui Zelenski s-a prăbușit la mai puțin de 32%. Sondajele arătau că populația privește negativ stilul său de conducere, că îi lipsesc abilitățile necesare de președinte, experiența profesională, caracterul și morala. Barometrul de opinie publică arăta oameni și mai preocupați de sărăcie, având o situație și mai precară, după un an de regim Zelenski.
 
 
Să detaliem puțin studiul realizat de Centrul Razumkov, unde patron este chiar un apropiat al președintelui. Cercetare din perioada 29 iulie - 4 august 2021, efectuată prin interviu față în față. La evaluarea emoțională, 33,7% au spus că președintele Ucrainei le provoacă emoții negative și 28,7% atât negative cât și pozitive. 47,5% consideră că Zelenski are calități necorespunzătoare ca președinte și 42,2% au evaluat negativ activitatea lui. În privința rezultatelor viitoare, 39,5% au răspuns că nu se așteaptă la nimic bun de la președinte. Per total Zelenski a scos un indice de evaluare negativă de -25,6.
 
Ăsta era Zelenski înainte de război!
 
S-ar zice că războiul i-a priit la popularitatea prăbușită și a scos ce era mai bun din el.
 
S-ar zice că dramele războiului au acoperit corupția endemică și concentrarea puterii într-o camarilă prezidențială.
 
S-ar zice, adică nu e ca și cum statele din BRICS ar zice asta. Statele din așa-zisa lume civilizată zic asta.
 
Poate că bravul actor și-a reinventat rolul după invazia Rusiei. Joacă după alt scenariu. Cel puțin Zelenski a reușit să scape de niște etichete. Ciudat, adversarul său din campania electorală, fostul președinte Poroșenko susținea, în 2019, că victoria lui Zelenski ar aduce beneficii Rusiei.
 
Apoi, ciudat din nou: Andrei Biletsky, liderul paramilitarilor extremiști de dreapta și primul comandant al batalionului Azov l-a acuzat, în 2020, că acționează pentru Kremlin și îi face vulnerabili pe ucraineni la agresiunea rusă. Cum adică, eroul antirus era cu ursul?
 
 
Eroul de război a lăsat aceste pete în trecut. Combatanții Azov și Sectorul de Dreapta îi sunt camarazi de nădejde contra cotropitorului, cu toate simbolurile și ideologia lor încârligată. Până la urmă eroul, când nu era erou, a finanțat grupările naționaliste din armata ucraineană. C-or fi fost sau nu banii lui...
 
 
Lumea bună care contează l-a suit pe un soclu pe Zelenski. Cotidianul Times of Israel îl numește „apărătorul evreu al democrației ucrainene”. Gal Beckerman de la The Atlantic l-a descris pe ca „un erou evreu al lumii”. Dar nici evreii nu se înțeleg mereu între ei: „A avea un președinte evreu, care mai e și susținut de un oligarh evreu picaresc (Kolomoiski, n.n.) ar putea face ca orice eșecuri să fie puse pe seama comunității evreiești”, zice înțeleptul jurnalist evreu, Vladislav Davidzon.
 
 
Într-un interviu foarte interesant Vova Zelenski spune că nu crede că Ucraina poate fi un stat după modelul liberal, că nu poate fi nici Elveția, dar că ar putea fi (ca) mărețul Israel.
 
Ce mai e de spus?
 
Că eroul planetar a vrut să împartă presa în 3 grupuri: distribuitori de informații, jurnaliști și jurnaliști profesioniști. Proiect de lege inițiat de parlamentarii regimului Zelenski, noaptea minții!
 
Cea din urmă categorie de jurnaliști de clasă „profesională” ar fi eligibilă pentru acreditări pentru a participa la evenimente guvernamentale și parlamentare. Nu ești acreditat dacă nu aparții de o „asociație a jurnaliștilor profesioniști” controlată de stat, care ar respecta un cod de etică încă nescris. Asociația ar răspunde în fața unui comisar de stat pentru informații, împuternicit să amendeze sau să blocheze instituțiile de presă de la publicarea unor articole. Comisar, sună cunoscut?
 
Să mai pomenim despre Hunter și Archer Biden, numiți în consiliul de administrație al unei companii ucrainene de gaze naturale, Burisma Holdings? Că Zelenski a pus batista pe țambal cu Biden după ce a fost eliminat ”coruptul” procuror general al Ucrainei la acea vreme, Victor Șokin care investiga afacerile familiei Biden?
 
Într-o discuție cu membrii Consiliului pentru Relații Externe din 2018, Joe Biden (tatăl fiului său) a declarat că a cerut înlăturarea lui Șokin fiindcă acesta proteja corupții din Ucraina. Foarte convenabil!
 
Nu știu dacă eroul planetar, la ceasul aniversar al măreței victorii electorale din 2019, a citit sau știe ultimele cuvinte ale unui actor imperial faimos fiindcă ar fi dat foc Romei.
 
Părăsit de toți prietenii și aliații, proscris de Senat, urmărit de garda pretoriană , împăratul Nero pune să i se sape mormântul și spune înainte să se sinucidă:
 
Qualis artifex pereo! Ce artist piere odată cu mine!

Netul ne oferă destule dovezi despre starea materială a refugiaților ucraineni, care diferă mult de ceea ce vedeam la refugiații din războiul sirian. Migrația vecinilor din nord este una elegantă, cu manichiură și famous brands, la mașini și țoale. Ceea ce spun acum este valabil în orice epocă și la orice invazie: cei care fug primii din calea războiului sunt cei cu dare de mână. Dacă era invers și Ucraina invada Rusia, ordinea plecării din calea conflictului ar fi fost aceeași: oligarhii, marii mafioți, interlopii mici și mijlocii.
 
Am arătat că ăștia cu purcoiul de bani ”sunt deja acolo unde e cald și bine. Circa 15.000 de ucraineni au vize și se află, ei și familiile lor, în Emiratele Arabe Unite, unde dacă n-aveau deja și-au deschis afaceri.
 
Asta fac bogații ucraineni din liga mare, merg în țările calde care nu extrădează, dinafara jurisdicției UE și NATO. Ca să vezi, nici oligarhilor nu le place spațiul euroatlantic. E mai mișto, când ai conturile babane oficial, să stai la emiri și la șeici, unde guvernează Sharia.
 
Să vorbim despre mafioți. Pentru mafioții ucraineni Sharia e neplăcută. Musulmanii le taie mâna sau capul pentru trafic de droguri sau de carne vie. Așa că majoritatea interlopilor mici și mijlocii și-au lăsat familiile cât mai aproape de casă, în România sau Moldova, iar ei au plecat, la produs, în Occident. Unde oricum aveau contacte, rețele, filiere de trafic. Aici se pot desfășura infracțional și pot cheltui bani negri fără probleme, cel puțin o perioadă, cât mai durează statutul de țară-eroină al Ucrainei. Așa cum UK a mascat multă vreme, fără rușine, averile oligarhilor ruși, UE poate beneficia de infuzia de capital negru a mafioților ucraineni. Și odată cu banii, de infuzia de criminalitate.
 
Postul de radio francez Radio Classique relatează despre creșterea rapidă, odată cu fluxul de refugiați ucraineni, a traficului de persoane și de organe.
 
 
A devenit notorie dispariția fără urmă a unui grup de 30-40 de minori din Ucraina pe traseul spaniol Huelva-Insulele Canare.
 
 
Nu e niciun secret că poliția poloneză distribuie pliante care avertizează asupra traficului de persoane și s-au înmulțit poveștile despre răpirea refugiaților ucraineni chiar la granița ucraineano-polonă.
 
 
La granițele României se știe foarte bine ce-i aia mafia ucraineană. Polițiștii și grănicerii români au tras după traficanții din nord, care cară marfa mafioților.
 
 
La noi se știe foarte bine că mafioții ucraineni se răfuiesc și se asasinează pe teritoriul României.
 
 
Față de aceste grozăvii, traficul cu permise de conducere ucrainene ”la negru” pare o infracțiune minoră. Mafia permiselor a ieșit la iveală odată cu scandalul provocat de un fotbalist român care avea un astfel de document.
 
 
Fotbalistul Coman este un inocent în relația cu mafia ucraineană. Este de notorietate că omul de afaceri Ioan Niculae avea conexiuni cu traficantul internațional Leonid Minin. Acest cetățean ucrainean de origine israeliană, aflat pe lista căutaților Interpol, controla Societatea Națională „Tutunul Românesc” prin firma Galaxy. La fabricile ilegale de tutun din România Minin își spăla banii proveniți din trafic de arme, petrol, droguri ori prostituție.
 
 
Minin s-a folosit de Nicolae ca paravan pentru afacerile sale ilegale. El este unul dintre capii mafiei ucrainene, dar nu cel mai mare, fiindcă există Semion Moghilevici. Acesta este considerat mai puternic chiar decât John Gotti, șeful clanului mafiot Gambino. Moghilevici este tot un evreu ucrainean, șef peste mafia combinată ruso-ucraineană și aflat pe lista FBI a celor mai vânați 10 criminali din lume. Despre Moghilevici, un agent FMI spunea că „are acces la atât de multe chestii, inclusiv fonduri și rețele de crimă organizată, încât poate să dea peste cap economia globală cu un simplu telefon".
 
 
Numit și Don Semion sau Brainy Don acest capo di tutti capi ucrainean a scăpat de toate capcanele justiției și trăiește bine-merci la Moscova. De ce îl protejează regimul Putin nu e greu de înțeles: Mogilevici este o comoară de informații și relații interlope. Știe mai multe decât oricine despre bubele foștilor sau actualilor oameni puternici ai Ucrainei.
 
Dacă vreți să vă distrați cu aroganța lui Moghilevici, citiți stenograma interogatoriului care i-a fost luat de mai mulți anchetatori internaționali. Vă dau o mostră:
 
- De ce v-ați deschis firme (offshore, n.n.) în Channel Islands?
 
- Problema era că nu știam alte insule. Când ne-au învățat geografie, la școală, eu am fost bolnav.
 
 
Toți mafioții ucraineni au ca numitor comun frumosul port Odesa. Aici este, mai precis, leagănul mafiei ruso-ucrainene, botezată duios Malina. Odesa este placa turnantă a traficului de heroină din Afganistan, de carne vie și de țigări contrafăcute. Mafiile ucraineană și rusă cooperează perfect aici, că e pace sau război între statele lor.
Odesa are tradiția banditismului care s-a sofisticat în timp. Scriitori celebri ca Isaac Babel au descris faptele gangsterilor proveniți majoritar din populația săracă, predominant evreiască, a portului. Malina s-a afirmat după ce s-a ramificat în SUA și Israel, odată cu emigrația evreilor sovietici.
 
 
În Statele Unite mafia Malina are centrul în districtul Brooklyn, New York, cu operațiuni în Miami, Los Angeles si San Francisco, unde cooperează cu mafiile armene și israeliene.
 
Malina a intrat în folclorul american după războaiele interne. Odessa Mob a apărut în benzi desenate cu Batman. Filmul Lordul Războiului (2005) ne spune povestea traficantului de arme ucraineano-american Yuri Orlov (interpretat de Nicolas Cage, pe baza mafiotului real Viktor Bout).
 
Frăția Koșka, un sindicat al crimei din Kiev care trafica heroină și oameni, este protagonista negativă a sezonului 7 al serialului TV Dexter (2012). Și exemplele pot continua.
 
Nici eroii n-au scăpat de faimoasa Malina. Chiar ei, frații Vitali și Vladimir Kliciko, campioni mondiali la kickbox iar primul, actual primar al Kievului. Povestește fostul prim-ministru al Ucrainei, Mikola Azarov, care a lucrat în Comitetul Anti-Criminalitate Organizată în 1994:
 
„Până în 1999, Kievul era împărțit în mai multe teritorii, conduse de diferite grupări criminale: Peștele, Craniul, Kiselia. Dar Kliciko? El a fost implicat în kickboxing, unde se învârteau indivizi din zona criminalității. Era foarte apropiat de Pește - un mare om de afaceri și în acel moment liderul unui grup infracțional organizat. Peștele a dat 200.000 $ pentru promovarea lui Kliciko. Așa a început cariera lui în Germania”.
 
 
Cu puțin înainte de declanșarea pandilelii, mafia a asasinat copilul de 3 ani al unui politician ucrainean, în centrul Kievului. În ciuda calităților de luptător ale edilului care cunoaște mediul interlop, mafia ucraineană își face de cap în orașul primarului-erou Vitali Kliciko. E infinit mai greu să lichidezi mafioții compatrioți, decât pe invadatorii ruși.
 
 
Slavă Ucrainei!
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul