Cristi Puiu la Cora Muntean: În momentele cele mai negre ale pandemiei am înțeles că singura ieșire din bezna asta este să te rogi. Noaptea, rugăciune, ziua, să faci totul pentru ceilalți, fără compromisurile intelectualilor, care au pus capul pe butuc

De Victor Roncea  /  

Foto: Pro Cinema

Foto: Pro Cinema

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-unul din rarele sale interviuri, regizorul Cristi Puiu a sintetizat poetic dar foarte realist stadiul în care se află România la ora actuală și poziția pe care trebuie să și-o asume românul: rugăciunea, noaptea, lupta pentru alții, ziua.

Prezent în emisiunea Corei Muntean de la Ion Cristoiu Blog - CoraZone -, derulată în bucătăria regizorului, Cristi Puiu a spus spre încheierea acesteia:

Suntem în aer, complet în aer! Toate lucrurile care te țin și îți dau valoarea de individ au fost aruncate în aer. Cu participarea intelectualilor, în primul rând a intelectualilor, care sunt responsabili pentru asta. Care pentru un beneficiu de nimic au pus capul pe butuc. Și odată cu ei toți ceilalți, pentru care ei reprezentau ceva, un reper, o instanță morală. Aceasta este ceea ce s-a întâmplat.

Cora Muntean: Bun, suntem în aer. Și ce se întâmplă? Cădem, ne prăbușim?

Cristi Puiu: E, asta...  vorba lui Țuțea: dacă i se face milă lui Dumnezeu și ne mai dă un șut în fund, poate că n-o să ne ducem așa, la vale, până în fundul iadului, dintr-o dată. Știi, ești optimist dar ești și realist. În pandemie, în momentele acelea cele mai negre ale pandemiei mă gândeam că singura ieșire din bezna asta este asumarea condiției de om și, cum spune Virgil Mazilescu - un titlu foarte frumos: un poem care intitulat „Poziția incomodă în care ne rugăm” - , asumarea acestei poziții în care nu îți rămâne decât să te rogi. Dar aceasta e legat doar de momentele de singuritate. Dar în realitate, pentru că în 24 de ore este și o zi nu doar o noapte, ziua cred că este cazul să faci tot ce poți pentru a-i ajuta pe ceilalți. Adică să te așezi - ca să citez un clasic încă în viață - „cu voia Dvs, ultimul pe listă”. Nu în capul bucatelor, să te întinzi, să profiți, să beneficiezi de tot ce-ți poate aduce și pune pe masă compromisul nenorocit pe care l-ai făcut. Să nu faci compromisuri!

EXTRAS VIDEO:

Interviul integral poate fi urmărit la: CristoiuBlog.ro.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Gheorghe Becali: VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult

Dan Puric despre Identitate la Librăria Sophia - Conferințele Familia Ortodoxă

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Nick Cohen 27.11.2022 06:22
    Opinia mea este ca religia este o escrocherie sociala, dar pentru Crist Puiu am tot respectul . Referitor la asa zisii "intelectuali" , "nu au pus capul pe butuc ", ci s-au dovedit niste nulitati , fraieri cu cioc .
  • Jude Laurentiu 27.11.2022 08:00
    Ceea ce vedem este o consecință firească a creșterii ponderii TELECTUALILOR în rândul oamenilor cu carte. Deja avem TELEMEDICINĂ, TELEȘCOALĂ etc. care generează o nouă pătură socială a telectualilor. TELECTUALII numai transmit fără a mai trece prin filtrul rațiunii ceea ce li să cere să transmită. TELECTUALII sunt executanți fideli ai autorităților în care au o încredere de neclintit. TELECTUALII sunt perseverenți in acțiune și „mândri nevoie mare” de faptele mărețe făcute in timpul executării fără crâcnire a mesajelor venite de sus. Idealul lor era să se manifeste ca subalterni devotați și să fie extrem de revoltați împotriva celor care le contesă comportamentul telectual. Ceea ce ar trebui să le dea de gândit este lipsa de independența în gândire.
    Se schimbă autoritățile TELECTUALII vor fi în continuare executanți fideli ai noilor autorități fără să conștientizeze vizibil că ei promovează altceva decât ceea ce promovaseră înainte. Ei vor fi în continuare mai zeloși cu o încredere de neclintit că sunt pe drumul bun ș. a.m.d. până la distrugerea oricărei forme de democrație cu finalitate dictatura politică.
    Țara are nevoie de intelectuali, adevărați intelectuali, care să lumineze poporul! Adevărații intelectuali au în vedere apărarea ființei propriului popor, nu să pună în pericol existența lui! TELECTUALII muncesc dar nu gândesc; nu sunt interesați să fie propovăduitori ai Adevărului; ei sunt ca telefoanele, transmit mai departe ce li se dictează în cască, sunt executanți și nu poți decât să spui: Să-i ierte Dumnezeu că nu știu ce fac!
  • Jude Laurentiu 27.11.2022 08:22
    INTELECTUALI au fost împinși deoparte, au fost izolați încât opinia lor să nu fie cunoscută; în atenția publicului (prin televiziuni etc.) au fost aduși TELECTUALI. TELECTUALII care prin mesajul lor, după cum spune autorul articolului: toate lucrurile care te țin și îți dau valoarea de individ au fost aruncate în aer. Odată cu ei toți ceilalți, consumatori de mass-media, pentru care ei acum erau singurii care reprezentau ceva, un reper, o instanță morală au dat modelul OMULUI NOU . Aceasta este ceea ce s-a întâmplat.
  • Vasile Pdure 27.11.2022 14:15
    Un OM!
  • Andri 27.11.2022 15:42
    China: umilire suprema/agresiune bolanava a “autoritatilor guvid” in linkul de mai jos. NU recomand celor cu inima slaba sa se uite. Si nu va ganditi ca e in China, e o țara indepartata; slugoiul Klaus Schwab vrea sa aduca sistemul “ideal” chinezesc peste tot. Iar Ciolanis e oficial slugoiul lui Schwab, asa cum se vede clar pe site-ul wef.
    Sa ne gandim bine daca Ciolanis mai merita inca 24 de h pe scaunul prezidential pe care e


    Inca o data: NU recomand celor cu inima slaba aa se uite:

    Covid police grabbed the woman, wrung her hands and did anal probing

    Coming soon to a country near you unless you resist
    https://twitter.com/Sgtnewsnetwork/status/1596849659821056000?t=SYeS_oHAfZZ6uYvZzS1UFQ&s=19
Ultima oră

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO

16:31

Syria TV: SIE refuză să comenteze știrea despre întâlnirea directorului cu președintele Al-Assad

15:53

Mihai Gheorghiu: Pitești 2024

15:30

Homo Blănosus: Marea Resetare se transformă în Desen Animat

15:05

În sfârșit o veste bună! 83% dintre suedezi doresc să folosească banii cash, în ciuda ultra-tehnologizării. Peste 6000 de persoane au primit deja implanturi de microcipuri în mâini pentru a le folosi la plățile fără numerar

14:15

Imaginile apocaliptice ale zilei - Atena, măturată de praful saharian

13:54

La Iași "praful saharian" a devenit argilă. Video de la Silviu Gurlui

13:43

Cristian Niculescu: Cine analizează praful saharian, totuși?

12:00

Av. Peter Costea: Domnule Cioloș, avortul nu înseamnă „îngrijire medicală”!

11:43

Dr. Răzvan Constantinescu: ȘTIU CĂ SUNTEȚI CONTRARIAȚI

11:08

Mihai Tîrnoveanu: Biruința Crucii de la Valea Uzului

10:20

Ion Cristoiu: ”Ciolacu îi face lugu-lugu Gabrielei Firea ca să-i ia gâtul”

10:04

Klaus Iohannis, întrebat de ce a călătorit în Coreea de Sud cu un avion de lux: ”Nu știu cum definiți un avion de lux, eu am venit cu o aeronavă mică”

09:31

Valerian Stan, candidat la Primăria Capitalei: ”Se încearcă eliminarea PNȚ-MM”