
Foto: Captură Antena 3

După bomba lui Sorin Roșca Stănescu despre colaborarea lui Nicușor Dan cu Securitatea, în aceeași zi mai pică și o grenada fâsâită cu Crin Antonescu. Sigur, din Adeverința CNSAS apărută astăzi pe piață rezultă că candidatul Coaliției PUP nu ar fi colaborat cu Securitatea "în sensul legii". Totuși, ca în foarte multe cazuri de acest gen, o întrebare nu are cum să nu-și facă loc: De ce a tăcut 35 de ani? Și a doua, pe care nu putem să nu ne-o punem: Este un scandal fals menit să-l victimizeze și să bagatelizeze preventiv o eventuală altă descoperire, mult mai serioasă?
Gândul relatează:
CNSAS menționează o întâmplare în care Crin Antonescu a fost pus să dea o declarație la data de 13.01.1985, însă în baza acelui document nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii, arată documentul semnat de președintele instituției, Constantin Buchet. Vezi AICI adeverința nr. 1554/10.04.2025.
„În urma verificărilor efectuate de direcția de specialitate din cadrul instituției, pe baza Notei de Constatate nr. DI/I/355 din 31 martie 2025, CNSAS a analizat documente din dosarul fond informativ nr. 1068594, unde apare și numele lui Crin Antonescu. Din documentele consultate reiese că acesta a fost menționat într-un context de anchetă informativă desfășurată de organele de Securitate asupra unei alte persoane (C.Ș.), prieten apropiat cu titularul adeverinței”, se arată în document.
De asemenea, potrivit CNSAS, „Crin Antonescu, în calitate de profesor de istorie la Școala generală Niculițel, a fost convocat de organele de Securitate în 1988 și a dat o declarație olografă, semnată cu numele real. CNSAS precizează însă că acest tip de declarație, dată într-un context de anchetă fără implicarea unui angajament de colaborare și în lipsa altor elemente relevante, nu atrage calitatea de colaborator.”
Totodată, potrivit notei de constatare numărul DI?I/ 355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025, nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne în calitate de ofițer sau subofițer de securitate sau miliție, astfel încât în cazul lui George Crin Laurențiu Antonescu „nu se poate reține calitatea de lucrător al securității în sensul legii”.
„Pe baza materialului avut la dispoziție până la data de 31.03.2025, precum și a procesului verbal al ședinței colegiului CNSAS din data de 10.04.2025, adeverim prin prezenta că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor articolului 2 litera a) și b) din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității aprobată cu modificările și completările ulterioare, astfel domnului Antonescu George Crin Laurentiu, fiul lui Gheorghe și Olga născut la 21.09.1959 în Tulcea, județul Tulcea, nu i se poate atribui calitatea de lucrător colaborator al securității în sensul legii”, potrivit CNSAS.
Nota de constatare pe care s-a întocmit adeverința poate fi consultată de titularul adeverinței la sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Totodată, CNSAS menționează că decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 48 de ore.
Gândul oferă AICI adeverința nr. 1554/10.04.2025
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://www.youtube.com/watch?v=AMtN4sOvhqY
Nu uita sa dormi cu poza lui Crin sub perna, ca altfel nu nimereste drumul spre Cotroceni!
Pai daca e pe dedicatii, permiteti d-le Brick sa dedic si eu o dedicatie pt. cei 2 dedicati!
https://www.youtube.com/watch?v=OVswTfCtwYI
”Cele mai noi informatii de acest gen il vizeaza pe Crin Antonescu. Intr-o nota pe care am primit-o la redactie, dar care circula de mai mult timp pe Internet, presedintele PNL este acuzat ca "oferea note informative contra-cost Securitatii, dupa ce in prealabil fila minore si intretinea relatii sexuale cu ele". Aceste informatii vin chiar de la cadrele Securitatii tulcene care preluau "notele" lui Crin Antonescu. Conform acestora, numele de sursa al lui Antonescu era Porumbacu, pseudonim cu care erau predate Securitatii notele informative, ce erau platite la bucata. Dat fiind ca profesorul Antonescu - care preda in comuna Niculitei, judetul Tulcea, la vreme respectiva - avea nevoie de bani pentru a se muta la oras, a inceput sa trimita tot mai multe note, multe dintre ele cuprinzand tot felul de inventii ce nu aveau nimic de-a face cu realitatea, despre diverse persoane din anturajul sau, prieteni si dusmani. "Motivat de bani - pentru fiecare nota informativa primea 300 de lei de pe vremea lui Ceausescu, in conditiile in care un salariu de profesor era cam de 2000 de lei -, Crin Antonescu a inceput sa-mi furnizeze din ce in ce mai multe astfel de note, majoritatea inventate, ca in literatura, la care pretindea ca se pricepe, despre oameni reali din anturajul sau (colegi, prieteni, iubite etc)", preciza Ioan Ichim, cadru al Securitatii tulcene, al carui informator se spune ca era actualul presedinte al PNL.
Potrivit aceleiasi surse din cadrul fostei Securitati, odata cu inmultirea notelor venite din partea lui Antonescu, a fost nevoie si de schimbarea locului initial de intalnire si de predare al materialelor. Astfel, Securitatea l-a invitat pe Antonescu sa-si predea notele intr-un apartament conspirativ de pe strada Pacii, din Tulcea, pana in acel moment locul de intalnire obisnuit fiind restaurantul Danubius din municipiu. "Banii pentru imaginatia sa bolnava si-i primea prin CEC, fiind depusi in contul sau, la CEC Tulcea de pe strada Isaccei", isi mai aminteste si fostul sef al lui Ioan Ichim, Pavel Ionescu. "Avea o fire care stia sa se bage in sufletul tau cu forta, pentru a se face apreciat, deosebit de prietenos cu toata lumea, nu fara interes desigur, asa cum a ramas pana azi", mai spune Ionescu.
Dupa cum sustin fostii sefi din Securitate ai lui Antonescu, dosarul lui Crin, cu numarul 2456sca/DSS 01429, este unul deosebit de amplu. Astfel, el este acuzat ca in tinerete, una din principalele sale atributii era aceea de a spiona copii, multi dintre ei chiar elevi de-ai sai, pentru a afla ce au parintii lor in cap, daca se plang de saracie, daca injura partidul, daca nu sunt de acord cu Ceausescu, etc.”
Dacă articolul este și acum pe site suntem îndreptățiți să credem că aspectele descrise sunt adevărate. Mai ales că au mai existat cazuri în care CNSAS a eliberat adeverințe privind necolaborarea cu securitatea, cazul fostului președinte Băsescu, iar apoi s-a dovedit contrariul.
https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/de-pe-bloguri/nume-de-cod-porumbacu-16989-274819.html