Cornelius Florin Stoica: 50 de ani de la adormirea profesorului și teologului Teodor M. Popescu

De Cornelius Florin Stoica  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 4 aprilie 2023. O zi înnorată, mohorâtă și friguroasă ca o zi care face parte din începutul perioadei de iarnă. Dacă nu te-ai fi uitat în calendar, nici nu ai fi zis că este o zi de prier, așa cum mai este numită în popor luna aprilie.
 
Un vânt puternic care făcea frigul să fie și mai aspru. O zi în care nu ai fi ieșit din casă dacă nu ai fi fost nevoit să mergi la serviciu sau să ieși din casă pentru vreo urgență. Într-o zi ca aceasta am pornit la drum împreună cu părintele Bogdan Aurel Teleanu, paroh al Bisericii Sfântul Pantelimon - Foișorul de foc și alături de Silviu Constantin Nedelcu, doctor în teologie, bibliotecar în cadrul Serviciului Bibliografie Națională al Bibliotecii Academiei Române și colaborator Lumina Cuvântului.  Acest drum care ne conducea spre rugăciune, un drum pe care trebuia să mergem ca să aducem alinare unor suflete adormite.  După un drum tipic primei ore în București, am ajuns la Cimitirul Sfânta Vineri din București. Aici avea să se săvârșească slujba parastasului pentru profesorul și  teologul Teodor M. Popescu. 

După ce străbatem cimitirul, pe alocuri picurându-ne roua căzută nehotărâtă din cer, nu ploua nici prea tare dar nici deloc, ajungem unde într-o margine a cimitirului parcă demult uitată, ca și cum ai zice că oamenii care merită uitați stau mai la margine, precum odinioară erau marginalizați din societate leproșii. La această margine și-au găsit odihna veșnică preotul profesor Ion Popescu, preotul Petre Vintilescu iar alături se află mormântul lui pentru profesorul și  teologul Teodor M. Popescu, parcă aceștia găsind loc de veci împreună ca să discute în veșnicie despre Dumnezeu. 

Dacă nu aș fi știut un detaliu înainte de a ajunge la mormintele acestor adormiți, aș fi zis că cineva se îngrijește de mormintele acestor mari teologi. Detaliul care probabil ar rămâne un secret dacă nu l-aș mărturisi și care poate nu aș fi crezut dacă nu aș fi văzut fotografiile. Înainte de această zi de 4 aprilie, Silviu Constantin Nedelcu a trebuit să aducă o jertfă prin muncă și sudoare. Mormintele lor erau acoperite de buruieni, parcă demult uitate și părăsite. Sincer când am văzut pozele i-am mărturisit lui Silviu aceste cuvinte: "Dacă așa arată mormintele unor mari profesori și teologi, atunci pe mormântul meu vor crește tufișuri și ciulini". Cel mai probabil Silviu mă va mustra pentru că am menționat acest detaliu. Dar între a rămâne fapta nemărturisită și mustrare, aleg cu siguranță mustrarea pentru că fapta bună trebuie să iasă la suprafață. Însă rămâne durerea că aceste morminte și probabil și ale altora, sunt neîngrijite și uitate.

În liniștea adâncă a cimitirului aveau să se înalțe rugăciuni pentru odihna sufletelor celor menționați și a celor împreună cu dânșii. Părintele Bogdan Aurel Teleanu a săvârșit slujba parastasului cu solemnitate, pomenind pe cei adormiți. Doar trei suflete la căpătâiul acelor morminte. În acest an s-au împlinit 50 de ani de la adormirea lui Teodor M. Popescu. Nici un eveniment nu a marcat acest lucru. Probabil ar fi rămas mut dacă nu aș fi fost acolo prezent și astfel să vă aduc fotografii ca drept mărturie. 

Teodor M. Popescu s-a născut pe data 9 iunie în anul 1893, în Boteni, județul Dâmbovița. A urmat studiile teologice, seminar și facultate dar a avut o întrerupere în timpul Primului Război Mondial, acolo unde a fost nevoit să participe ca sublocotenent. A urmat apoi mai multe cursuri academice din străinătate, cum ar fi Atena, Leipzig, Paris și Sorbona. Între anii 1925 - 1926 a fost profesor de Istorie bisericească universală din cadrul Facultății de Teologie din Chișinău iar apoi profesor al Facultății de Teologie din București între anii 1927 - 1948. Între anii 1948 - 1959 a fost profesor la Institutul Teologic Universitar din București și a predat următoarele cursuri: suplinitor al catedrei de Patrologie și Istoria dogmelor, Istoria Bisericii Române. De menționat este faptul că a fost și decan al facultății între anii 1942 - 1944.  Din anul 1959, viața profesorului și teologului Teodor M. Popescu se schimbă, întrucât a fost arestat în luna martie a anului menționat. Este condamnat de către Tribunalul militar București la 15 ani de închisoare, pus sub acuzația de "activitate intensă împotriva clasei muncitoare și a mișcării revoluționare". Teodor M. Popescu îți execută pedeapsa la Aiud iar acesta este grațiat în anul 1963. Acesta a desfășurat o bogată activitate la catedră dar și științifică, prin faptul că a publicat numeroase articole, recenzii, studii, note, cronici, predici, toate acestea fiind redactate după o critică documentare a surselor dar și cu o claritate caracteristică acestuia. Teodor M. Popescu a adormit la data de 4 aprilie 1973, în București. 
 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțăm la visele noastre. Nu renunțăm la luptă - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte