Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la începutul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializează legume și fructe, 78 la sută dintre aceștia fiind sancționați, anunță b1.ro.
S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se încadrau în prevederile legale.
ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume și fructe proaspete în lanțuri de magazine de tip hipermarket și supermarket, depozite și piețe en-gros.
”Au fost controlați 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe și legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis, vineri, ANPC.
Ca urmare a deficiențelor constatate, s-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe și legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe și legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităților constatate.
Au fost aplicate 608 sancțiuni contravenționale, dintre care 260 avertismente și 348 amenzi contravenționale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Inspectorii au depistat fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar și produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului. sunt respectate criteriile de calitate pentru încadrarea la calilatea I.
În plus, inspectorii au găsit legume și fructe fără etichete,dar și produse din afara României la care nu s-au găsit informații în limba româna privind denumirea produsului, specia, soiul (dacă este cazul), țara de origine.
Unii comercianți vindeau legume și fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică ecât cea inscripționată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, daar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală - 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Un general american a anunțat vestea de care s-a temut ani de-a rândul România!
Direct, pe față, generalul SUA spune clar: din motive de ”securitate energetică trebuie să aveți acces la depozitele din România” iar SUA… ”suntem de asemenea interesați”
BUCUREȘTI, 19 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câțiva ani, o asemenea veste ar fi fost întâmpinată cu manifestații de protest, cu marșuri la care ar fi participat mii de oameni. Era o vreme când doar la uzul noțiunii ”gaze de șist” și, implicit, ”fracturare hidraulică” lumea s-ar fi revoltat.
Acum însă, tăcere! Deși, într-un interviu acordat acum câteva zile, un general SUA, cooptat în conducerea uneia dintre cele mai importante companii americane, o spune în clar: se vor extrage gaze de șist în România!
Este vorba de generalul Charles Wald, fost locțiitor al șefului Comandamentului SUA în Europa, actualmente în board-ul gigantului Deloitte. Alte detalii interesante, oferite de autorul interviului: Charles Wald are o experiență semnificativă atât în domeniul militar, cât și în cel al afacerilor și este expert în materie de achiziții de avioane și armament, politica energetică națională și de securitate internațională”.
Distinsul general a participat în această săptămână la conferința organizată de noua publicație ”Monitorul Apărării și Securității” – titlul reuniunii fiind ”Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României”. Un titlu discutabil, pentru că ”Viziunea României” nu poate fi impusă de o publicație privată, aparținând unui grup, Mediafax, cu diverse probleme. Plus că afirmațiile halucinante, de domeniul patologicului, stilul Iulian Chifu, nu pot fi reprezentative pentru statul român.
Revenind, probabil că opinia publică din România nu și-a schimbat părerea față de exploatarea gazele de șist, doar că subiectul a trecut neobservat într-un interviu de mari dimensiuni acordat de Wald Monitorului Apărării și MEDIAFAX – și mascat de Tudorel, Augustin și veșnica zaveră politică. Așa trec neobservate multe chestiuni importante!
Desigur, presa a titrat și citat fraze standard ”Statele Unite mențin sută la sută angajamentele față de România”, ”Articolul 5”, în fine povești cu Rusia, provocări și parteneriate, dar noi să megem la subiect.
La un moment dat reporterul îl întreabă pe generalul american ”Cum influențează noii factori de insecuritate în Europa (naționalismul radical, ascensiunea populismului, Rusia) viitorul securității în zona Mării Negre?”, iar acesta răspunde în altă direcție, că ”Marea Neagră este o zonă disputată foarte proeminentă”, că România ”se află pe linia frontului defensiv al NATO”, dar, atenție ce mai spune brusc:
”Există și unele lucruri pozitive, resursele de energie din estul Mării Mediterane, energia din România, potențiale depozite de șist din România” și chiar punctează ”Am discutat puțin despre acestea la cea mai recentă dezbatere”.
Deci, clar, ”depozite de șist din România”. Cum vor evita discuțiile neplăcute pe această temă? Simplu, o spune tot Wald: ”Energia joacă un rol imens, chiar și astăzi, în cadrul securității globale”.
”Securitatea energetică în Europa de Vest, cu problema reprezentată de faptul că Rusia poate manipula o parte din politică de aici ca urmare a gestionării majorității resurselor de gaze naturale”, adaugă generalul, conturând justificarea cu care firmele americane vor trece la exploatarea gazelor de șist din România.
Și, nu e singurul pasaj pe această temă, să credeți că i-a scăpat generalului din greșeală. Reporterul întreabă – sau ridică mingea la același fileu: ”Ce măsuri ar fi necesare pentru a asigura securitatea energetică în Europa de Est?”
Au legătură cu accesul la propriile voastre resurse de energie, răspunde generalul, ”nu trebuie să depindeți de altcineva care să le folosească ca pe un instrument politic, așa cum am discutat despre Rusia”. Ipocrizie crasă!... Dar, din nou atenție:
”Deci, trebuie să aveți acces la alte resurse - am vorbit despre Mediterana de Est, GNL, energia organică sub forma țițeiului și gazelor de șist din România, și trebuie să eliminați o pârghie pe care alte țări, în acest caz, mai ales Rusia, o are asupra geopoliticii voastre, pe baza faptului că nu poți supraviețui dacă nu ai energie”.
Și încă o dată atenție, fiindcă generalul vorbește pe față de interesul SUA:
”Deci, trebuie să obțineți resurse diferite, și noi, în SUA, suntem de asemenea interesați și de acest lucru, dar această dinamică a descoperirilor de energie din estul Mării Mediterane va schimba lumea”.
Deci, pe față, generalul spune clar: din motive de ”securitate energetică trebuie să aveți acces la depozite de șist din România” iar SUA ”suntem de asemenea interesați”. Repet, e pe față!
E un mesaj că, de această dată, marile companii care exploatează gaze de șist nu se vor împiedica de manifestanți, ca în 2013. Iar ca promovare, mă întreb dacă nu cumva relansarea mogulului Adrian Sârbu nu are legătură cu proiectele ”energetice” ale SUA prin România…
Pentru cei mai tineri, iată aici suficient material ca să vedeți de ce România s-a inflamat atunci împotriva tentativelor americanilor de la Chevron să facă exploatări de gaze de șist, spunând un hotărât: ”Stop Fracturare”.
Și, dacă ați uitat cumva bătălia de acum șase ani, iată aici secvențe care să vă trezească amintiri:
https://ro.sputnik.md/analytics/20190419/25574779/Un-general-american-a-anunat-vestea-de-care-s-a-temut-ani-de-a-randul-Romania.html