Consiliul Național al Românilor din Ucraina solicită explicații autorităților regionale și municipale privind demontarea unui banner cu o copie a hrisovului domnitorului Alexandru cel Bun de atestare a orașului Cernăuți

De Părău Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică ce întrunește 20 de ONG-uri din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat explicații autorităților regionale și municipale din nordul Bucovinei în legătură cu demontarea bannerului din Piața Centrală din Cernăuți care reproduce documentul primei atestări documentare a orașului de pe Prut, document emis de domnitorul român Alexandru cel Bun. 

Potrivit BucPress, CNRU susține că prima „atestare documentară veridică privind orașul Cernăuți se conține în hrisovul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, eliberat târgoveților lioveni la data de 8 octombrie 1408. Bannerul amplasat în centrul orașului Cernăuți a devenit în ultimii ani un reper important pentru turiști, precum și pentru comunitatea românească, fiind un element cu valoare istorică, ce apropie popoarele”.

De menționat că Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului, după cum a anunțat și ActiveNews.

Conform unui comunicat de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți, transmis la 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene.

Potrivit lui Serghii Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, care a venit cu inițiativa respectivă, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, decizia de a înlătura copia documentului emis de domnitorul moldav Alexandru cel Bun a stârnit indignarea internauților români din ținut.

Memoriul CNRU poate fi citit în continuare:

Nr.24/04.05.2022

Către,

Osaciuk S.D., Șeful Administrației Militare de Stat a regiunii Cernăuți

Kliciuk R.V., Primarul orașului Cernăuți

MEMORIU

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, drept urmare a multiplelor adresări din partea locuitorilor orașului Cernăuți față de lipsa unei informări adecvate privind demontarea bannerului din Piața Centrală cu reproducerea documentului primei atestări documentare a orașului de pe Prut, vă solicită următoarele :

1.Care sunt motivele ce stau la baza adoptării unei asemenea decizii?

2.Să ne transmiteți o copie după hotărârea în cauză și să ne comunicați de către cine a fost aprobată?

3. Care va fi soarta de mai departe a bannerului demontat, cu prima atestare documentară a orașului Cernăuți? Care sunt intențiile autorităților regionale și municipale vizavi de această problemă?

Menționăm totodată faptul că prima atestare documentară veridică privind orașul Cernăuți se conține în hrisovul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, eliberat târgoveților lioveni la data de 8 octombrie 1408. Bannerul amplasat în centrul orașului Cernăuți a devenit în ultimii ani un reper important pentru turiști, precum și pentru comunitatea românească, fiind un element cu valoare istorică, ce apropie popoarele.

Cu stimă,

Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură în Bucovina „Mihai Eminescu”

Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress

Mihai Mecineanu, președintele Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa

Ștefan Broască, vice-președintele Asociației Științifico-Pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina (articolul continuă dedesubt)
 
 
 
Cine este și cu ce se ocupă autorul ideii de a înlocui emblema românească a orașului Cernăuți cu însemnele UE și ale Ucrainei

Serghei Osaciuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, este cel care a venit cu ideea înlocuirii bannerului ce conținea documentului românesc cu prima atestare a orașului Cernăuți printr-o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean și stelele Uniunii Europene. Potrivit lui Osaciuk, acest nou simbol ar urma să amintească tuturor despre „dorința puternică și mișcarea rapidă a statului nostru către Uniunea Europeană”. Iar asta, trecând peste valori europene fundamentale, precum respectarea minorităților, între care și cea românească, majoritară și băștinașă în regiunea Cernăuți. România este și cel mai apropiat vecin din U.E. pe care acest administrator ucrainean al regiunii Cernăuți o ofensează prin deciziile lui, cu un vădit caracter anti-românesc.

Dar Serghei Osaciuk și alți reprezentanți ai autorităților ucrainene se află în centrul unui scandal de corupție, fiind acuzați de o voluntară din Cernăuți, Lesya Khomko, de faptul că nu-i aprovizionează pe militari și pe cei aflați în zonele de conflict cu mașini și materiale de strictă necesitate, provenite din donații, pe care sus-numiții le deturnează în interes personal.

Strigătul din suflet al Lesyei Khomko, voluntar din Cernăuți: „Vampiri și tâlhari” ca Osaciuk, Kovaliuk și alții asemenea lor ne consideră fraieri și proști. Ei aduc prejudicii reputației Ucrainei

Lesya Khomko, un cunoscut voluntar din Cernăuți, șefa ONG-ului „Centrul de Coordonare Medicală pentru Ajutor Militar” a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, conținând un strigăt de disperare la adresa conducerii Administrației Militare Regionale Cernăuți, inclusiv a șefului acesteia, Serghei Osaciuk și a prim-adjunctului său, Bohdan Kovaliuk. Această postare este foarte relevantă în contextul știrii de ieri despre abuzul de putere la nivel  regional și despre numirea ilegală de către Osaciuk în timpul războiului a șefului spitalului clinic regional Serghei Brodovski, care a reușit deja să comită „fapte eroice” bune de enumerat în cadrul unui întreg proces penal, scrie BukInfo.com.ua, o publicație nord-bucovineană de limbă ucraineană.

Declarația Lesyei Khomko:

„Într-un astfel de moment, să iei ceea ce a fost dat pentru nevoile militarilor și ale familiilor mutilate și să vinzi! Cei  buni mor, iar ticăloșii se îmbogățesc!

La Cernăuți, medicul-șef interimar al spitalului regional a primit ca ajutor umanitar ambulanțe, dar le folosește în afaceri private! Există multe astfel de relatări despre magazine, piețe, depozite închise.

Suntem luați de fraieri și proști?!!!

Situația este următoarea: am o solicitare de la comandamentul a trei unități militare în care se cer de urgență ambulanțe pe front! Înaintez solicitarea șefului Administrației militar- civile regionale, S.Osachuk, în solicitare fiind specificat numele acestuia.

Răspunsul lui: - Nu avem nevoie de intermediari între noi și militari!!!! Repet: nu avem nevoie de intermediari între noi și militari!

Când orașele Bucea și Irpin erau asediate, am apelat la celebra „Olympia” pentru a primi saltele și saci de dormit, de care se ducea cu disperare lipsă; la administrație aveau atunci un munte întreg, dar prim-adjunctul lui Osachuk, B. Kovaliuk, a spus că a trimis 5 mașini la Bucea (Bucea era blocată, am verificat atunci – nu s-a trimis nimic!)

Apoi, au avut nevoie de ajutor cei din apărarea teritorială a Kievului, raionul Șevcenko, i-am dat o listă cu necesități lui Kovalyuk, dar el a spus că nu are nevoie de intermediari și, după cum se știe, lista s-a trimis la Administrația de Stat a orașului Kiev. (am verificat – nu a fost trimisă!!!)

Am jurat că nu voi mai apela la ei, dar nu este proprietatea lor personală, sunt ajutoare pentru țara noastră însângerată!

Vampiri! Tâlhari!

Nu poate exista toleranță pentru rău. Acești „eroi” nu numai că provoacă pagube materiale și, uneori, iau ceea ce este necesar pentru a salva vieți, ci dau o lovitură reputației țării.

Am vorbit cu voluntari din Belgia și Italia, la ei despre asta s-a relatat la televizor, iar oamenii au încetat să mai ajute la fel de mult”, a scris pe Facebook voluntara Lesya Khomko din Cernăuți. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • adyyon 07.05.2022 05:05
    https://mihaiandreialdea.org/2022/02/28/cainele-moare-de-grija-stapanului-prostia-care-sminteste/
    Cu dedicație pentru cei spălați pe creier de propagandă. Citiți cu atenție articolul.
  • aspenter2002 07.05.2022 10:05
    Nimic nu e mai penibil decât un bufon care face lumea să plângă.
  • aspenter2002 07.05.2022 17:45
    Nimic nu e mai penibil decât un bufon care face lumea să plângă.
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul