Concertul pianistului rus Alexei Liubimov, care a interpretat o arie a compozitorului anti-putinist Valentin Silvestrov, a fost întrerupt la Moscova de Miliție. Ce motiv au invocat forțele de ordine. VIDEO

De Părău Vlad  /  

Foto: unilad.co.uk

Foto: unilad.co.uk

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme de război, muzele tac. Un concert al pianistului Alexei Liubimov, care a interpretat în deschidere o arie de Valentin Silvestrov, este întrerupt de miliție la Moscova. Compozitorul ucrainean refugiat în Germania l-ar fi comparat pe Vladimir Putin cu Osama bin Laden, ceea ce a înfuriat Kremlinul - iar asta nu pentru că „despre morți, numai de bine!”. 

Recitalul lui Alexei Liubimov de la Moscova a fost întrerupt în urma unei amenințări anonime cu bombă. Cel puțin acesta este pretextul invocat miercuri seară de forțele de ordine ruse care au intervenit într-o mică sală de spectacol din capitala Rusiei, unde cânta pianistul rus de 77 de ani. El era acompaniat de soprana Yana Ivanilova în momentul în care agenții de poliție au apărut pe scenă, în a doua parte a serii, ordonându-i muzicianului să se oprească de îndată din cântat. În ciuda presiunilor, Alexei Liubimov și-a continuat până la capăt, în aplauzele spectatorilor, interpretarea Impromptuului nr.2 Op.90 de Schubert, a informat Le Figaro. (articolul continuă dedesubt) VIDEO
Momentul întreruperii concertului pianistului Alexei Liubimov de către poliția moscovită a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare chiar de către spectatorii prezenți în sală. Filmările difuzate pe Twitter sau Telegram înfățișează doi agenți care-l acostează pe pianist, în timp ce cânta, înclinându-se către el și adresându-se apoi publicului. După finalizarea ariei, Liubimov își ridică pentru câteva clipe pumnul în sus în semn de victorie, iar publicul îl ovaționează. Evacuată la scurt timp după aceea, clădirea a fost scotocită timp de două ore și jumătate, fără nici un rezultat (nu s-a găsit presupusa bombă pentru care milițienii întrerupseseră concertul).

„Mai întâi am așteptat să vină câinii (polițiști), apoi aceștia au adulmecat prin toate cotloanele. Totul s-a prelungit până după miezul nopții”, a declarat joi un angajat al sălii, Rassvet, pentru publicația independentă The Moscow Times
 
Cultura, prinsă în menghină

Cel mai probabil, în spatele falsei amenințări cu bombă se ascundea, de fapt, un motiv mai degrabă politic, după cum au estimat mai mulți observatori. Descinderea poliției „ar fi putut fi legată de naționalitatea compozitorului”, presupune angajatul sălii de concerte Rassvet. Iar asta pentru că, înainte de a-l interpreta pe Schubert, Alexei Liubimov a interpretat o lucrare de Valentin Silvestrov. Refugiat în Germania de la începutul invaziei ruse în Ucraina, celebrul compozitor ucrainean în vârstă de 84 de ani a creat în ultimele săptămâni o nouă orchestrație a imnului patriotic tradițional „Rugăciune pentru Ucraina”. Această compoziție a fost interpretată în martie în cadrul concertului de susținere pentru Ucraina organizat de Met Opera din New York.

Prieten cu Valentin Silvestrov, Alexei Liubimov a ales să interpreteze la Moscova o lucrare mai puțin contestată de-ale acestuia. El s-a oprit asupra ciclului muzical Stufen, pentru soprană și pian, o operă asupra căreia cei doi artiști colaboraseră deja în trecut, în mod special în 1989. Detestat dintotdeauna de puterea sovietică, compozitorul nu și-a măsurat cuvintele nici la adresa președintelui rus, Vladimir Putine. 

„Pe cine susține Putin? Niște criminali! El i-a recrutat și i-a îmbrăcat în costume elegante. Este un terorist, la fel ca Bin Laden, dar de o mie de ori mai puternic decât acela. Ar trebui să fie declarat terorist internațional și pus pe lista persoanelor date în urmărire generală”, a afirmat compozitorul Valentin Silvestrov într-un interviu dat luna trecută canalului german Deutsche Welle.  

Începând cu 24 februarie, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra presei și a tuturor formelor de opoziție, închizând mai multe redacții de presă din Rusia și făcând arestări în masă. Acestea au interzis folosirea cuvântului „război” pentru a desemna operațiunile întreprinse de forțele armate ruse în Ucraina, pe care Kremlinul le califică drept o „operațiune militară specială”. În domeniul cultural, conflictul a determinat, până la urmă, o cascadă de anulări ale unor concerte, lansări de filme sau chiar turnee de balet, precum și mai multe plecări precipitate ale unor talente de anvergură europeană.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Monal 16.04.2022 16:45
    Păi dacă Putin e la fel ca Bin Laden, cum a putut el să susțină un concert la Moscova? Și de ce ar avea nevoie miliția dintr-o țară cu un regim autoritar de un pretext pentru a întrerupe un concert? De ce nu l-ar fi interzis pur și simplu, iar pe individ să-l fi arestat? Că de: regim autoritar... bin ladenist.
  • Nenea Iancu 16.04.2022 16:58
    Dictatura in Rusia? Dar cine-a zis ca organul de politie n-are si el un organ auditiv caruia ii place sa fie gadilat armonios? Bag sama ca militienii aceia venisera sa ia meditatii la pian, dar lumea rea din sala a inceput sa-i filmeze si sa imprastie fake news in presa occidentala! Ups... dar presa occidentala era deja ocupata sa le demonizeze pe cantaretele de opera care nu l-au condamnat public pe Putin. De unde putem trage concluzia ca politica, indiferent de tabara sau orientare, nu trebuie amestecata cu arta!
  • Tic 16.04.2022 21:41
    Dar occidentul cel civilizat cum a făcut cu artiștii ruși?
    Eu i-aș fi lăsat să-și continue concertul.
  • Bendis Hestia 16.04.2022 22:05
    Concluzia:
    Dictatorul Putin nu numai ca nu i-a taiat capul pianistului si nici nu a aruncat in aer sala de spectacol cu spectatori cu tot - asa cum ar fi facut Osama bin Laden, cu care a fost comparat - dar, sub ochii vigilenti ai militiilor russe, pianistul si-a terminat cu bine concertul, a facut si gesturi victorioase, au fost ovatii, etc, etc, etc..spectatorii au si postat pe mijloacele de socializare.

    Nimeni nu a fost arestat, sinucis, aruncat pe geam, deportat in Siberia sau impuscat!!!

    Ce dictator cumsecade si meloman are Russia! KGB-ul a mai bifat o victorie de imagine!

    Si uite asa, cei doi asasini in masa, Putin si Zelensky, se joaca cu globul pamantesc precum Charlie Chaplin!
  • A.C. 18.04.2022 03:18
    E deja hilar!!
    Deci, politia moscovita il persecuta pe un pianist pentru ca ala a interpretat o bucata muzicala a unui compozitor ucraineano-rus.
    Politia moscovita il LASA pe pianist sa termine bucata muzicala. Vin la el, ii spun ceva, apoi se intorc cu fata catre multime, pregatind un anunt verbal. Pianistul isi termina piesa, apoi politistul ridica bratul. Reproduc ce se vede in filmare. NU INTERPRETEZ umoral.
    Politia moscovita nu il pune in catuse pe pianist.
    Politia moscovita nu pune in catuse pe nimeni.
    Toata lumea este evacuata in mod egal.
    DUPA CARE, motivele fiind, desigur, politice, politia moscovita aduce caini mirositori de bombe si ISI PIERDE VREMEA doua ore juma', cotrobaind dupa o bomba anuntata si inexistenta.
    Daca ne folosim creierul si materia sa cenusie, atunci se vede ca ALTCINEVA a avut boala pe cetateanul interpret sau/ si pe compozitorul fugar, de 84 de ani si care nu reprezinta NICIUN pericol pentru regimul putinist.
    Caci, daca ne functioneaza, un pic de tot, neuronu', manevrele dictatoriale NU SE OBOSESC sa se prefaca cautatori de bombe si sa isi piarda ORE intr-o manifestare de profesionalism si gravitas profesional. (cacofonie intentionata!)
    Penibil, deja...
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  6. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  9. Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

  10. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

Ultima oră

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste