
Foto: unilad.co.uk

În vreme de război, muzele tac. Un concert al pianistului Alexei Liubimov, care a interpretat în deschidere o arie de Valentin Silvestrov, este întrerupt de miliție la Moscova. Compozitorul ucrainean refugiat în Germania l-ar fi comparat pe Vladimir Putin cu Osama bin Laden, ceea ce a înfuriat Kremlinul - iar asta nu pentru că „despre morți, numai de bine!”.
Recitalul lui Alexei Liubimov de la Moscova a fost întrerupt în urma unei amenințări anonime cu bombă. Cel puțin acesta este pretextul invocat miercuri seară de forțele de ordine ruse care au intervenit într-o mică sală de spectacol din capitala Rusiei, unde cânta pianistul rus de 77 de ani. El era acompaniat de soprana Yana Ivanilova în momentul în care agenții de poliție au apărut pe scenă, în a doua parte a serii, ordonându-i muzicianului să se oprească de îndată din cântat. În ciuda presiunilor, Alexei Liubimov și-a continuat până la capăt, în aplauzele spectatorilor, interpretarea Impromptuului nr.2 Op.90 de Schubert, a informat Le Figaro. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:
Police raid an antiwar concert at a Moscow cultural center, disrupting a performance by pianist Alexei Lubimov. But he still managed to finish his last tune. https://t.co/Z5mRL7ZgnP pic.twitter.com/8x9Uhg9PEe
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) April 13, 2022
Momentul întreruperii concertului pianistului Alexei Liubimov de către poliția moscovită a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare chiar de către spectatorii prezenți în sală. Filmările difuzate pe Twitter sau Telegram înfățișează doi agenți care-l acostează pe pianist, în timp ce cânta, înclinându-se către el și adresându-se apoi publicului. După finalizarea ariei, Liubimov își ridică pentru câteva clipe pumnul în sus în semn de victorie, iar publicul îl ovaționează. Evacuată la scurt timp după aceea, clădirea a fost scotocită timp de două ore și jumătate, fără nici un rezultat (nu s-a găsit presupusa bombă pentru care milițienii întrerupseseră concertul).
„Mai întâi am așteptat să vină câinii (polițiști), apoi aceștia au adulmecat prin toate cotloanele. Totul s-a prelungit până după miezul nopții”, a declarat joi un angajat al sălii, Rassvet, pentru publicația independentă The Moscow Times.
Cultura, prinsă în menghină
Cel mai probabil, în spatele falsei amenințări cu bombă se ascundea, de fapt, un motiv mai degrabă politic, după cum au estimat mai mulți observatori. Descinderea poliției „ar fi putut fi legată de naționalitatea compozitorului”, presupune angajatul sălii de concerte Rassvet. Iar asta pentru că, înainte de a-l interpreta pe Schubert, Alexei Liubimov a interpretat o lucrare de Valentin Silvestrov. Refugiat în Germania de la începutul invaziei ruse în Ucraina, celebrul compozitor ucrainean în vârstă de 84 de ani a creat în ultimele săptămâni o nouă orchestrație a imnului patriotic tradițional „Rugăciune pentru Ucraina”. Această compoziție a fost interpretată în martie în cadrul concertului de susținere pentru Ucraina organizat de Met Opera din New York.
Prieten cu Valentin Silvestrov, Alexei Liubimov a ales să interpreteze la Moscova o lucrare mai puțin contestată de-ale acestuia. El s-a oprit asupra ciclului muzical Stufen, pentru soprană și pian, o operă asupra căreia cei doi artiști colaboraseră deja în trecut, în mod special în 1989. Detestat dintotdeauna de puterea sovietică, compozitorul nu și-a măsurat cuvintele nici la adresa președintelui rus, Vladimir Putine.
„Pe cine susține Putin? Niște criminali! El i-a recrutat și i-a îmbrăcat în costume elegante. Este un terorist, la fel ca Bin Laden, dar de o mie de ori mai puternic decât acela. Ar trebui să fie declarat terorist internațional și pus pe lista persoanelor date în urmărire generală”, a afirmat compozitorul Valentin Silvestrov într-un interviu dat luna trecută canalului german Deutsche Welle.
Începând cu 24 februarie, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra presei și a tuturor formelor de opoziție, închizând mai multe redacții de presă din Rusia și făcând arestări în masă. Acestea au interzis folosirea cuvântului „război” pentru a desemna operațiunile întreprinse de forțele armate ruse în Ucraina, pe care Kremlinul le califică drept o „operațiune militară specială”. În domeniul cultural, conflictul a determinat, până la urmă, o cascadă de anulări ale unor concerte, lansări de filme sau chiar turnee de balet, precum și mai multe plecări precipitate ale unor talente de anvergură europeană.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Eu i-aș fi lăsat să-și continue concertul.
Dictatorul Putin nu numai ca nu i-a taiat capul pianistului si nici nu a aruncat in aer sala de spectacol cu spectatori cu tot - asa cum ar fi facut Osama bin Laden, cu care a fost comparat - dar, sub ochii vigilenti ai militiilor russe, pianistul si-a terminat cu bine concertul, a facut si gesturi victorioase, au fost ovatii, etc, etc, etc..spectatorii au si postat pe mijloacele de socializare.
Nimeni nu a fost arestat, sinucis, aruncat pe geam, deportat in Siberia sau impuscat!!!
Ce dictator cumsecade si meloman are Russia! KGB-ul a mai bifat o victorie de imagine!
Si uite asa, cei doi asasini in masa, Putin si Zelensky, se joaca cu globul pamantesc precum Charlie Chaplin!
Deci, politia moscovita il persecuta pe un pianist pentru ca ala a interpretat o bucata muzicala a unui compozitor ucraineano-rus.
Politia moscovita il LASA pe pianist sa termine bucata muzicala. Vin la el, ii spun ceva, apoi se intorc cu fata catre multime, pregatind un anunt verbal. Pianistul isi termina piesa, apoi politistul ridica bratul. Reproduc ce se vede in filmare. NU INTERPRETEZ umoral.
Politia moscovita nu il pune in catuse pe pianist.
Politia moscovita nu pune in catuse pe nimeni.
Toata lumea este evacuata in mod egal.
DUPA CARE, motivele fiind, desigur, politice, politia moscovita aduce caini mirositori de bombe si ISI PIERDE VREMEA doua ore juma', cotrobaind dupa o bomba anuntata si inexistenta.
Daca ne folosim creierul si materia sa cenusie, atunci se vede ca ALTCINEVA a avut boala pe cetateanul interpret sau/ si pe compozitorul fugar, de 84 de ani si care nu reprezinta NICIUN pericol pentru regimul putinist.
Caci, daca ne functioneaza, un pic de tot, neuronu', manevrele dictatoriale NU SE OBOSESC sa se prefaca cautatori de bombe si sa isi piarda ORE intr-o manifestare de profesionalism si gravitas profesional. (cacofonie intentionata!)
Penibil, deja...