China a publicat Planul de Pace pentru criza din Ucraina. Cele 12 puncte care pot salva lumea de la Al Treilea Război Mondial

De Cătălin Vușcan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina
2023-02-24 09:00

1. Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod efectiv. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere echitatea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce standardele duble trebuie respinse. 

2. Abandonarea mentalității de Război Rece. Securitatea unei țări nu ar trebui să fie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă la o problemă complexă. Toate părțile ar trebui, urmărind viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperative și durabile și având în vedere pacea și stabilitatea pe termen lung a lumii, să contribuie la crearea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile. Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntările în bloc și să colaboreze pentru pace și stabilitate pe continentul eurasiatic.

3. Încetarea ostilităților. Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar ieșirea de sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, pentru a ajunge la o încetare completă a focului. 

4. Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza ucraineană. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile implicate în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cât mai curând posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în această privință. 

5. Rezolvarea crizei umanitare. Trebuie încurajate și sprijinite toate măsurile care conduc la atenuarea crizei umanitare. Operațiunile umanitare ar trebui să respecte principiile neutralității și imparțialității, iar problemele umanitare nu ar trebui să fie politizate. Siguranța civililor trebuie să fie protejată în mod eficient și ar trebui create coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sunt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară în zonele relevante, pentru a îmbunătăți condițiile umanitare și pentru a asigura un acces umanitar rapid, sigur și neîngrădit, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai mare. ONU ar trebui să fie sprijinită pentru a juca un rol de coordonare în canalizarea ajutorului umanitar către zonele de conflict.

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW). Părțile implicate în conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional, să evite atacarea civililor sau a instalațiilor civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile fundamentale ale prizonierilor de război. China sprijină schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina și face apel la toate părțile să creeze condiții mai favorabile în acest scop.

7. Păstrarea securității centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și invită toate părțile să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind securitatea nucleară (CNS), și să evite în mod hotărât accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în îndeplinirea unui rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice.

8. Reducerea riscurilor strategice. Armele nucleare nu trebuie să fie utilizate și nu trebuie purtate războaie nucleare. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie combătută. Trebuie prevenită proliferarea nucleară și evitată criza nucleară. China se opune cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară, în orice circumstanțe.

9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părțile trebuie să pună în aplicare pe deplin și în mod eficient și echilibrat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU, și să susțină ONU pentru a juca un rol important în acest sens. Inițiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluție fezabilă la criza alimentară globală.

10. Oprirea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; acestea nu fac decât să creeze noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Țările relevante ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale și de "jurisdicția cu braț lung" împotriva altor țări, astfel încât să își facă partea lor de contribuție la dezescaladarea crizei ucrainene și să creeze condiții pentru ca țările în curs de dezvoltare să își dezvolte economiile și să îmbunătățească viața populației lor.

11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sunt necesare eforturi comune pentru a atenua efectele de propagare ale crizei și pentru a împiedica perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, al finanțelor, al comerțului cu alimente și al transporturilor și pentru a submina redresarea economică mondială.

12. Promovarea reconstrucției post-conflict. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest efort.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • kostas.ro1608 25.02.2023 14:17
    Pai n-au propus nimic concret pentru incetarea ostilitatilor, cum ar fi de ex retragerea trupelor ruse la granitele de dinaintea invaziei. Nu era de ajuns dar era un inceput. Si atunci?
  • Patriot Roman 25.02.2023 23:57
    China a lansat un plan diplomatic pentru PACE! Asta e tot ce conteaza! PACE-N LUME!
  • Pr. Nicolae 25.02.2023 16:35
    Se pare că încă nu și-au umplut chinezii hambarele...
    Se știe foarte bine pe piața cerealieră că de ani buni China cumpărăde peste tot grâu la orice preț, la orice calitate și la orice cantitate
    Mulți românași lucrează pentru firme chinezești și cumpără pentru dânșii..
    Deja povestea asta e veche...

    Or fi învățat dânșii ceva din Pilda lui Iosif...sau pregătesc ceva bun...
  • Carbid 25.02.2023 17:38
    L-a pct 1) si 2) m-a prins! Foarte frumos spus!
    De la pct 3) încolo se vede ca e doar un alt dictator nemernic si nimic altceva!
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul