

Circulă un document intern, de lucru, care conține regulile pe care autoritățile vor să le facă obligatorii - din câte înțeleg, după încetarea stării de urgență. Deocamdată acestor reguli le spun „recomandări”. Cei care au cultură juridică poate ne vor lămuri în ce măsură aceste recomandări pot deveni lege după 15 mai, pe ce bază juridică, dacă ne gândim că CCR tocmai a demolat, cu ultima decizie, maniera de restrângere a drepturilor fundamentale prin decrete și ordonanțe militare.
Cele mai flagrant ieșite din sfera constituțională, în opinia mea, și cele care ne privesc pe noi sunt, evident, „recomandările” privitor la biserică: nu e recomandat să săruți icoanele, nu e recomandat să dai/iei binecuvântare ca până acum, nu e recomandat să te împărtășești decât dacă ai linguriță de unică folosință. Așadar, o intruziune majoră și grosolană în ritualul liturgic și în spațiul bisericii, dar și în practicile devoționale ale individului. Căci dacă tu vrei să săruți o icoană sau să iei binecuvântare de la preot, ei bine, statul îți zice că nu e bine să o faci așa cum au făcut-o toți predecesorii tăi timp de două mii de ani, ci fie să nu o faci deloc, fie să o primești de la distanță, că altfel vei lua covidul prin creștetul capului și degetele strânse în inițiala lui Hristos ale preotului.
Există, deja, din câte circulă pe rețele, un răspuns din partea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, în care se afirmă oarecum timid că rânduiala împărtășaniei ține de biserică, iar eventualele reguli se vor discuta la nivel panortodox (nu e o idee prea bună și nici nu cred că se va ajunge la o practică unitară). Însă unele mitropolii din diaspora au „furat startul” la agiornarea rânduielii liturgice după comandamentele biopolitice. În Germania deja se recomandă oficial rânduială liturgică pe stil nou și adaptat exigențelor așa-zis sanitare (later edit: se pare că au scos de pe site).
Aceste reguli ce impun o „nouă normalitate” în biserică nu atacă doar ceea ce e evident, anume autonomia cultelor, credința și viziunea creștină, ci și un întreg mod de relaționare și de participare a omului la evenimentul liturgic și la fenomenul bisericesc. Un mod de a fi este destructurat, decompus „chirurgical”, ca să folosim metafore inspirate din realitate, recompus după comandamente care absolutizează, oricum fără baze empirice, obiective epidemiologice. Or, absolutizarea obiectivelor epidemiologice, transformarea lor în scop suprem, duce la subordonarea tuturor celorlalte aspecte ale vieții umane acestora, deci la o radicală reducere a tuturor și a toate la o brută „viață nudă”, ca să folosesc termenul lui Agamben, adică o viață biologică deposedată de demnitatea modului său de a fi. Și nu e vorba doar despre biserică. Sensul tuturor acestor măsuri vizează o astfel de deconstruire a societății, a spațiului public, a locului de muncă, a spitalului, a familiei, după noile comandamente care, tocmai prin absolutizarea lor, nu mai au nicio legătură cu știința, medicina, epidemiologia, ci toată legătura cu guvernarea oamenilor, deci cu (bio)politica.
În opinia mea, noi, cei din biserică, avem datoria să spunem un „până aici” acestor tentative ale Cezarului de a reglementa rânduielile bisericești.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
A STEP-BY-STEP APPROACH
Step 1: Define the strategic initiative or goal you must accomplish and the timeframe within which it must be accomplished
Step 2: List each individual, group, unit, or organization that has a stake in the success of your goals.
Step 3: Identify each stakeholders‘ interests and expectations. Put a (+) sign beside those interests or expectations that are positive and a (-) sign beside those interests or expectations that are negative.
Step 4: Rate the importance of each stakeholder to the successful accomplishment of your goal.
Step 5: Identify actions you must take to meet, clarify, or realign stakeholder interests and expectations.
O ABORDARE PAS-CU-PAS
Pasul 1: Definiți inițiativa sau obiectivul strategic pe care trebuie să îl îndepliniți și intervalul de timp în care trebuie îndeplinit
Pasul 2: enumerați fiecare individ, grup, unitate sau organizație care are o miză în succesul obiectivelor dvs.
Pasul 3: Identificați interesele și așteptările fiecărei părți interesate. Puneți un semn (+) lângă acele interese sau așteptări pozitive și un semn (-) pe lângă acele interese sau așteptări negative.
Pasul 4: Evaluează importanța fiecărui interesat pentru îndeplinirea cu succes a obiectivului tău.
Pasul 5: Identificați acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți pentru a satisface, clarifica sau realinia interesele și așteptările părților interesate.
O ABORDARE PAS-CU-PAS
Pasul 1: Definiți inițiativa sau obiectivul strategic pe care trebuie să îl îndepliniți și intervalul de timp în care trebuie îndeplinit.
Exemplu:
Obiectiv Strategic: Proiect/ Implementarea educatiei sexuale in sistemul de invatamantul romanesc.Timp de realizare 15 ani.
Detalii: Start Proiect anul 2000. In primii 2 ani [2000-2002]initierea ,,dialogului’’in mediu social [A. se scoate din context realitatea B. Crearea a doua opinii diferite, pro si contra] si ,,pregatirea’’ maselor.
Intre anii 2003-2005 se lanseaza proiecte de lege, urmate de ,,dezbateri’’publice....
Intre anii 2005-2007 semnarea pachetului legislativ pentru introducerea educatiei sexuale in invatamantul secundar si superior.
Pasul 2: enumerați fiecare individ, grup, unitate sau organizație care are o miză în succesul obiectivelor dvs.
Indivizi:
1. presedintele statului/ consilierul X si consilierul Y, purtatorul de cuvant Z.
2. Ministrul invatamantului/ consilierul R si consilierul P.
3....
Grupuri:
1. Rezist
2. Grupul anticoruptie IT Sibiu
3....
Organizatii:
1. ONGuri [1.2.3.4.5.6.7.8...]
2. Televiziuni [ Pro TV; Digi24; Antena3 etc etc]
3. Presa scrisa si online
4. Formatori de opinie; CTP, actori, vedete [stakeholders] …, aparitii tv, mesaje radio.
Pasul 3: Identificați interesele și așteptările fiecărei părți interesate. Puneți un semn (+) lângă acele interese sau așteptări pozitive și un semn (-) pe lângă acele interese sau așteptări negative.
Exemplu:
- Ascunderea/ clasarea de dosare de coruptie si/sau frauda, avantaje financiare si materiale, pozitii sociale elevate.
Exemplu 2 :
presedintele iohanis inplicat in trafic de copii, coruptie, fals si uz de fals, constituirea unui grup ifractional, aflat in slujba intereselor straine, doreste sa tergiverseze procesele sa fie achitat sa ramana in functie.
CTPopescu doreste aparitii tv si bani [doasare de ascuns ...!!!]
ONG-urile, subventii financiare, clasarea intr-un grup de interes major, acces, lobby.
Pasul 4: Evaluează importanța fiecărui interesat pentru îndeplinirea cu succes a obiectivului tău.
...punctul 4 a se intelege exact asa cum se prezinta.
Pasul 5: Identificați acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți pentru a satisface, clarifica sau realinia interesele și așteptările părților interesate.
Exemple:
Protocoale de colaborare.
Reuniuni cu ,,usile inchise’’.
Dezbateri ,,publice’’ doar cu invitati si doar cu cei ce au interese aliniate la interesul nostru.
asa cum spune dusmanul romanilor [ Dragi romani...] PAS - CU - PAS
.