Foto: childrenshealthdefense.org
Joel Moskowitz, cercetător în cadrul Facultății de Sănătate Publică de la UC Berkeley și director al Centrului pentru Sănătatea Familiei și a Comunității din Berkeley, explică de ce telefoanele mobile sunt nocive pentru sănătate și ce pot face oamenii pentru a-și reduce riscul de îmbolnăvire.
De mai bine de un deceniu, Joel Moskowitz a încercat să demonstreze că radiațiile emise de telefoanele mobile sunt periculoase. Dar, a spus el, majoritatea oamenilor nu vor să audă acest lucru.
„Oamenii sunt dependenți de smartphone-urile lor”, a spus Moskowitz. „Le folosim pentru orice acum și, în multe feluri, avem nevoie de ele pentru a funcționa în viața noastră de zi cu zi. Cred că ideea că acestea ne pot dăuna sănătății li se pare exagerată unor oameni”.
De când telefoanele mobile au apărut pe piață în 1983, acestea au evoluat de la dispozitive greoaie cu semnal slab la smartphone-urile elegante și multifuncționale de astăzi. Și, deși telefoanele mobile sunt folosite acum de aproape toți adulții, cercetări aprofundate sugerează că utilizarea pe termen lung prezintă riscuri pentru sănătate din cauza radiațiilor pe care le emit, a declarat Moskowitz.
„Telefoanele mobile, turnurile de telefonie mobilă și alte dispozitive fără fir sunt reglementate de majoritatea guvernelor”, a declarat Moskowitz. „Cu toate acestea, guvernul american a încetat să mai finanțeze cercetări privind efectele radiațiilor de radiofrecvență asupra sănătății în anii 1990”.
De atunci, a spus el, cercetările au demonstrat efecte adverse importante asupra sănătății - inclusiv cancerul cerebral - asociate cu utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive fără fir.
Iar acum, a spus el, odată cu apariția celei de-a cincea generații de tehnologie celulară, cunoscută sub numele de 5G, există un motiv și mai mare de îngrijorare.
Într-un interviu publicat și de The Defender, Berkeley News a discutat cu Moskowitz despre riscurile pentru sănătate ale radiațiilor emise de telefoanele celulare, despre motivul pentru care subiectul este atât de controversat și despre așteptările pe care le putem avea odată cu lansarea tehnologiei 5G.
Întrebat fiind de Berkley News care sunt, în mod concret, unele dintre efectele asupra sănătății asociate cu expunerea pe termen lung la radiațiile de radiofrecvență modulate la nivel scăzut emise de dispozitivele fără fir, Joel Moskowitz a răspuns:
„Mulți biologi și oameni de știință din domeniul câmpurilor electromagnetice cred că modularea dispozitivelor fără fir face ca energia să fie mai activă din punct de vedere biologic, ceea ce interferează cu mecanismele noastre celulare, deschizând, de exemplu, canalele de calciu și permițând calciului să pătrundă în celulă și în mitocondriile din celulă, interferând cu procesele noastre celulare naturale și ducând la crearea de proteine de stres și radicali liberi și, posibil, la deteriorarea ADN-ului. Și, în alte cazuri, poate duce la moartea celulelor.
În 2001, pe baza cercetărilor biologice și epidemiologice umane, câmpurile de joasă frecvență au fost clasificate ca fiind „posibil cancerigene” de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. În 2011, agenția a clasificat radiațiile de radiofrecvență ca fiind „posibil cancerigene pentru oameni”, pe baza studiilor privind radiațiile emise de telefoanele mobile și riscul de tumori cerebrale la oameni. În prezent, dispunem de mult mai multe dovezi care ar justifica o clasificare mai puternică.
Nu mai departe de 1 martie 2021, fostul director al Centrului Național pentru Sănătatea Mediului din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) a dat publicității un raport care a concluzionat că există o „probabilitate ridicată” ca radiațiile de radiofrecvență emise de telefoanele mobile să provoace gliom și neurome acustice, două tipuri de tumori cerebrale.”
Legat de cea de-a cincea generație de tehnologie de telefonie mobilă, cunoscută sub numele de 5G, care este deja disponibilă în anumite zone, Moskowitz a oferit următoarele explicații:
„Pentru prima dată, pe lângă microunde, această tehnologie va folosi unde milimetrice, care au o frecvență mult mai mare decât microundele folosite de 3G și 4G. Undele milimetrice nu pot călători foarte departe și sunt blocate de ceață sau ploaie, de copaci și de materiale de construcție, astfel încât industria estimează că va avea nevoie de 800.000 de noi amplasamente de antene celulare.
Fiecare dintre aceste amplasamente poate avea antene celulare de la diverși furnizori de telefonie mobilă, iar fiecare dintre aceste antene poate avea microrețele formate din zeci sau poate chiar sute de antene mici. În următorii câțiva ani, în SUA, vom vedea desfășurate de aproximativ 2,5 ori mai multe amplasamente de antene decât cele utilizate în prezent, dacă militanții pentru siguranța wireless și reprezentanții lor în Congres sau în sistemul judiciar nu vor pune capăt acestei situații.
Radiațiile de unde milimetrice sunt absorbite în mare parte de piele, glandele sudoripare, nervii periferici, ochi și testicule, pe baza cercetărilor care au fost efectuate în domeniul undelor milimetrice. În plus, aceste radiații pot provoca hipersensibilitate și alterări biochimice la nivelul sistemului imunitar și circulator - inima, ficatul, rinichii și creierul.
De asemenea, undele milimetrice pot dăuna insectelor și pot favoriza dezvoltarea agenților patogeni rezistenți la medicamente, astfel încât este probabil să aibă efecte extinse asupra mediului înconjurător pentru micro-mediile din jurul acestor amplasamente de antene celulare.”
Câteva lucruri simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a reduce riscul vătămării prin radiațiile emise de telefoanele mobile și de alte dispozitive fără fir
„În primul rând, reduceți la minimum utilizarea telefoanelor mobile sau a telefoanelor fără fir - folosiți un telefon fix ori de câte ori este posibil. Dacă folosiți un telefon mobil, dezactivați Wi-Fi și Bluetooth dacă nu le folosiți. Cu toate acestea, atunci când vă aflați în apropierea unui router Wi-Fi, ar fi mai bine să folosiți telefonul mobil pe Wi-Fi și să dezactivați datele mobile (Internetul mobil), deoarece acest lucru va duce probabil la o expunere mai mică la radiații decât utilizarea rețelei celulare.
În al doilea rând, distanța este prietenul dumneavoastră. Păstrarea telefonului mobil la o distanță de 10 centimetri de corp, față de o zecime de centimetru, duce la o reducere de 10.000 de ori a expunerii. Așadar, țineți telefonul departe de cap și de corp. Țineți telefonul într-o poșetă sau într-un rucsac. Dacă trebuie să îl puneți în buzunar, puneți-l pe modul avion. Scrieți mesaje, folosiți căști cu fir sau difuzor pentru apeluri. Nu dormiți cu el lângă cap - închideți-l sau puneți-l în altă cameră.
În al treilea rând, folosiți telefonul doar atunci când semnalul este puternic. Telefoanele mobile sunt programate să crească radiațiile atunci când semnalul este slab, adică atunci când pe telefon sunt afișate una sau două bare de semnal. De exemplu, nu folosiți telefonul într-un lift sau într-o mașină, deoarece structurile metalice interferează cu semnalul”, explică dr. Joel Moskowitz.
Citiți interviul integral aici.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.