Republica Cehă a devenit prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina, furnizând tancuri T-72 și vehicule blindate de infanterie, în urma apelului de ajutor lansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează The Daily Mail.
Mai multe vehicule de luptă de infanterie BVP-1, piese de artilerie obuzier și peste o duzină de tancuri T-72 au fost încărcate ieri într-un tren cu destinația Slovacia, de unde se așteaptă să se îndrepte spre Ucraina, au arătat imagini difuzate de televiziunea publică din Cehia.
Livrarea este percepută ca fiind un cadou agreat de aliații NATO, ceea ce ridică temeri că blocul transatlantic ar putea fi antrenat în războiul rusesc din Ucraina, deși a rămas pe margine mai bine de o lună.
Liderii NATO au oferit până acum Ucrainei proiectile antitanc și antirachetă, precum și arme de calibru mic și echipamente de protecție, dar nu au oferit blindate grele sau avioane de luptă. Decizia Cehiei de a furniza tancuri Kievului va exercita presiuni asupra aliaților din NATO pentru a urma acest exemplu.
Ea survine în timp ce artileria rusă a continuat să bombardeze astăzi orașele ucrainene Mariupol și Harkov, în timp ce Occidentul pregătea mai multe sancțiuni împotriva Moscovei ca răspuns la uciderea civililor pe care Kievul și aliații săi le-au numit crime de război.
Ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, a declarat ieri în parlamentul de la Praga: „Vă asigur doar că Republica Cehă ajută Ucraina atât cât poate și va continua s-o ajute prin [furnizarea] de echipament militar, atât ușor cât și greu”.
Ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest transfer, dar el are loc după ce președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a cerut NATO să livreze blindate, avioane de luptă și alte echipamente militare în timpul unui summit desfășurat la Bruxelles pe 24 martie. VIDEO:
Ucraina consumă într-o singură zi aceeași cantitate de armament pe care o primește într-o săptămână, potrivit unui oficial polonez de rang înalt, iar vecinii est-europeni ai Kievului sunt îngrijorați să țină pasul cu cererea, potrivit The Wall Street Journal.
Livrarea din Cehia a fost finanțată de Praga, precum și de donatori privați care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri cu finanțare colectivă pentru a furniza arme Kievului.
Cehia, și Slovacia vecină, care nu are tancuri de oferit, iau în considerare, de asemenea, posibilitatea de a ajuta la repararea și recondiționarea echipamentelor militare ucrainene deteriorate.
Și statele occidentale au făcut donații Ucrainei. Germania va trimite câteva zeci de vehicule de luptă de infanterie la Kiev, iar Marea Britanie a aprobat livrarea a 20 de ambulanțe.
Statele Unite au fost de acord să ofere asistență suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv sisteme antiblindate Javelin, a anunțat marți Pentagonul. Producătorul american de cipuri Intel Corp (INTC.O) a declarat că și-a suspendat operațiunile comerciale din Rusia, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de companii care părăsesc țara lui Putin.
NATO urmează să discute despre livrarea mai multor arme către Ucraina în cadrul unei reuniuni care va avea loc astăzi și mâine, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg.
Dar oficialii occidentali au sugerat luni că administrația Biden de la Washington va acționa ca o barieră în ceea ce privește planurile de a furniza mai multe echipamente militare Ucrainei, din cauza temerilor că vehiculele de război ar putea încălca regulile care permit furnizarea doar de arme defensive.
Unul dintre ei a declarat că SUA „nu este dispusă” să sprijine furnizarea de tancuri T-72 de tipul celor folosite de Ucraina de la vecinii simpatizanți, adăugând că ele „au această dimensiune ofensivă, nu sunt pur defensive. Nu ar fi deosebit de relevante pentru activitățile militare pe care ucrainenii trebuie să le întreprindă”.
Luna trecută, o propunere de a transfera 28 de avioane MiG din Polonia în Ucraina prin intermediul SUA a fost abandonată pe fondul îngrijorărilor Alianței Nord-Atlantice privind posibilitatea de a fi atrasă într-un conflict cu Moscova, care avertizase că orice livrare de armament către Ucraina va fi interpretată ca un gest ostil față de Rusia, deoarece armele respective vor fi folosite pentru a omorî soldați ruși.
NATO a furnizat deja Ucrainei combustibil, muniție, căști, echipament de protecție și materiale medicale, potrivit lui Jens Stoltenberg. Discuțiile inter-aliate privind trimiterea de armament au loc în ciuda eforturilor disperate ale blocului nord-atlantic de a evita să fie antrenat în războiul declanșat de Putin din Ucraina.
În ultimele săptămâni, președintele american Joe Biden a ordonat trimiterea mai multor trupe americane pe flancul estic al NATO pentru a-i liniști pe aliații îngrijorați și s-a angajat să protejeze teritoriul blocului în caz că forțele rusești s-ar abate dincolo de granițele Ucrainei. Dar acesta este un demers „intern” al Alianței, care nu influențează cu nimic evoluțiile din Ucraina.
La 26 martie, Zelenski, vizibil iritat, a cerut ca țările occidentale să trimită echipamente militare care „se prăfuiesc” în depozitele lor, afirmând că Ucraina are nevoie de doar un procent din avioanele și din tancurile NATO.
Președintele ucrainean a acuzat Occidentul că se abține să facă livrări de armament greu din cauza „intimidării” exercitate de Moscova și a sugerat, ironic, că Rusia s-ar afla de fapt la conducerea NATO.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://youtu.be/nJRaRYtb4ig