Cehia a livrat Ucrainei tancuri sovietice modernizate și vehicule blindate. Este prima țară din NATO care a făcut un asemenea gest

De Părău Vlad  /  

Foto: dailymail.co.uk

Foto: dailymail.co.uk

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Cehă a devenit prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina, furnizând tancuri T-72 și vehicule blindate de infanterie, în urma apelului de ajutor lansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează The Daily Mail.

Mai multe vehicule de luptă de infanterie BVP-1, piese de artilerie obuzier și peste o duzină de tancuri T-72 au fost încărcate ieri într-un tren cu destinația Slovacia, de unde se așteaptă să se îndrepte spre Ucraina, au arătat imagini difuzate de televiziunea publică din Cehia. 

Livrarea este percepută ca fiind un cadou agreat de aliații NATO, ceea ce ridică temeri că blocul transatlantic ar putea fi antrenat în războiul rusesc din Ucraina, deși a rămas pe margine mai bine de o lună. 


Liderii NATO au oferit până acum Ucrainei proiectile antitanc și antirachetă, precum și arme de calibru mic și echipamente de protecție, dar nu au oferit blindate grele sau avioane de luptă. Decizia Cehiei de a furniza tancuri Kievului va exercita presiuni asupra aliaților din NATO pentru a urma acest exemplu.   

Ea survine în timp ce artileria rusă a continuat să bombardeze astăzi orașele ucrainene Mariupol și Harkov, în timp ce Occidentul pregătea mai multe sancțiuni împotriva Moscovei ca răspuns la uciderea civililor pe care Kievul și aliații săi le-au numit crime de război. 

Ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, a declarat ieri în parlamentul de la Praga: „Vă asigur doar că Republica Cehă ajută Ucraina atât cât poate și va continua s-o ajute prin [furnizarea] de echipament militar, atât ușor cât și greu”.


Ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest transfer, dar el are loc după ce președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a cerut NATO să livreze blindate, avioane de luptă și alte echipamente militare în timpul unui summit desfășurat la Bruxelles pe 24 martie. VIDEO:

Ucraina consumă într-o singură zi aceeași cantitate de armament pe care o primește într-o săptămână, potrivit unui oficial polonez de rang înalt, iar vecinii est-europeni ai Kievului sunt îngrijorați să țină pasul cu cererea, potrivit The Wall Street Journal.  

Livrarea din Cehia a fost finanțată de Praga, precum și de donatori privați care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri cu finanțare colectivă pentru a furniza arme Kievului.

Cehia, și Slovacia vecină, care nu are tancuri de oferit, iau în considerare, de asemenea, posibilitatea de a ajuta la repararea și recondiționarea echipamentelor militare ucrainene deteriorate.
 
Și statele occidentale au făcut donații Ucrainei. Germania va trimite câteva zeci de vehicule de luptă de infanterie la Kiev, iar Marea Britanie a aprobat livrarea a 20 de ambulanțe.  

Statele Unite au fost de acord să ofere asistență suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv sisteme antiblindate Javelin, a anunțat marți Pentagonul. Producătorul american de cipuri Intel Corp (INTC.O) a declarat că și-a suspendat operațiunile comerciale din Rusia, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de companii care părăsesc țara lui Putin.

NATO urmează să discute despre livrarea mai multor arme către Ucraina în cadrul unei reuniuni care va avea loc astăzi și mâine, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg.  

Dar oficialii occidentali au sugerat luni că administrația Biden de la Washington va acționa ca o barieră în ceea ce privește planurile de a furniza mai multe echipamente militare Ucrainei, din cauza temerilor că vehiculele de război ar putea încălca regulile care permit furnizarea doar de arme defensive.

Unul dintre ei a declarat că SUA „nu este dispusă” să sprijine furnizarea de tancuri T-72 de tipul celor folosite de Ucraina de la vecinii simpatizanți, adăugând că ele „au această dimensiune ofensivă, nu sunt pur defensive. Nu ar fi deosebit de relevante pentru activitățile militare pe care ucrainenii trebuie să le întreprindă”.

Luna trecută, o propunere de a transfera 28 de avioane MiG din Polonia în Ucraina prin intermediul SUA a fost abandonată pe fondul îngrijorărilor Alianței Nord-Atlantice  privind posibilitatea de a fi atrasă într-un conflict cu Moscova, care avertizase că orice livrare de armament către Ucraina va fi interpretată ca un gest ostil față de Rusia, deoarece armele respective vor fi folosite pentru a omorî soldați ruși.

NATO a furnizat deja Ucrainei combustibil, muniție, căști, echipament de protecție și materiale medicale, potrivit lui Jens Stoltenberg. Discuțiile inter-aliate privind trimiterea de armament au loc în ciuda eforturilor disperate ale blocului nord-atlantic de a evita să fie antrenat în războiul declanșat de Putin din Ucraina. 

În ultimele săptămâni, președintele american Joe Biden a ordonat trimiterea mai multor trupe americane pe flancul estic al NATO pentru a-i liniști pe aliații îngrijorați și s-a angajat să protejeze teritoriul blocului în caz că forțele rusești s-ar abate dincolo de granițele Ucrainei. Dar acesta este un demers „intern” al Alianței, care nu influențează cu nimic evoluțiile din Ucraina.  


La 26 martie, Zelenski, vizibil iritat, a cerut ca țările occidentale să trimită echipamente militare care „se prăfuiesc” în depozitele lor, afirmând că Ucraina are nevoie de doar un procent din avioanele și din tancurile NATO. 

Președintele ucrainean a acuzat Occidentul că se abține să facă livrări de armament greu din cauza „intimidării” exercitate de Moscova și a sugerat, ironic, că Rusia s-ar afla de fapt la conducerea NATO.  
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Codreanu 06.04.2022 20:13
    Opinia unei somități franceze în ceea ce privește războiul Rusia vs Ucraina și persoana pacaliciului zelensky.

    https://youtu.be/nJRaRYtb4ig
  • RomeoB 07.04.2022 11:26
    Cineva doreste sa-l infurie pe mos martin, iar acesta sa vina cu prapad prin imprejurimi si mai departe. Dupa ce se va alege praful de tot va veni cu noii investitori si cu reconstructia.
Ultima oră

21:42

Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România