”Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.” - Discursul de absolvire al șefei de promoție de la Colegiul ”Mihai Viteazul” din Ineu, Arad - VIDEO

De Cronicar  /  

Foto: The Epoch Times - România

Foto: The Epoch Times - România

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, i-a uimit pe colegii, părinții si invitații prezenți în sala în care a avut loc festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, transmite Epoch Times - România.

Discursul, transcris de sursa citată, a fost filmat și postat pe internet (VIDEO mai jos):

„Mă numesc Coțuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele.

Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit la cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp.

În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune și cu rele liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”, a încheiat șefa de promoție de la liceul din Ineu.

VIDEO:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (26)
  • Bizzu 08.06.2024 01:14
    BRAVO Iulia! Tocmai ai arătat întregii țări ipocrizia unui învățământ proiectat atent de către demenții acestei lumi să facă EXACT ceea ce ai sesizat tu: să-ți anuleze personalitatea ca să devii cu ”succesuri” o personulitate. Adică o SCLAVĂ a sistemului globalist pe care ei ni l-au pregătit. ADMIR tăria ta de caracter și constat - încă o dată - că avem o tânără generație mult mai normală decât a fost generația noastră DEȘI am fost cei care am ieșit în stradă în 1989. Dar cu o floare nu se face primăvară... poate voi, generația tânără, să mai spălați din rușinea de a fi sclavii tuturor nespălaților din occidentul colectiv. Doamne-Ajută și mult succes în continuare Iulia!
  • IC XC NI KA 08.06.2024 01:53
    Dați-mi voie să vă corectez vă rog, nu sclav ..ci iobag șef :))

    Mai știu eu pe cineva ..
    https://www.google.com/search?q=mihaela+madina+goage+sefa+propotie&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=ro-ro&client=safari

    Hristos a Înviat!
  • dejuan 08.06.2024 02:38
    Saraca eleva. Cand va ajunge la locul de sclavie (pardon, munca), fie la patron, fie in locuri mai academice (chiar si cele de pe alte meridiane), isi va da seama ca este peste tot la fel.
  • UrsuRei 09.06.2024 09:18
    Subscriu.
    Cand am facut-o noi pe timpullui Ceasca la unele materii o scaldai, dar principalele mate, fizica, Romana, Chimie, Franceza , Engleza eram tari datorita profesorilori fooaarte tari. Apoi in Faculte erau pofi buni, dar aia din strainataturi ne obligau sa mai luam cursuri cica eram din lumea treia. Colegii din strainaturi nu sunt genii precum Romanii si nici profii lor mai tari decat ai nostri.
    In timpul scolii eram constient ca imi prepar viitorul. M-au iobagit strainaturi, in mai multe tari. S-au folosit de noi, s-au folosit de scola super tare din tinuturile ocupate de comunisti.

    Acu' ei sunt in Comunism, le-as da idei multe pentru Cantece Patriotice.
    (Aviz amatorilor cu aceste idei, macar sa o faceti pe bani.)
    Scola acum din strainatate lasa muult de dorit . A se evita Germania, Canada, Franta pt Copii vostri, daca nu vreti sa- aveti dobitoci. Scoala, in cel putin cele 3 tarisoare este Kindergarden, Garderie pana la liceu.

    Hristos a inviat!
  • Catalin1972 08.06.2024 05:41
    Nu cred ca respectiva e un model ce trebuie susținut. Din cele spuse de ea,pare doar biata ființă frustrata și invidioasa ...o viitoare USR-ista de nădejde a tarii !
  • zanoschi 08.06.2024 10:01
    cunosc exemplarul, ai perfecta dreptate, timp de patru ani a pupat dosnic, adevarat progresist usr-ist
  • Cronicar Ortodox 08.06.2024 06:14
    Așa funcționează România, acesta-i modus-ul vivendi al acestei țări. Cu astfel de atitudini, chiar dacă sunt poate etic corecte, va fi greu să îți asiguri "pâinea noastră, cea de toate zilele", la privat dar mai ales la stat.
  • vasile grozav 08.06.2024 06:14
    Un discurs care a dorit sa epateze. Ata și nimic mai mult. "
    "Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde" Sub nici o forma școala nu te învață să minți. Dacă ai mințit, ai facut-o dintr-un interes. Și nici nu-ti șterge cu buretele personalitatea, drept dovada discursul tău. Oare de ce te-ai ascuns în spatele standardelor? Nu te-a obligat nimeni.
    PS." Desi unii nu m-ati vrut aici. Diferența fiind de 3 sutimi". Oare de ce nu ai luat nota mai mare la evaluare, ca sa nu mai rostești o asemenea aberație? Cred ca ai văzut ca libertate de exprimare și de acțiune a fost în pandemie. Și aceasta s-a datorat, tot scolii. Nu-i asa? Și ce libertate au avut dascălii tai. Și ce libertate vine de peste balta și din UE. Eu zic sa te insci intr-un ONG ecologist. Acolo îți vei putea manifesta personalitatea și autoritatea care îți va forma adevăratul caracter.
  • Sabin G 08.06.2024 09:02
    Printre altele școala e doar un loc de unde profesorii își racolează clienți pt meditații… e absurd ca nu poti lua o nota decenta fara a abuza de meditații
  • Mars.60 Stefan 08.06.2024 11:31
    Domnule VASILE GROZAV, apreciez mult unele comentarii ale dvs. dar de data aceasta, cu tot respectul, permiteti va rog sa va spun ca gresiti. Discursul acestui copil harnic si binecrescut nu vine din dorinta de a epata sau din frustrare. Discursul Iuliei exprima in cuvintele unui copil un adevar sumbru si dureros, anume ca scoala din Romania nu mai este o institutie de formare de personalitati, de caractere inzestrate cu calitati inalt etice, morale si mai ales crestine. Copiii sunt cei mai in masura sa spuna adevarul din suflete curate, pentru ca nu sunt inca atinsi de cliseele si stereotipurile bolnavicioase ale unui sistem pervers in care a plonjat si se complace lumea asta nebuna. Admir curajul si determinarea acestui copil de a lupta pentru valorile în care crede, de a se impotrivi acestui sistem, pentru dorința ei sincera de a ramane autentică. S-a angajat deja intr-o lupta spirituala. Cinste parintilor ei si dascalilor la care face referire Iulia ca au educat-o in acest mod. Avem nevoie de tineri ca Iulia sa lupte pentru idealuri inalt morale in Romania, sa lupte pentru Adevar. Ii doresc succes si Dumnezeu s-o pazeasca si s-o ajute alaturi de toti ceilalti copii valorosi ai Romaniei!
  • Mars.60 Stefan 08.06.2024 12:05
    Domnule VASILE GROZAV, apreciez mult unele comentarii ale dvs. dar de data aceasta, cu tot respectul, permiteti va rog sa va spun ca gresiti. Discursul acestui copil harnic si binecrescut nu vine din dorinta de a epata sau din frustrare. Discursul Iuliei exprima in cuvintele unui copil un adevar sumbru si dureros, anume ca scoala din Romania nu mai este o institutie de formare de personalitati, de caractere inzestrate cu calitati inalt etice, morale si mai ales crestine. Copiii sunt cei mai in masura sa spuna adevarul din suflete curate, pentru ca nu sunt inca atinsi de cliseele si stereotipurile bolnavicioase ale unui sistem pervers in care a plonjat si se complace lumea asta nebuna. Admir curajul si determinarea acestui copil de a lupta pentru valorile în care crede, de a se impotrivi acestui sistem, pentru dorința ei sincera de a ramane autentică. S-a angajat deja intr-o lupta spirituala. Cinste parintilor ei si dascalilor la care face referire Iulia ca au educat-o in acest mod. Avem nevoie de tineri ca Iulia sa lupte pentru idealuri inalt morale in Romania, sa lupte pentru Adevar. Ii doresc succes si Dumnezeu s-o pazeasca si s-o ajute alaturi de toti ceilalti copii valorosi ai Romaniei!
  • Mars.60 Stefan 08.06.2024 12:21
    Iulia Cociuba, absolventă a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a transformat tradiționalul discurs pe care îl rostesc șefii de promoție, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, într-un adevărat manifest pentru o educație mai autentică și mai valoroasă pentru toți elevii. Studiati si acest articol:

    https://www.fanatik.ro/ea-este-iulia-sefa-de-promotie-de-la-un-liceu-din-arad-a-carui-discurs-i-a-lasat-masca-pe-profesori-scoala-m-a-invatat-sa-ma-conformez-sa-mint-20714532
  • Mars.60 Stefan 08.06.2024 12:29
    Directorul liceului: Se referea la sistemul în ansamblu
    Contactată de AGERPRES, directoarea liceului, Liliana Dana Nemeș, a spus că dascălii prezenți nu au considerat că discursul s-a referit la școală, ci la sistemul în ansamblu.

    https://www.stiripesurse.ro/video-efa-de-promotie-a-unui-liceu-pune-degetul-pe-rana-discurs-manifest-care-a-devenit-viral-instant_3343003.html

    "Șefa noastră de promoție are o personalitate puternică, și-a manifestat-o cu acest prilej. Prin această manifestare, a dovedit că a avut spațiul necesar să își dezvolte personalitatea. Cred că profesorii au fost alături de ea în acești ani", a spus directoarea.

    Discursul filmat s-a viralizat în câteva ore de la postarea pe rețelele de socializare, primind mii de comentarii, în general absolventa fiind lăudată pentru curaj.

    Colegiul "Mihai Viteazul" Ineu este cel mai mare liceu din județul Arad, cu peste 1600 de elevi.
  • Bizar 08.06.2024 06:41
    Tucker Carlson
    Fiecare membru al Congresului are un agent israelian cu care trebuie să se întâlnească
    Este o nebunie pură că permitem asta

    Every member of Congress has an Israeli agent they have to meet with
    It pure insanity that we allow this

    https://x.com/i/status/1799242433257222425
  • Bizar 08.06.2024 06:41
    Tucker Carlson
    Fiecare membru al Congresului are un agent israelian cu care trebuie să se întâlnească
    Este o nebunie pură că permitem asta

    Every member of Congress has an Israeli agent they have to meet with
    It pure insanity that we allow this

    https://x.com/i/status/1799242433257222425
  • Gliguta 08.06.2024 07:10
    M-a impresionat foarte mult Iulia. A avut curaj sa spuna ce stim toti parintii. Fata mea spune exact acelasi lucru...este la un colegiu national...70% din profesori nu-si fac meseria si sunt toxici. Copiii alearga dupa note fara sa invete ceva util. Vorbesc de o clasa disciplinata, cu copii respectosi. De trei ani de zile dezbatem in familie sa facem o plangere la inspectorat, dar ce folos? Riscam sa ne facem copilul un martir din cauza oamenilor rai @catalin 1972 sau @vasile grozav...Cei mai nesimtiti profesori sunt cei mai pilosi, mana in mana cu inspectoratele. Si uite asa alergam intre liceu si meditatii particulare si ne intrebam ce fac copiii care nu au parinti sa le finanteze meditatiile. Este o mizerie!!! Este mai mult decat o mizerie! Este o crima morala impotriva tinerilor. Suntem toti vinovati.
  • Catalin1972 08.06.2024 10:32
    Întâmplător,băiatul meu a terminat liceul chiar anul acesta,deci nu vorbesc din auzite sau presupuneri .
    E foarte grav dacă în liceul în care a învățat fiica d-voatra se făceau abuzuri dar nu ați luat masuri .Totuși,faptul ca sunt probleme în anumite licee ,nu înseamnă că se poate generaliza .
  • Mars.60 Stefan ► Catalin1972 08.06.2024 12:48
    De ce nu se poate generaliza cand incompetenta si mediocritatea celor care conduc sistemul de invatamant s-au cimentat deja in fiecare aspect al Educatiei din Romania?

    Profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Iulia Cociuba a dat o lecție uriașă de curaj profesorilor ei, aceia care reclamă un statut profesional respectat în societate, dar care nu au, adesea, curajul să lupte împotriva mediocrității și a intereselor de masă

    https://www.edupedu.ro/profesoara-maria-manea-fost-secretar-de-stat-in-ministerul-educatiei-iulia-cociuba-a-dat-o-lectie-uriasa-de-curaj-profesorilor-ei-aceia-care-reclama-un-statut-profesional-respectat-in-societate-da/
  • IC XC NI KA ► Mars.60 Stefan 08.06.2024 15:50
    Curajul deplin înseamnă când iei atitudine în timpul școlii, nu doar la final când ai terminat liceul și nu mai pot exista repercusiuni..
    Din discurs nu reiese lupta ei pe parcurs ..si reticența profesorilor..

    Oricum e pe drumul cel bun ..al curajului..mărturisitor.

    Hristos a Înviat!
  • Catalin1972 ► Mars.60 Stefan 08.06.2024 18:32
    Nu realizați ridicolul și ipocritul situației? Șefa de promoție spune ca scosla n-a invatat-o decât sa minta și o fosta secretara de stat de la învățământ se plânge de starea ...învățământului.
  • Pseudonimm 08.06.2024 11:06
    Daca domnișoara a avut în vedere ideologia de gen - in acest discurs ... foarte grav și foarte trist!!!
    Daca -nu, atunci -bravo!!!
  • Dan C. 08.06.2024 12:59
    Îmi amintește de Greta... Păcat. Iulia este doar un copil. S-a aprins prea tare. Poate a vrut să facă vâlvă. Când se va vedea în imaginile astea peste vreo zece ani, mă întreb ce va zice despre ea însăși. Oricum era mai bine să le fi mulțumit profesorilor pentru cunoștințele și lucrurile bune învățate de la ei. Așa însă, atitudinea ei lasă un gust amar. ActiveNews, nu știu de ce ați popularizat și dumneavoastră treaba asta cu iz „progresist” (pun între ghilimele fiindcă numai progres nu e ceea ce propovăduiesc acești tineri).
  • Mu5ai 08.06.2024 17:57
    Je suis Iulia Coțuba
  • Citizen 08.06.2024 18:37
    Stimați români!
    Iulia este o bucățică de aluat care poate dospi toată framantatura! Sa nu ne amagim: școala este, într-adevăr, acolo unde spune Iulia ca este! Lăsați analizele textuale ale elevei. Asa nu vom putea vedea vreodată pădurea din cauza copacilor. Noi, părinții, ne-am pierdut percepția asupra lucrurilor de valoare. De aceea orice adevăr spus curat ne va deranja și imediat îl vom plasa / eticheta în întunericul din noi și iarăși, carpa lepadata a dreptății omenești, ne va scăpa de adevărul deranjant și ne va propulsa în obișnuitul iad lăuntric al părerilor noastre evoluate către bratele veninoase ale evoluției occidentale.
    Bravo Iulia! Curaj pe mai departe!
  • Mircea Dragan 08.06.2024 18:46
    ''ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți''
    Asta ai invatat-o mataluta de acasa in primii 6 ani de la ''parinti''. Fara suparare.
  • Passagero 08.06.2024 21:30
    Mda, daca tanara sefa de promotie a pregatit singura acest discurs, este impetuoasa, felicitari, daca a fost "ajutata", este obedienta si asta anuleaza tot.
    La varsta ei elanul ar trebui sa prevaleze, criticile ar trebui intocmite si rostite de altii...
    Nu stiu cat a decazut invatamantul romanesc, insa nici afara nu este deloc mai bine, de exemplu colegiul privat (cu bani) unde invata ai mei , Deutsche Schule, este la ani lumina de "Fratii Buzesti" unde am absolvit eu.
  1. În ce limbă bate "inima României" la Jocurile Olimpice de la Paris? – Fără pic de respect pentru "Team Romania"

  2. Clipul sinistru cu repetițiile pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Ritual ocult satanist și programare predictivă - VIDEO

  3. SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

  4. Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

  5. ”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

  6. Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

  7. UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

  8. BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

  9. ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

  10. Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

Ultima oră

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"

11:35

Carmen Iohannis, ținută de 5.000 de euro, la Paris - FOTO