
Maica Domnului cu Pruncul și cei doi împărați traci care au ridicat Sfânta Sofia, Binecredinciosul Justinian cel Mare (st) și Sfântul Constantin cel Mare (dr)

Rugăciuni nocturne specifice Ramadanului, denumite „tarawih”, vor fi
organizate pentru prima dată în ultimii 88 de ani în catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, denumit de turci Istanbul, care a fost transformată din nou în moschee
în 2020, a anunțat Direcția pentru chestiuni religioase din Turcia, conform agențiilor de presă internaționale.
„Slavă lui Allah! Pentru prima dată în 88 de ani, moscheea (…) va găzdui credincioși pentru rugăciunile tarawih cu ocazia acestui Ramadan. Voi fi martor, dacă Domnul va dori, la acest frumos moment și voi conduce prima rugăciune tarawih”, care a avut loc vineri seară, a declarat Ali Erbas, directorul Diyanet, instituția publică turcă însărcinată cu reglementarea cultelor.
Aceste rugăciuni se vor
desfășura în Hagia Sofia în serile de vineri, sâmbătă și duminică pe
durata lunii Ramadanului, a precizat Diyanet, citat de www.stiripesurse.ro și preluat de Romanian Global News.
Ele nu au avut loc în 2020 și 2021 în moscheile turce din cauza pandemiei de COVID-19.
Transformarea în moschee pe 10 iulie 2020 de autoritățile turce a Catedrale i Sfânta Sofia, până atunci muzeu, a stârnit un val de indignare pe plan internațional. Sfindând întreaga creștinătate, prima rugăciune musulamană în sfântul lăcaș creștin a avut loc într-o vineri, pe data de 24 iulie 2020, adunând mii de participanți, inclusiv președintele păgân Recep Tayyip Erdoğan.
O asemenea palmă dată creștinilor ar fi trebuit să ducă la boicotarea totală a Turciei de către dreptcredincioși. Din păcate mulți dintre aceștia abia așteaptă să se bălăcească în bai turcești și să să se îndoape cu mâncare pe bandă de la resorturile all inclusive.
Operă arhitecturală de o valoare insetimabilă pentru umanitate, construită în secolul al
VI-lea, catedrala Sfânta Sofia a fost mai întâi o bazilică
bizantină înainte de a fi transformată în Catedrală și apoi în moschee după cucerirea
Constantinopolului de către otomani în anul 1453. În 1934, fondatorul
Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat edificiul
într-un muzeu, pentru a face din el un simbol al Turciei laice.
Impresionanta biserică creștin-ortodoxă Sfânta Sophia împodobită cu excepționale lucrări în mozaic a fost construită de către Împăratul bizantin de origine tracă Justinian cel Mare, binecredinciosul (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Constantinopolului până la ocuparea lui de către păgâni. Prima biserică cu acest nume a fost construită în anul 325 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare (272-337), la rândul său trac, care azi ar fi numit „vlah”, fiind născut la sud de Dunăre.
Fie ca Dumnezeu să o întoarcă poporului Său!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
“ Ευτυχώς όμως μας ήρθαν " καπάκι" όπως λένε οι νέοι μας τα Χαμπέρια του Ουρανού μετά την παρακολούθηση των Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ από σεβάσμιο ασκητή .
τι λένε τα Χαμπέρια του Ουρανού:
" δεν έχει μέρες και ¨αποχωρεί¨, μόλις το δείτε αυτό να πάτε να ψωνίσετε κάτι παραπάνω" ”
Cu alte cuvinte, se lasa cu razboi. Grecii stiu din proorocirile sfintilor ca orasul lor mult iubit le va fi redat, unii zic chiar anul acesta. De aceea si sfatuirea multor cuviosi pentru popor, ca acestia sa-si faca provizii de mancare ca sa poata trece peste foametea adusa de razboi.