Casa Verde Fotovoltaice 2023: Persoane fizice și parohii pot beneficia de finanțări de până la 20.000 de lei

De Andrei Nicolae  /  

Foto: Economica

Foto: Economica

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniserul Mediului a publicat la finalul săptămânii trecute ghidul de finanțare pentru programul "Casa Verde Fotovoltaice”, ediția din acest an, celebrul program prin care statul finanțează cu maximum 20.000 de lei persoanele fizice care își montează un sistem de cel puțin 3 kW,, anunță Economica. Practic este vorba de o decontare a 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului în valoare maximă de 20.000 lei.
 
Ca noutate, între solicitanții eligibili au fost introduse și parohiile.

Din lecturarea ghidului, o modificare majoră este și introducerea parohiilor printre beneficiarii programului, cu mențiunea că parohiile nu trebuie să aibă datorii la bugete, să permită "accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat” și, ca regulă generală, să respecte legislația specifică consumatorilor.

Semnificativ este și faptul că de derularea programului se va ocupa tot Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), deși din declarațiile din trecut al oficialilor, să lăsase să se înțeleagă că analiza dosarelor se va face la nivel de primării, tocmai pentru a se evita lentoarea AFM – Autoritatea urmând să fie doar un ordonator de plăți. Totuși, ghidul lasă deschisă această posibilitate.

 "Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activități sau prin cooptarea de personal din alte instituții publice sau autorități publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”.

În teorie, lucrurile ar putea merge ceva mai rapid la plată, pentru că AFM va verifica documentele încărcate de către instalator în aplicația informatică pe un eșantion de 10% din numărul sistemelor de panouri fotovoltaice instalate de acesta.

Guvernul alocă  pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de 2 miliarde lei, după ce anterior premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei alocat programului.
 
”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a spus Ciucă acum aproape trei săptămâni, potrivit Economica.
 
Ghidul este in consultare publică în prezent și singurele informații certe despre Program sunt cele publicate pe site-urile afm.ro și aici, la mmediu.ro.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • hannah 28.03.2023 13:37
    Deja nu mai inteleg nimic din "masurile climatice" luate de nebunii lumii (sunt invidiosi ca noi inca suntem intregi la cap si vor sa ne aduca-n randul lor, bulversandu-ne total cu "alba-neagra" lor). din cate stiu eu panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica (curent continuu) si au un invertor ce transforma mai departe curentul continuu in cel alternativ de care au nevoie retelele electrice. Pana aici toate bune si frumoase, dar ce te faci cu chemtrails-ul care vrea sa ne si otraveasca, dar sa si creeze celebrul ecran care sa opreasca sau sa filtreze razele solare? Pai sa se hotarasca odata ce vor! S-o puna pe Trotineta sa dea la pedale pana n-o mai putea, sa-si alimenteze toate energiile de care are nevoie si ea si Bruxelles-ul si pe noi restul sa ne lase cu ale noastre. Sau poate ca "jmecherii" (cu "j" intentionat) ne vor obliga sa ne schimbam cu totul alimentarea cu energie, sa creeze si "nori blocanti de soare" si mai apoi sa ne dea lumina soarelui cu taraita si pe bani, ca doar se cred stapanii Universului. Deja am obosit si plictisit tot analizand ineptiile unor dementi. Nu-i vorba, daca s-ar dovedi ca aceste panouri solare merita, ar fi ok, dar chiar fac banii? In cat timp s-ar amortiza o investitie? Cati ar avea posibilitatea sa achizitioneze asa ceva? Si cred ca mai gasim si alte intrebari. Si apropos de chemtrails, zilnic, dupa ora 17.00, deasupra sectorului 6 se imprastie la greu!
Ultima oră

14:29

Morți subite în magistratură: Procurorul Pavel Palcu a murit la 70 de ani. Fostul procuror Doru-Viorel Ursu, mort subit la 71 de ani. Avocatul Dumitru Rădescu, fost judecător, mort la numai 58 de ani

13:25

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța

13:19

Putin a numit un nou ambasador la București. Cine este Vladimir Lipaev

13:06

Iranul amenință cu arme nucleare? ”Sioniștii vor primi un răspuns în câteva secunde”

12:17

Imaginile groazei de la spitalul Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene. Cadavrele sunt efectiv peste tot

10:50

Fost senator PSD: Boc și Ioan Rus au lătrat în patru labe, la ordinul lui Nicu Ceaușescu. La propriu!

10:27

Doliu în lumea boxului! Fostul campion britanic Willie Limond a murit la 45 de ani. A fost găsit fără reacție în mașina sa

10:26

Israelul plătește cu Apă dronele iraniene doborâte

09:21

Viitorul războiului este aici. "Dragonfire", prima armă laser a Marii Britanii, poate să distrugă ținte aflate la kilometri distanță. Costul este mai mic de 10 lire sterline pe lovitură

09:11

Doliu în presa din România. Un mare jurnalist de Radio a murit subit la numai 57 de ani

08:57

Descoperire șocantă. Sindromul long-Covid este, de fapt, post-vaccin

08:44

Av. Elena Radu: Unde e greșeala? La ei? La noi?

08:31

Marius Mioc: Elisabeth Linder, consultantă a industriei farmaceutice, despre vaccinuri - VIDEO

23:36

ASCOR Constanța organizează Conferințele Postului Mare. Invitați: Părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, și Părintele lect. Univ. Dr. Gheorghe Tudor, de la Facultatea de Teologie din București

23:07

Noi minuni ale Sfinților închisorilor din Aiud – un prunc născut prematur, căruia medicii nu-i dădeau nicio șansă, s-a făcut complet sănătos. O vindecare și convertire minunată pe patul de moarte - și alte minuni