

Președintele ales al românilor Călin Georgescu, a fost azi în Piața Victoriei pentru a-i încuraja pe manifestanții pro-democrație și alegeri libere. Mulți români prezenți au transmis în direct pe rețeaua TikTok (transmisii VIDEO mai jos). La manifestație, la fel ca și ieri, a fost prezent și liderul AUR, George Simion.
"Sus steagurile, sus frunțile. Nu stăm în genunchi în fața nimănui. Ne exprimăm un drept. Este poziția noastră demnă ca oameni și de a fi înțelești că nu putem să stăm în genunchi în fața unu sistem care se doreșete abuziv și opresiv", a transmis Georgescu în timp ce numele său era aclamat de sute de oameni prezenți la protest, transmite Realitatea Plus.
"Am ajuns ca cetatean, in primul rand, sa ne exprimam in mod decent si pasnic un drept al nostru, faptul ca ne-a fost furat votul. Au fost oprite alegerile in mod abuziv. Sigur ca sunt (aici - n.r.) si din punct de vedere al candidatului ales, dar in mod special ca cetatean roman - ca oricare dintre cei din jurul nostru - pentru a ne exprima in mod pasnic si in mod decent pozitia noastra la faptul ca ne-a fost furat dreptul la exprimare, dreptul de a fi ales, dreptul de a alege pe cine vrei si, in niciun caz, de a ne lasa calcati in picioare de un sistem abuziv.
Le spun tutror sus steagurile, sus fruntile. Nu avem de ce sa stam in genunchi in fata nimanui si, in mod special, in fata coruptiei, in fata regimului oligarhic impus de Iohannis. Cel mai important este ca suntem noi prin noi, pentru noi si destinul sta in mainile noastre. Despre asta este vorba", a declarat Georgescu.
"Este pozitia noastra demna ca oameni de a fi respectati si de a fi intelesi ca nu putem sa fim altcumva, sa stam in genuncho in fata unui sistem care se doreste abuziv si opresiv in fata poporului roman. Despre asta este vorba", a mai spus Georgescu.
Intrebat daca crede ca se va schimba ceva cu aceste proteste, precum si cu cerea depusa la CEDO, el a raspuns: "Eu raman in cadrul juridic permanent, dar evident ca si presiunea poporului arata ca acest drept legal il avem cu noi, pentru noi, pentru tara noastra si cred ca e in mod normal si firesc ca justitia sa-si faca treaba si sa pastreze echilibrul in ceea ce inseamna balanta fata de nedreptatile existente".
Intrebat daca se asteapta ca manifestarile din aceste zile sa aiba un impact, Georgescu a spus ca ele este solidar cu toata lumea.
"Sunt absolut impreuna cu ei, sunt pentru ei, de asta am si venit, ca sa-i salut, sa-i imbratisez si sa le spun ca dreptate va fi de partea noastra pentru ca credem cu tarie in destinul acestei tari si este credinta nelimitata in Isus Hristos si tara. Despre asta este vorba. Toti oamenii o au. Eu incurajez la un singur lucru: la a fi demn, a ne pastra elchilibrul, a ne pastra calmul, a intelege ce inseamna linistea sociala, a intelege ca este dreptul nostru sfant la libertate. Cu asta ne-am nascut. In momentul in care nu mai ai dreptul la libera exprimare inseamna ca tara nu mai este libera".
ACTUALIZARE: Din Piața Victoriei, o parte dintre protestatari revoltați au plecat în marș spre Palatul Cotroceni și apoi s-au întors în fața Guvernului.
VIDEO Realitatea Plus (trebuie să accesați filmarea în urmă): VIDEO TikTok: George Ducu:
Maria.Mary586
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Impresionant!
Dacă ne u(r)nim în jurului unei credințe (UNA - cea adevărată, neamul nostru fiind creștin-ortodox din născare NU-l poate coagula altceva. Nota bene) și unui om (avem om ..precum la Scăldătoare Vitezda) viteaz-da, vom răzbi. Cu ajutorul Lui Dumnezeu. Numai.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.
,,Ceea ce nu este cu putinta la oameni, este cu putinta la Dumnezeu,,.
Și la Hristos, e tot Hristos.
La dvs?
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.
Cei ce iubesc adevărul se agață de El .. cu lanțuri. Și până la sfârșit, nu până la prășit. Nu există dragostea Sa în afara Adevărului.
Care Christos la noi la românii-ortodocși ..în anul mântuirii 2025?
Nu credeți că-i destulă confuzie? Dar sincretism?
Cred că și “Isus” merge, că doar ține de ..formă. Așa-i? Că știm noi exact la Cine ne referim. Și și alții știu exact ce am vrut să spunem. Așa o fi? Ce mai contează.. Noi să fim sănătoși..
Doamne, miluiește.
Cei ce iubesc adevărul se agață de El .. cu lanțuri. Și până la sfârșit, nu până la prășit. Nu există dragostea Sa în afara Adevărului.
Care Christos la noi la românii-ortodocși ..în anul mântuirii 2025?
Nu credeți că-i destulă confuzie? Dar sincretism?
Cred că și “Isus” merge, că doar ține de ..formă. Așa-i? Că știm noi exact la Cine ne referim. Și și alții știu exact ce am vrut să spunem. Așa o fi? Ce mai contează.. Noi să fim sănătoși..
Doamne, miluiește.
Vă întreb și pe dvs, nu pentru a-mi răspunde, ci pentru conștiința dvs. - nu credeți că-i destulă confuzie? Dar sincretism?
Doamne, miluiește.
https://opiniabuzau.ro/ziare-com-cum-se-scrie-corect-christos-cristos-sau-hristos/
Ziua de Paște este o sărbătoare plină de lumină, bucurie și reînviere spirituală pentru creștinii din întreaga lume. Urarea „Hristos a înviat!” este un salut încărcat de semnificație, exprimând credința în învierea lui Iisus Hristos și aducând speranță și binecuvântare celorlalți.
Este una dintre zilele in care trimitem și primim multe mesaje pe WhatsApp sau pe rețelele de socializare. Mulți se întreabă cum este corect să scrie, de fapt, Christos, Cristos ori Hristos?
Este dilema pe care a lămurit-o într-un articol pe blogul personal teologul Mihai-Andrei Aldea. „Încerc să arăt aici care sunt cunoștințele noastre despre cele trei forme de scriere ale supranumelui Fiului lui Dumnezeu: Christos, Cristos și Hristos. Și din ce pricini am ales una dintre forme ca fiind cea mai potrivită pentru limba română”, a precizat acesta în introducere.
„Supranumele Domnului nostru este acela de Mașia (c) h sau Mashia (c) h (un h care e de fapt un fel de ch ). Ori Mesia, cum spunem în limba română. Care supranume a fost tradus în greaca veche într-o formă scrisă Χρίστος. Cum se citește acest cuvânt? Desigur, dovezile sunt multe și complexe. Esențial este să înțelegem că nu se citea în Antichitate, nu se pronunța așa, ci , cu un gutural, aflat între și . În vechime, populațiile latine au auzit și notat acest sunet drept . De aici formele Cristos, Christos, creștin, creștinism, Creștinătate, Cristian, Cristina, Cristiana etc.
Influența slavonă este, se pare, pricina transformării lui în și la Grecii medievali, și, mai târziu, la Români. Într-adevăr, are la vechii Slavi o formă care începe cu un fel de , un (un fel de cu semn moale la sfârșit). Și, iată, devine har, nu car. Alt cuvânt ce suferă aceeași transformare este charisma, numită românește harismă. Și ea are în greaca veche un ce devine sub influență slavă h.
Bineînțeles, aceste fapte sunt insuficiente pentru a alege o grafie sau alta. Nu este decent a face o asemenea alegere din latinism, anti-slavonism, slavonism ori anti-latinism sau după alte asemenea criterii ale patimilor. Nici nu putem să ne luăm, zic eu, după alegerile intelectualiste de tipul . Alegerea, spre a fi în duhul obiectivității, trebuie să fie făcută în duhul Românismului – sau nu suntem nici obiectivi, nici Români.
Iar Părintele Nicolae Steinhardt ne-a rugat, sfătuit, îndemnat ca în împrejurări ce par încurcate să folosim bunul-simț țărănesc. Iar aici avem o situație categorică, întemeiată pe fapte de viață și grai românesc: Românii de pretutindeni au ales și folosit până în contemporaneitate formele Creștin, Creștinătate, Cristian, Cristiana, Cristina, creștinesc etc.
Dar, va spune cineva, există și forma Hristos, foarte mult folosită în Teologia Ortodoxă Românească. Iar unii spun că forma Cristos ar fi catolică. În realitate, forma Cristos este ortodoxă și face parte din moștenirea ortodoxă străveche. În vremea în care Leon I cel Mare își proclama fidelitatea față de credința ortodoxă (orthodoxe fidei) se folosea deja de sute de ani forma Cristos. Era vremea în care Ortodoxia definea Credința Bisericii de la Oceanul Atlantic la Oceanul Indian. Dar, este adevărat, tradiția folosirii formei Hristos, cu tot intelectualismul și greco-slavonismul care îi stau la origine, a devenit prea încetățenită pentru a fi ignorată”, scrie teologul Mihai-Andrei Aldea.
Care este, în concluzie, cea mai potrivită formă
„Ca urmare, cred că cea mai potrivită formă este aceea de Christos. Pentru că:
1. Este etimologică, satisfăcând cele mai înalte standarde științifice și făcând legătura cea mai directă și potrivită cu forma inițială a cuvântului.
2. Corespunde Culturii Românești Vechi, care a consacrat formele de tipul Creștin, Creștinătate, Cristian, Cristiana, Cristina, creștinesc etc.
3. Asigură legătura între Cultura Română Veche și tradiția mai nouă a Teologiei Ortodoxe din acest punct de vedere.
4. Dă libertatea pronunției în formele „Cristos”, „Hristos” și intermediare, după specificul regional și/sau personal”, a scris pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea pe blogul său.
Doamne, ajuta!
F bună explicația etimologică - axată pe explicațiile din vechime - pe care ați adus-o în discuție.
Dar ce ați înțeles din ea? Ce ați vrut! Fiecare cu ce vrea ..el. Așa o fi? La Hristos ..sigur nu.
Asadar, “..forma Cristos este ortodoxă și face parte din moștenirea ortodoxă străveche”.
Ca și catolichi - Ecclesiastichi Ortodoxi Catolichi care c h i a r definește Biserica Ortodoxă de ex. Parcă am mai avut discuția asta.
Acum, pentru că .. colcăie de confuzie și sincretism religios, chiar erezie, pe care lumea nici nu știe că le practică, bine si pentru că a zis dl. Aldea, oare Biserica ce-o fi zis? - avem Hristos. Clar?
Doamne, miluiește.
Un fel de "Sfanta naivitate", cum a zis Ian Hus vazand baba care aduna surcele sa dea si ea ajutor la ardere, asa este si supararea carturarilor daca cineva nu rosteste musai Hristos.
“..daca zicem Cristos(Christos) suntem in confuzie si sincretism?” Păi, sunteți? Dvs? Dar alții? Sau e numai despre noi ..
Dvs. puteți ști, depinde la c/Cine v-ați gândit. Și dacă vă sunt clare ..confunziile, sincretismul, hai și ereziile ..cele de toate zilele. Adică că măcar există toate astea si trebuie să le evităm. Pe cât putem, noi, azi. În zile astea f tulburi. Nu credeți?
Aici nu-i vorba de ieri..de “oamenii simpli din satele romanesti”. Am vrea noi să fim precum oamenii simpli din satele romanesti. Înțelegeți acum unde stau.. cărturarii? Și a lor supărare ..după caz. Că dacă vrei să clarifici .. e cu supărare. Oare de ce?
Doamne, ajută.
Hristos a fost impus de greci care, daca este s-o spunem drept, nu au facut lucruri prea bune in Tarile Romane.
Doamne ajuta.
Ortodocșii de limbă engleză?
Hristos a fost impus ..și impunătorii nu prea au făcut lucruri bune ..pe la noi.
A, în regulă. Despre asta era vorba..
Deci..Cristos..
Doamne, ajută.
Doamne, ajută.
ADEVARUL NU E LOGIC, PE PERSOANA FIZICA, E FIINTIAL.
Iertati-ma, fratilor si surorilor, daca prin neputinta de a clarifica nuante (nu sunt teolog de profesie, un oarecare mirean ortodox care nu vreau sa imi tradez menirea de a apara Adevarul) reusesc sa creez sminteala.
Hristos in mijlocul nostru.
Ce precizam era pentru evitarea confuziei/sincretismului religios/ereziei atunci când Îl mârturisim pe Dumnezeu ÎNTRUPAT - Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, nu Christos, potrivit Crezului Ortodox. A z i. În colcăiala aferentă..
Hristos Unul-Născut - cum e El, nu cum crede fiecare ce mai crede el pe persoana fizică “ortodoxă” “argumentat” pe .. “FIINȚIAL”.
CRONICAR ORTODOX
de ce
vă deranjează? Mai ales că vreți apărați Adevărul, cum spuneți.
Impun? Dvs. puteți impune ceva?
Mai ne dați voie să ne exprimăm/mărturisim, după caz, fără a fi acuzați că impunem? Cred că ați greșit adresa.
Ce mentalitate.. cu iertare la pachet.
Poate înțelegeți cuv. Sf. Nicodim Aghioritul, nu ca pe cel al lui Socrate. D a c ă vreți.. Sau să vă impun?
„Mulți se vor duce în iad nu pentru că n-au crezut în Dumnezeu, ci pentru că nu au știut bine ceea ce au crezut, nu au cunoscut bine, nu s-au silit să citească, să se lămurească ei înșiși.
Veți sesiza dacă dumneavoastră înșivă veți fi convinși de ceea ce trebuie să fiți convinși, nu doar pentru că așa vă spune părintele duhovnic.” (Nicodim Aghioritul, „Deprinderi duhovnicești”, Editura Episcopiei Ortodoxe, Alba Iulia, 1995)
Pe mine cuv. ăsta mă înspăimântă și totodată mă responsabilizează..la maximum (nu că “stiu ca nu stiu nimic SI nici macar asta nu stiu-Socrate dixit” - greșit înțeles). Pe dvs?
Doamne, miluiește.
Live acum. Sun deja 5000.
Nu cam asta ar rezulta? Eu o văd ca pe o diversiune pesedisto-penelistă menită a micșora statura politică a AUR și a domnului Călin Georgescu și a acredita ideea că nu-i dorește nimeni de fapt pentru că voturile s-au dus neintenționat către ei. Pesedo-peneliștii sunt de o perversitate rarisimă.
Oricum, minunata si inteleapta este toata lucrarea Domnului. Se poate sa fie mai vizibil decat este in aceste vremuri cat intuneric si minciuna este in acesti naimiti?