
Foto: Matricea Românească

Luna trecută a înscris oficial între copiii excepționali ai României și ai lumii un nou mic geniu român: Iustin Nicolae Cazacu. ActiveNews și-a propus să semnaleze în cadrul rubricii noastre ȘCOALA ÎN FAMILIE performanțele românești ale fiecărei luni.
La doar 8 ani, Iustin Nicolas Cazacu
este campion mondial și european la șah la categoria lui de vârstă. La
sfârșitul lunii august, Nicolas a participat la Campionatului Uniunii
Europene de Șah în Cehia, împreună cu alți 107 concurenți. Timp de nouă
zile, a jucat cu cei mai buni adversari de vârsta lui, din țările
europene, consemnează Ziarul de Iași, oraș de unde este micuțul. A obținut în total opt victorii și două remize, care l-au
urcat pe primul loc. Micul șahist ieșean se antrenează de la patru ani
și vrea să devină cel mai bun jucător din lume. Victoriile lui au fost anunțate la începutul lunii trecute,
Pe Iustin Nicolas Cazacu nu ai cum să nu îl îndrăgești și numai dacă îl privești într-o fotografie, însă dacă îl cauți pe internet și găsești parte dintre performanțele sale te cucerește definitiv, scriu ziariștii ieșeni.
Pe foarte scurt, Iustin Nicolaes este din Iași, are 8 ani și tocmai a câștigat medalia de aur, la categoria de vârstă U8, la a XX-a ediție a Campionatului Uniunii Europene de Șah.
Concursul s-a desfășurat în perioada 21-30 august în orașul Pec pod Snezkou, o stațiune montană din regiunea Hradec Kralove, din Cehia, și a avut la start 108 sportivi. Cele 9 zile istovitoare de concurs nu l-au împiedicat pe Nicolas să facă ce știe mai bine: să joace șah, ia la final să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, potrivit Glasul Cetății.
Nicolas Cazacu joacă șah de la vârsta de 4 ani și are deja în palmares titlurile de Campion Național la Șah Blitz 2021, categoria 8 ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021, precum și numeroase participări la competiții internaționale.
Susținut de întreaga familie, micul geniu care la 7 ani era deja lider mondial la șah, la categoria sa de vârstă, și a fost trimis de antrenorul său în ”luptă” la concursurile de seniori, dovedind că perseverența și pasiunea cu care joacă șah îl poate ajuta să își atingă obiectivele.
Campionul român a început să joace șah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a inițiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Șahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât și frații săi, au învățat să joace șah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori.
„Rapiditatea cu care Nicolas a învățat despre piesele de șah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obține victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povestește Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Iustin Nicolas, pentru Ziarul de Iași.
Tatăl lui a căutat și ziariștii ActiveNews, una dintre publicațiile sale citite zilnic, transmițându-ne mai multe informații despre fiul său și dragostea acestuia pentru șah, moștenită din familie.
Primele competiții la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câștigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internațional de juniori - ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci țări; și aici, Iustin Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă.
Antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiție a fost la începutul anului trecut, la Cupa Unirii, desfășurată la Poiana Țapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiție și a obținut victorii imense, împotriva unor jucători cu experiență, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internațional. Acum e posesorul unui trofeu pe măsura efortului și talentului său. Tânărul campion se antrenează cel puțin două ore, zilnic. Acasă joacă împreună cu sora lui sau cu alți pasionați din mediul online. Acum, se pregătește intens pentru noi competiții internaționale.
Colegii noștri de la MATRICEA.RO au realizat un interviu cu micul geniu:
Iustin-Nicolas Cazacu, imaginea perfectă a unei Românii plină de campioni sportivi

Iustin-Nicolas Cazacu este un adversar puternic în șah. A descoperit jocul minții la patru ani, iar un an mai târziu deja ne reprezenta la competiții locale. Apoi, pentru că pe plan local competițiile erau prea simple, a început să participe la concursuri naționale și pentru adulți și să se enumere printre elite.
Iustin are un program încărcat față de copiii de vârsta lui, dar nu se plânge niciodată. Reușește să negocieze cu timpul întrucât are vreme de activitățile școlare și de antrenamente, dar și de prietenii de la bloc. Este obișnuit să câștige, iar când este înfrânt, deși nu se întâmplă decât foarte rar și doar în fața seniorilor, se calibrează și se motivează pentru următoarele concursuri.
Ca drept dovadă, ultimul campionat al Uniunii Europene s-a desfășurat la Praga unde s-a prezentat cu toate priceperile și dibăciile sale, astfel a ieșit pe primul loc precum ne-a învățat de cele mai multe ori. Să-l cunoaștem mai bine!
Iustin, ești un copil-minune al șahului. Ai nenumărate premii, rezultate formidabile, ți-ai făcut familia mândră cu tot ce ai realizat tu până la anii tăi. Totuși, de unde această pasiune pentru acest sport al minții?
Am început să joc șah încă de mic, de la vârsta de patru ani, cu bunicul meu care dorea să mă țină ocupat cât timp stăteam cu el. Mi s-a părut un joc foarte interesant și tot timpul am vrut să știu mai mult, așa că îl puneam pe tata, și el joacă șah destul de bine, să mă învețe mai mult despre acest joc. Cu timpul, atunci când familia nu a mai avut ce să mă învețe, părinții m-au dus la un club de șah și am început să particip la competiții.
Câți ani ai tu, Iustin, și câți ani ai de când joci șah la nivel de performanță?
Am 8 ani, șah am început să joc, așa cum am mai spus, de la patru ani și primele competiții pe care le-am și câștigat, au fost începând cu vârsta de cinci ani. Apoi, pentru că pe plan local competițiile erau prea simple, am început să particip la concursuri naționale și pentru adulți.
Copiii de vârsta ta bat mingea după blocuri, sar coarda, joacă și se distrează în echipă toate jocurile copilăriei.Tu cum îți împarți programul zilnic ca să mai ai timp și de joacă, și de școală, și de pasiunea ta?
Și mie îmi place să joc fotbal cu copiii de la bloc, chiar am ieșit aseară cu ei și m-am jucat pentru că a fost vacanță și am avut mai mult timp liber. În vacanță, am alocat cam 3 ore pe zi șahului, pentru că a trebuit să mă pregătesc cu antrenorii mei pentru Campionatul Uniunii Europene. Acum că a început școala, va fi mai greu pentru că temele de la școală și antrenamentele la șah îmi vor ocupa cam tot timpul.
Ce spun colegii și profesorii la școală despre tine?
Colegii se bucură pentru mine, mă încurajează, chiar câțiva prieteni mai buni au venit să mă felicite la aeroport după reușita de la Campionatul Uniunii Europene. Doamna învățătoare și ceilalți profesori mă susțin și mă încurajează la fiecare competiție.
Ce înseamnă șahul pentru tine? Ce ai învățat despre tine prin intermediul lui?
Șahul pentru mine e mai mult decât o pasiune, este o parte din viața mea de zi cu zi. Cu ajutorul acestui joc am învățat să fiu o persoană răbdătoare care gândește înainte de a face orice.
Iustin, cine te-a susținut prima dată din familia ta? Cine te-a descoperit?
Susținere am primit și primesc din partea întregii familii. Părinții și bunicii sunt cei mai implicați în toată activitatea mea. Bunicul a fost cel care m-a învățat să joc șah și apoi tata a fost cel care m-a înscris la primele competiții. Când timpul nu le permite părinților să mă însoțească la competiții, bunicii sunt cei care merg cu mine și cu sora mea, Sofia.
E greu sau ușor pentru un copil de 8 ani să joace șah la nivel de performanță, să participe la competiții și să joace împotriva seniorilor?
Nu pot să zic că e ușor, chiar e greu mai ales la competițiile de seniori, dar e și frumos pentru că așa am posibilitatea să învăț de la fiecare câte ceva nou.
Când și cum a fost prima experiență la un concurs? Emoțiile la ce nivel au fost prezente?
Primele competiții au fost pe plan local în Iași când aveam 5 ani. Nu aveam emoții mari atunci pentru că nu era prea greu să câștig. Competițiile importante precum cele de seniori sau Campionatele Naționale sunt cele la care am emoții pentru că am adversari dificili și e mult mai greu.
Iustin, ești obișnuit doar să câștigi? Cum reacționezi când ești înfrânt?
Îmi place să câștig, mă întristez când pierd, dar încerc să mă mobilizez pentru următoarele meciuri și sper să ajung mereu pe primul loc.
Ce planuri ai pentru tine sau este devreme să te întreb? Se poate face carieră din șah? Se pot câștiga bănuți din acest sport?
Visul meu este să ajung Campion Mondial la Șah, cu siguranța vreau să fac și asta în viitor. Despre bănuți, cred că ar trebui să vorbiți cu părinții mei, eu nu mă prea pricep la acest subiect.
Apropo de câștiguri, care premiu obținut a fost cel mai mare? În ce a constat?
Cel mai important premiu pentru mine a fost cel obținut la Praga, Campion al Uniunii Europene la categoria mea de vârstă. Am primit și un laptop și m-am bucurat tare mult.
Cu ce te mândrești la anii tăi?
Mă mândresc cu faptul că am participat la multe concursuri, că am vizitat multe locuri datorită șahului, că mi-am făcut mulți prieteni și că am obținut multe cupe și premii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Daca a castigat la grupa lui de varsta de ce apare sintagma 'la numai 8 ani"? Cati ani trebuia sa aiba ca nu apara acel 'numai'?
Doamne ajută!
Am rasfoit putin ceva regulamente ,...
CNJ Individuale
(Sursa: frsah.ro)
REGULAMENTUL CAMPIONATELOR NAȚIONALE INDIVIDUALE
PENTRU COPII ȘI JUNIORI LA ȘAH CLASIC, ȘAH RAPID, BLITZ ȘI
DEZLEGĂRI PROBLEME
(CATEGORIILE 8, 10, 12, 14, 16, 18 ȘI 20 DE ANI)
1. Data limită a zilei de naștere pentru încadrarea într-o anumită categorie
1.1 Pentru încadrarea într-o anumită categorie de vârstă a participantului, se
scade din anul în care are loc competiția anul în care este născut
competitorul. Cifra astfel rezultată trebuie să fie cel mult egală cu cifra
categoriei la care poate să joace. Exemplu: pentru ediția care are loc în anul
2012 vrem să vedem la ce categorii poate să joace un junior născut în 1996.
Scăzând 1996 din 2012 rezultă 16. Astfel participantul poate se se înscrie la
categoriile 16, 18 sau 20 de ani.
1.2 Pentru prospectele care anunță competiția se va folosi altă fornulare și
anume cea care folosește data limită a zilei de naștere a competitorului.
Astfel, din anul în care are loc competiția se scade cifra ce indică categoria
de vărstă. Rezultă anul de naștere limită al categoriei respective. Astfel, la
această categorie de vărstă vor avea drept de participare sportivii născuți la
sau după data de 1 ianuarie a anului de naștere limită. Exemplu: vrem să
vedem ce sportivi au drept de joc la categoria 14 ani în anul 2012. Scăzând
din 2012 cifra 14 rezultă anul 1998. Astfel rezultă formularea următoare: la
ediția din 2012 vor avea drept de joc la categoria de vârstă 14 ani, sportivii
născuți la sau după data de 1 ianuarie 1998.
Desi acestea nu ma intereseaza deloc ,se vede ca un jucator cu varsta x poate participa teoretic la toate categoriile peste varsta respectiva ,inclusiv.
Deci din acest punct de vedere contradictia nu ar exista ,doar ca a participat la U8 ,citind articolul rapid ,deci exact la categoria lui.
Dar tot in articol se zice ca a mers bine si la seniori ,desi clar nu scrie unde ,dar e perfect posibil.
Deci acest numai ,poate fi si o subliniere ca se prea poate sa castige si la categorii mai mari ,fiind un" numai " de ansamblu ,probabil dorind sa sublinieze inclusiv concursurile de nivel superior.
Chestiunea nu e noua ,exista si in istorie cazuri de copii exceptionali ,bravo lor !
Acum chestiunea de principiu este alta ,si anume daca merita suprasolicitarea unilaterala fata de una multilaterala ,axata pe dificultatile complexe pe care viata le ofera.
Am avut recent un campion national care a renuntat la scoala exclusiv pentru sah ,si nu am auzit sa-i fi mers per ansamblu foarte bine.
Cazul Fischer este o exceptie ,dar la maturitate a emis concluzii mult mai intelepte ,si despre limitarea sahului actual impusa de invatarea mecanica de mutari tari din analize pe calculator tocite si nedeplin intelese ...
Ca mod de viata de mentinere a virtutii ,chiar predat in scoli ,ca sport de masa ,este insa bun ,este cazul jucatorilor rusi ,din care sport de masa apar firesc si valori.
Exact asta(acest lucru) ,adica calea ,do -ul unui sport facut pentru dezvoltarea interioara si nu doar pentru locul intai ,este banat(a) de sistem ,si se insista doar pe varfuri ,echivalent cu distrugerea clasei de mijloc ,echivalent cu distrugerea fundatiei ,etc.
Deci ,desigur ,felicitari ,inclusiv scolii iesene ,buna-bune pe mai multe domenii dealtfel ,dar cu atentionarea spre solicitarea cu dreapta socotinta a tinerelor talente ,fara a le bana invatatura si sportul fizic.
Doamne ajuta !
PS: SINGURUL AUTODIDACT CARE A PERFORMAT, A FOST BOBY FISCHER.
Au aparenta ca invatand se joaca si par mereu degajati ,da(pare ca este,te simti bine) bine ,de exemplu ,cand ii vezi pe partia de ski.
La Tg.Mures vad uneori pe net ca se mai joaca tenis de masa in competitii ,prin zona mea nici nu se mai vorbeste de acest sport.
Cata vreme ungurii sunt prietenosi intre ei ,la noi exista invidia profesionala de dat la cap ,nu alta ,fara sa fie cazul...
Romanii sunt dezbinati ,atat intre ei cat si de catre altii ,altfel ,desigur ,talentele ar exista si s-ar putea forma.
Pe la Iasi exista o ortodoxie mai puternica ,crec ca ajuta Stefan cel Mare si Sf.Parascheva ,si probabil ca se mai pot inchega scoli relativ serioase ,pe toate domeniile.
Sa le ajute Dumnezeu tuturor !