CONFIRMARE: BĂNESCU A ZBURAT DE LA PATRIARHIE! IPS Teodosie, mustrat. ACTUALIZARE: Comunicatul oficial al BOR confirmă știrea ActiveNews în ciuda contraatacului Sistemului: Vasile Bănescu este eliminat din funcție

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORELE 17.00: COMUNICATUL CONFIRMĂ ȘTIREA ACTIVENEWS: BĂNESCU ZBOARĂ

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

  • ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
  • aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
  • aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
  • a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;
  • a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod va fi dat publicității un comunicat de presă prin care se vor prezenta și celelalte hotărâri aprobate.

Cancelaria Sfântului Sinod

ȘTIREA INIȚIALĂ: La ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de azi, 29 februarie 2024, ÎPS Teodosie ar fi fost doar atenționat verbal (dojană). 

Recomandarea președintelui Sfântului Sinod, Preafericitul Patriarh Daniel, către IPS Teodosie, a fost doar să fie mai ponderat în manifestările publice. Preafericitul Părinte Patriarh, căruia, fără îndoială, toți credincioșii îngrijorați îi sunt profund recunoscători, a îndemnat cu înțelepciune „la calm și pace între eparhii”.

În schimb, Vasile Bănescu a fost eliberat din funcția pe care o macula zilnic, de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Informația a fost oferită de Răzvan Bucuroiu, realizator TVR „Universul Credinței” și editorialist al ziarului Lumina.

ActiveNews, fidel tradiției strămoșești, a avertizat: Cine sapă groapa altuia cade singur în ea. QED

ACTUALIZARE orele 16.30: După știrea inițială oferită de reputatul jurnalist profesionist bisericesc Răzvan Bucuroiu de la TVR (FOTO captură), Vasile Bănescu și-a pus în funcțiune sforile din sistem pentru a se modifica sentința primită și rețeaua din presă pentru a se anunța cu nu este încă demis din funcție ci doar i se schimbă prerogativele și „competențele”. Informațiile oferite editorialistului ziarului Lumina al Patriarhiei Române veneau, potrivit acestuia, chiar de la episcopi și mitropoliți care au participat la ședința Sfântului Sinod. Ședința continuă până la orele 20.00. Așteptăm Comunicatul oficial al Cancelariei Sfântului Sinod al BOR pentru edificare.

ACTUALIZARE orele 17.00: ActiveNews a primit confirmarea de la doi membri ai Sfântului Sinod că într-adevăr, așa cum a scris inițial Răzvan Bucuroiu, s-a discutat cu certitudine ca Vasile Bănescu să fie dat jos din funcție pentru că aduce atingere imaginii Bisericii Ortodoxe Române. La ora la care aceștia au părăsit adunarea destinată ierarhilor, se hotărâse înlocuirea lui Vasile Bănescu. Ce se întâmplă acum este o nouă încercare disperată a Sistemului de a-și menține agentul pe poziție.

Marii Sfinți dobrogeni Casian și Gherman, pentru care IPS Teodosie a slujit noaptea trecută până la orele 3, au binecuvântat adunarea sinodală, după cum a prevăzut Adrian Pătrușcă, în editorialul său de azi: 

„Dar pe 29 februarie este și praznicul Sfinților dobrogeni Ioan Cassian și Gherman, cu un merit uriaș în răspândirea în Apus a creștinismului primar și nealterat.  

Data de 29 februarie, care apare o dată la patru ani, precum și faptul că se „judecă” un ierarh, va face ca ședința de azi a Sinodului să intre în istorie.”

Și așa a fost.

Vedeți și IPS Teodosie, Cetatea, securiștii și Biserica, emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Iulian Capsali, Victor Roncea și Pompiliu Diplan - VIDEO

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (18)
  • DanielaBMED 29.02.2024 15:43
    Va găsi dl.Banescu un loc de muncă, DACĂ va pleca, cu adevărat, din funcție...
  • Elina 29.02.2024 15:50
    Gata? Am scapat de pretiosul dobitoc? Nu imi vine sa cred. O sa il bage toti in seama pe la digi si pro asteptandu-se la declaratii veninoase din partea frustratului..
  • Gabiu 29.02.2024 15:50
    In sfarsit a scapat biserica ortodoxa de creatura asta cu fata de golem si apucaturi de sodoma si gomora !
  • Alex TG 29.02.2024 15:52
    Iata o veste buna!
  • Miraj 29.02.2024 16:02
    O transpunere in realitate a expresiei unde dai si unde crapa sau nu este pt cine se pregateste ci pentru cine se nimereste mai valabila decat aceasta intamplare nu cred ca exista!
  • Elisabeta 7313 29.02.2024 16:45
    În sfârșit o stare de fapt care trebuia să se întâmple demult. Cu atâția scheleți în dulap tov Băsescu trebuia scuturat mult mai devreme. Mă întreb de ce le-a luat atât de mult timp și-mai ales- ce i-a determinat s-o facă acum?
  • Dorel Timpa 29.02.2024 17:36
    Ai lasa, nu mă înnebuni, rămăsese Bănescu șomer?

    Nu-mi vine a crede!
    Pai nea Bănescu , tu credeai că merge ulciorul la nesfârșit la izvor?

    Pai și înalt Preasfințitul, primește dojana, pentru că a spus adevărul și a apărat credința cea adevărată? Nu e ok !
  • Ioan Nicolae 29.02.2024 17:42
    Cred că bănescu a început cu amenințările, sper să reușească să-l dea jos… să nu le fie milă că nu va găsit loc de muncă, o să-l vedeți nu numai pe la Digi și pe la antene și pe la B1, găsește el de-ai lui, că sunt răspândiți peste tot și în conducerea țării…
    Sper să avem vești bune, schimbări sigure și să avem vești bune și schimbări și la alegeri!
    Doamne ajută!
  • Ioan Nicolae 29.02.2024 17:52
    Papa știu că dojenește, Preafericitul nu, pentru că sunt frați în Hristos, la noi la ortodocși. Aceeași putere are și Î. P. S. Teodosie și Preafericitul, așa este la noi la ortodocși. Capul Bisericii este Hristos nu Preafericitul. Dacă i s-ar fi întâmplat ceva Î. P. S. Teodosie, n-am fi stat noi mirenii cu mâinile în sân, să știe ei asta, să le fie clar!
    Și nu uitați dragi arhierei, că nu vrem să ne mai rugăm cu ereticii împreună și că vrem adevărata ortodoxie! ADEVĂRATA ORTODOXIE, cu respectarea canoanelor și dogmelor!
  • Jenica Nastasa 29.02.2024 18:18
    IQ pe minus: acum nu te pune sarsailă (când ar trebui) să prezinți condoleances!!!
  • DanielaBMED 29.02.2024 19:15
    Domnul Bucuroiu regretă plecarea lui Vasile Bănescu : " interfață credibilă între Biserică și societate" , văzând ca nepericuloase sau nevinovate "elanurile stilistice personale". Cred că am citit bine. V.Banescu își va găsi un loc de muncă, domnule Bucuroiu, fără grijă, și poate se va afla o altă... "interfață"...
  • AlxB 29.02.2024 19:22
    Banescu se dovedeste, inca odata, a fi un rau in sistem. Si pentru a pune capat lucrurilor acesta trebuie inlaturat. Biserica nu are nevoie de inca un Iuda!
  • DanielaBMED 29.02.2024 19:23
    Posibil să nu se lase cu una-cu două V.B destituit din funcție. De multă smerenie și bun simț are nevoie acesta, să accepte hotărârea Sf.Sinod fără să se "zbată", fără să se opună ; și de realism , la urma urmei, dacă l-ar avea...
  • Floreas 29.02.2024 20:45
    ' ACTUALIZARE ORELE 17.00: COMUNICATUL: Sfântul Sinod a hotărât următoarele:
    -Inaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică;
    -a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române '.
    Daca pentru Teodosie este precizat : 'sanctiune cu dojană sinodală scrisă ' pentru Vasile Banescu nu se precizeaza demiterea acestuia, ci o formulare ambigua din care poti intelege orice.
    DE CE?
    Cat despre Răzvan Bucuroiu, trecutul il tradeaza, si chiar in mesaj scrie despre 'eliberrarea lui Banescu' pe care o regreta pentru ca era ' o interfata credibila', ' a fost un om sincer pe toata durata mandatului'...
    Este Bucuroiu credibil?
  • Alex TG 29.02.2024 23:44
    Si mie mi se pare ambigua formularea de demitere a lui Banescu.

    Pe de alta parte acuzatia din dojana sinodala facuta lui Teodosie i se potriveste foarte bine tot lui Banescu, adica :"pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”! Banescu a mentinut si a provocat un scandal permanent, a fost indisciplinat, pentru ca este scris ca purtatorul de cuvant al BOR nu are voie sa isi exprime pareri personale, este razvratit, sustinand homosexualitatea, vrand sa schimbe traditia bisericii Ortodoxe, despre presiune publica nu mai vorbesc, ca a facut-o de nenumarate ori, inclusiv prin grupurile lui subversive de actiune, care includ asa-zisii "intelectuali" s.a.m.d.
  • Mars2000 01.03.2024 19:29
    Comunicatul (proaspăt al) Cancelariei Sfântului Sinod: “…precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Romane…”.

    https://basilica.ro/clarificare-referitoare-la-comunicarea-mediatica-a-patriarhiei-romane/

    Cum ar spune un ilustru predecesor cu care ne mândrim: “Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica;…”
  • INJECTIA FINALA 01.03.2024 04:12
    Vasile Bănescu, sfârșitul...

    Cu fața'i de clovn decăzut
    Din Dealul ce l'a murdărit
    Vasile Bănescu, ziaristul-bandit
    Plânge și scheaună, opărit

    Agentul mason-SRI mascat
    Ce directive criminale a dat
    E chemat la loja centrală,
    Rușinat, să dea socoteală

    Cu masca pe gură, sugrumat
    De'o emoție năvalnică, pură
    În genunchi, la icoana Marelui Arhitect

    E sacrificat în direct
    Cu rictus demonic, sclavul inept
    Umilit, îngrozit, afirmă: Accept!

    Și țărușul masonic i se bagă în piept!
  • Dromihete 01.03.2024 09:59
    E de bine! E un pas inspre curatare, desi evident ca este un compromis...
    Intrebarea legitima este oare pana unde se va merge cu compromisurile?
  1. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  2. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  3. Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

  4. Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

  5. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  6. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  7. George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

  8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  9. Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

  10. Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat