Foto: gov.ro
Ministerul Sănătății a elaborat un document din care reiese faptul că CNCAV ar putea fi desființat, iar atribuțiile sale și implementarea unui nou mecanism de coordonare a vaccinării Covid vor fi preluate de minister în corelare cu Programul Național de Vaccinare și în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Justiției (MJ) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). După 1 iulie, vaccinarea Covid se va realiza exclusiv în cabinetele medicilor de familie, ceea ce implică și închiderea tuturor centrelor de vaccinare până la acea dată.
„Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) își încetează activitatea în termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri de guvern”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Desființarea CNCAV nu este sinonimă și cu sistarea campaniei de vaccinare, care va merge înainte sub o nouă umbrelă. Ministerul Sănătății va implementa un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare Covid, în corelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de Vaccinare.
Motivele desființării CNCAV
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al CNCAV a explicat în exclusivitate pentru DC Medical motivele pentru care se desființează comitetul.
„Când a fost înființat Comitetul a fost vorba de o campanie națională pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, în care au fost implicate mai multe ministere, instituții și actori locali. A fost nevoie de un astfel de comitet pentru a asigura accesul populației la vaccinare. Toate acestea au avut rolul desfășurării campaniei de vaccinare. A fost vorba de 11 mii de transporturi pentru 17 milioane de doze de vaccin administrate.
Timp de 15 luni s-a desfășurat această campanie. Acum, gradul de vaccinare a scăzut, astfel că s-a luat decizia desființării CNCAV. De la 150.000 de doze de vaccin administrate într-o singură zi, am ajuns la 6.000 -7.000 de doze”, a declarat Andrei Baciu, președintele CNCAV.
Pandemia de coronavirus a ajuns la final
Potrivit lui Andrei Baciu, datele de pe plan mondial arată că pandemia de coronavirus ar înceta, dacă nu vor apărea alte tulpini care să ducă la o creștere a îmbolnăvirilor.
Ministerul Sănătății va colabora cu Ministerul Apărării pentru campania de vaccinare, având în vedere că majoritatea vaccinurilor sunt depozitate în condițiile de siguranță necesare la spitalele militare.
„Având în vedere (…) că la nivelul centrelor de depozitare și distribuție a vaccinurilor împotriva Covid-19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naționale se află depozitate cantități semnificative de doze de vaccin care necesită depozitare la temperaturi de -20°C și respectiv de -80° C, este necesară colaborarea în continuare între structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, până la momentul epuizării stocurilor de vaccinuri”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Mai multe ministere implicate în campania de vaccinare Covid
Documentul mai arată faptul că Ministerul Sănătății va colabora cu Ministerul Afacerilor Interne, în vederea asigurării condițiilor logistice necesare transportului de vaccinuri în situații speciale. Totodată va exista o colaborare și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru securitatea informațiilor și mentenanța platformelor dedicate activităților de vaccinare și Ministerul Justiției pentru vaccinarea în penitenciare.
Conform proiectului de hotărâre inițiat de Ministerul Sănătății, începând cu data de 1 iulie 2022, activitatea de vaccinare Covid se va realiza doar în cabinetele medicilor de familie.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.