

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea de măsuri provizorii privind anularea alegerilor prezidențiale din România, anunță Realitatea PLUS.
CEDO a analizat o cerere formulată de apărarea lui Călin Georgescu, și anume să fie suspendată provizoriu decizia CCR prin care s-au anulat alegerile, iar această suspendare să dureze exact cât va dura și procesul de la CEDO.
Potrivit Realitatea PLUS, asta înseamnă că merge mai departe demersul de fond al lui Călin Georgescu prin care cere anularea completă a acelei hotărâri.
CEDO vine și cu o explicație pentru această respingere făcută la demersul lui Călin Georgescu în faza incipientă și spune că astfel de măsuri provizorii nu se impun decât în cazuri excepționale, atunci când reclamanții ar putea fi expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă.
Acest lucru este și un semn că judecătorii se vor ocupa probabil foarte repede de dosar, în așa fel încât să vină cu o decizie finală rapid și să nu se intre în procesul electoral din luna mai, atunci când Guvernul a stabilit să aibă loc noi alegeri prezidențiale.
Av. Adrian Toni Neacșu explică decizia CEDO
„CEDO respinge cererea domnului Călin Georgescu de suspendare a Hotararii CCR de anulare a alegerilor în România.
Uneori când anunți din timp soluții judecatoresti care sunt evidente pare ca îți dorești acele lucruri. Nu, pur și simplu îți cunoști meseria.
Pe scurt, Curtea Europeană a Drepturilor Omului respinge cererea domnului Călin Georgescu pentru ca nu se incadra în situațiile în care potrivit art 39 din Regulament puteau fi dispuse măsuri provizorii (un fel de ordonanta presedintiala de la noi). Aceste masuri se dispun în mod tradițional la CEDO doar în cazuri de tortura, deportare, extradare, acolo unde viata si integritatea fizica a unei persoane sunt supuse unui risc iminent (art 2 și 3 din CEDO).
Se ceruse suspendarea Hotararii CCR 32/06.12.2024 și în consecinta sa se poată relua turul 2 al alegerilor anulate, întemeiat pe încălcarea grava a dreptului fundamental de a alege in Romania, drept ce de altfel la nivelul CEDO nu este consacrat decât pentru alegeri legislative, nu și prezidentiale.
V-am spus din timp, chiar contrar a ce se sustinea in media noastra si partial si apararea domnului Georgescu, ca acesta nu e fondul cererii la CEDO, deci nu se judeca dacă Hotărârea CCR a prejudiciat vreun drept fundamental, ci doar una de măsuri provizorii care, din păcate, era imposibil sa fie dispuse, potrivit chiar jurisprudenței anterioare a CEDO.
Judecarea cererii pe fond la CEDO va dura în jur de 2 ani.
Astfel fiind, in momentul acesta toata lumea trebuie sa se pregătească pentru reluarea alegerilor în 4 mai 2025 sau măcar sa accepte ca vor avea loc, dacă nu cumva credem în basmul că CCR se va răzgândi de buna voie”, a explicat avocatul.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Mulțumim pentru gândirea conformistă și înghițirea pe nemestecate a arbitrariului ilegal, domnule avocat.
"Toată lumea trebuie să se pregătească"? - nu cred, eu unul n-am niciun chef să mai particip în vreun fel la dictaturi acceptate de mielușei nătângi și nu mă mai prindeți pe la urne, dar le doresc succes celor care n-au o problemă cu asta.
Si apoi, cat de legitime vor fi acele alegeri, din moment ce sunt organizate de un guvern nelegitim?
Înțeleg ca au fost epuizate căile legale, dar soluția nu e sa acceptăm ca oile ce ne dictează Monstruoasa Coaliție care a orchestrat lovitura de stat. Trecem la planul B: presiunea străzii. Deci: turul doi, înapoi. Nimic altceva.
Va fi anulat votul. OK! Dar cine numără vede… e suficient!
Nu vi se pare cam ciudat totul?