Botezul Domnului la Patriarhie, Dunăre și Marea Neagră, cu tineri aruncându-se în valuri pentru a aduce sfintele cruci ale Bobotezei. Digi 24 l-a prins pe George Simion în timp ce IPS Teodosie îl stropea cu agheasmă mare - FOTO GALERIE

De Alesandru Anghel  /  

Fotografii: Basilica, Digi 24, Arhid. Vali Vădănoiu și Arcanu

Fotografii: Basilica, Digi 24, Arhid. Vali Vădănoiu și Arcanu

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tradiția sfântă ca la Bobotează să participe cei mai importanți oameni ai statului român - familia regală, pe vremuri (foto de arhivă) - care să arunce Cruci în Dâmboviță pentru a fi prinse de credincioși, nu se mai respectă la București, deși spațiul larg din zona Bibliotecii Naționale ar fi permis acest lucru. La Dunăre și Marea Neagră obiceiul încă persistă, după cum puteți vedea în GALERIA FOTO de mai jos.

La București, nici un politician notabil nu a fost zărit la Patriarhie la una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății - Botezul Domnului. Ce să mai vorbim de președintele Klaus Iohannis, care e dat dispărut de când s-a întors din Dubai.

Prea Fericitul Patriarh Daniel s-a bucurat însă de prezența simplilor credincioși. Agheasma Mare reprezintă o mare binecuvântare pentru Biserică, fiind sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare, le-a transmis, sâmbătă, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Părinte Daniel, credincioșilor ortodocși prezenți în Dealul Mitropoliei, potrivit Agerpres.

„Această chemare a Duhului Sfânt pentru sfințirea apei este, atât pentru oameni, cât și pentru sfințirile care se fac cu această Agheasmă Mare, o mare binecuvântare pentru Biserică. (...) Ce se obține prin stropirea cu starea Agheasmei Mari și stropirea cu Agheasmă Mare? Trei lucrări mari. Prima este sfințitoare, a doua este vindecătoare și a treia este eliberatoare”, a spus patriarhul Daniel.

PF Daniel a explicat că prin gustarea acestei ape sfințite se sfințește sufletul și trupul, casa, gospodăria și grădina. „Deci și mediul înconjurător. Se sfințește deci natura omului și natura înconjurătoare puse sub protecția și binecuvântarea Preasfintei Treimi”, a adăugat patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox a oficiat, sâmbătă, Slujba Sfințirii Mari a apei, la Sărbătoarea Botezului Domnului, împreună cu episcopul Qais de Erzurum, cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul și cu episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Agheasma Mare a fost sfințită în Pridvorul Reședinței Patriarhale, după care credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați prin stropire cu aceasta.

Patriarhul a înaintat printre numeroșii credincioși prezenți la slujba de pe Dealul Mitropoliei, botezând și întorcându-se apoi în pridvorul Reședinței sale.

Apa sfințită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case și se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

La Constanța, președintele AUR, George Simion, a fost surprins de televiziuni, inclusiv de Digi 24, postul favorit al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu - Curticeanu, participând la slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană și din Portul Tomis. FOTO-CAPTURĂ:

Liderul AUR a transmis și un mesaj pentru toți credincioșii:

Azi se sfinșesc apele și se despart apele.- a declarat pentru ZIUA de Constanța, Simion.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost este prezent de la ora 7.45 la Sfânta Liturghie din Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.15, de tradiționala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de Sfințire Mare a Apei în prezența a mii de credincioși.

Familii întregi s-au alăturat slujbei de Bobotează, aducând o aură de tradiție în Portul Tomis. Copiii, purtând entuziasmul specific vârstei lor, au fost martorii unui eveniment religios deosebit. La evenimentul de Bobotează din acest an de la Constanța au participat circa 5.000-5.500 oameni, a apreciat sursa citată.

Procesiunea a fost impresionantă, mai multe cu boi care au adus apa sfințită iar IPS Teodosie și credincioșii au fost însoțiți de garda de onoare a Jandarmeriei, Armatei și Marinei.

La sfârșitul slujbei, IPS Teodosie a aruncat trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Circa 30 de curajoși s-au aruncat în mare pentru a prinde crucile.

Primul care a ajuns la una dintre cruci a fost un tânăr de 24 de ani, care a venit tocmai din Alba Iulia.

Am 24 de ani, sunt mândru că sunt primul care a ajuns la ele (cruci). Crucea o voi duce acasă și o voi pune pe perete. Am venit până la Constanța din Alba Iulia pentru acest eveniment!,- a spus Cătălin Lodroman din Alba Iulia, binecuvântat de IPS Teodosie și citat de Ziua de Constanța. 

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți s-a deplasat apoi la Ovidiu pentru slujba de Sfințire a Apelor (Agheasma Mare) unde alți înotătorii au adus alte trei sfinte cruci la mal, pentru a avea un an binecuvântat, cu spor în casă și în activitate. Cu o zi înainte acesta a fost prezent și la Hârșova unde crucile aruncate în Dunăre au fost recuperate de un instructor de înot din Călărași. 

La Giurgiu, un tânăr în vârstă de 27 de ani din localitatea giurgiuveană Putineiu, care a venit special acasă, din Germania, unde lucrează în construcții, pentru a participa la tradiția de Bobotează, este cel care a scos primul crucea sfințită din apele Dunării, la Giurgiu, a informat Agerpres.

La tradiția scoaterii crucii sfințite din apele Dunării s-au mai înscris încă cinci tineri cu vârste cuprinse între 24 și 39 de ani.

Episcopul de Giurgiu, Preasfințitul Ambrozie, a aruncat trei cruci din lemn sfințite în Dunăre, pentru a fi scoase de tinerii curajoși, iar, înainte ca aceștia să sară în apele reci, a spus împreună cu toți cei prezenți rugăciunea ''Tatăl nostru''.

Toți cei care s-au aruncat în apele Dunării au primit diplome de participare și icoane din partea episcopului de Giurgiu.

Cei care s-au clasat pe primele locuri au primit și premii în bani cuprinse între 300 și 500 de lei din partea Primăriei municipiului Giurgiu. Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, este cel care a făcut premierea tinerilor curajoși.

Episcopul de Giurgiu a precizat că tinerii care sar în apele reci ale Dunării pentru a aduce la mal crucea sfințită dau dovadă de curaj, dar și de credință. Potrivit tradiției, cel care scoate crucea sfințită din apele Dunării va fi sănătos tot anul.

Manifestările prilejuite de Bobotează au început la Giurgiu la Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului din centrul municipiului Giurgiu, cu Sfânta Liturghie, și au continuat cu o procesiune religioasă. Două care trase de patru cai negri de rasă au făcut parte din procesiune.

Întreg soborul de preoți, împreună cu episcopul de Giurgiu, s-a deplasat pe jos de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului la Bazinul Dunării, Secția Căi Navigabile, unde a avut loc aruncarea Crucii Sfințite în apă, recuperarea și returnarea acesteia Preasfințitului Părinte Ambrozie și premierea câștigătorilor.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

  4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  7. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

  8. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  9. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

  10. Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

Ultima oră

15:14

Adrian Onciu: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?