Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

De Andrei Nicolae  /  

Sursa foto: challenges.fr

Sursa foto: challenges.fr

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea demisiona, dar șeful statului francez are o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline, scrie Europe1, preluat de mariustucă.
 
Ce se va întâmpla în Franța pe 7 iulie, după alegerile parlamentare anticipate, dacă niciun partid politic nu va obține majoritatea absolută? Confruntat cu blocajul instituțiilor, Emmanuel Macron ar putea să demisioneze, dar șeful statului francez are o altă soluție: recurgerea la articolul 16 din Constituție, care îi conferă puteri depline. Potrivit informațiilor din Europa 1, Emmanuel Macron a discutat despre această ipoteză cu mai mulți colaboratori apropiați. Palatul Elysée neagă acest lucru. 

Există două condiții pentru activarea articolului 16 din Constituție: o amenințare insurecțională, de natură să pună sub semnul întrebării integritatea teritoriului sau întreruperea funcționării regulate a autorităților publice. Acest al doilea caz ar putea fi ales de Emmanuel Macron după aceste alegeri legislative. Șeful statului francez ar putea atunci să-și asume toate puterile.

O premieră din 1961 

„Dacă decide să activeze articolul 16, președintele este complet liber, nu i se cere nicio contraputere, nicio altă formalitate, dar după 30 de zile, opozițiile pot sesiza Consiliul Constituțional pentru a fi recunoscută sau nu valabilitatea acestui articol 16” , explică Anne-Charlène Bezzina, specialist în Constituție. 

Deci Constituția nu prevede o durată maximă pentru exercitarea acestor atribuții excepționale doar Consiliul Constituțional poate aprecia, după 60 de zile, dacă utilizarea acesteia este în continuare justificată; Până acum, articolul 16 a fost folosit o singură dată în istoria Republicii a V-a franceze, în 1961, de către generalul de Gaulle, după tentativa de putsch a generalilor.

În Franța, articolul 16 din Constituția din 1958 spune: „Când instituțiile Republicii, independența Națiunii, integritatea teritoriului său sau executarea angajamentelor sale instituțiile internaționale. sunt amenințate în mod grav și imediat și funcționarea regulată a puterilor publice constituționale este întreruptă, Președintele Republicii ia măsurile cerute de aceste împrejurări, după consultarea oficială a Primului Ministru, a Președinților Adunărilor precum și a Consiliului. constituțional. El informează Națiunea printr-un mesaj. Aceste măsuri trebuie să fie inspirate din dorința de a se asigura că autoritățile publice constituționale, în cel mai scurt timp posibil, au mijloacele necesare pentru a-și îndeplini misiunea. Consiliul Constituțional este consultat pe tema lor. Parlamentul se întrunește de drept. Adunarea Națională nu poate fi dizolvată în timpul exercitării atribuțiilor excepționale. După treizeci de zile de exercitare a competențelor excepționale, Consiliul Constituțional poate fi contactat de președintele Adunării Naționale, de președintele Senatului, de șaizeci de deputați sau de șaizeci de senatori, în vederea examinării dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la primul paragraf. Se decide cât mai repede posibil printr-un anunț public. Ea efectuează această examinare de drept și se pronunță în aceleași condiții după șaizeci de zile de exercitare a competențelor excepționale și în orice moment peste această durată.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Bizzu 19.06.2024 14:34
    Singura ieșire ”oarecum” onorabilă pentru macrou este demisia. În caz contrar, își va asuma puteri depline și... apoi CE? Se va trezi singur cu puterile lui într-o Europă care se depărtează din ce în ce mai mult de globalism. Va fi privit în cel mult 1-2 ani ca o relicvă prăfuită a vechiului globalism, un fel de exponat de valoare de la Muzeul Antipa. Istoria te ține minte pentru războaiele pe care le câștigi sau pentru felul în care ieși din scena publică. Antonescu este privit ca un erou pentru că a fost executat de komuniști. Dacă ar fi fost altfel, ar fi fost judecat crunt de istorie pentru că a permis armatelor române să treacă mai departe înspre est, dincolo de granițele României istorice. Motiv pentru care România a fost judecată ca țară invadatoare, alături de Germania, la finalul războiului.
  • Dorel Timpa 19.06.2024 15:42
    Macroule, locul tau e in conserva!
  • Sabin G 19.06.2024 18:02
    Tentativă de puci bă nicidecum putsch
Ultima oră

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre

10:56

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXIV) – În care strig catalogul generației 1979 a Școlii Generale Vădastra, cu nume, prenume, porecle și neamurile din care ne tragem