Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină

De Victor Roncea  /  

Tragedia din Boianul canadian

Tragedia din Boianul canadian

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu numai în România ard biserici și mănăstiri, din ce în ce mai des... Străvechea biserică ortodoxă românească din Boianul canadian, situată la est de Edmonton, reprodusă întocmai după ce din Boianul natal din nordul Bucovinei românești, a ars aproape în întregime marți.

Biserica ortodoxă română Sfânta Maria (Adormirea Maicii Domnului) a fost construită și binecuvântată în 1905 în afara unei așezări românești numite Boian, la nord-vest de comunitatea Two Hills, transmite o sursă de presă locală, CTV News Edmonton.

Pompierii din comitatul Two Hills au fost chemați în jurul orei 18:00 și au cerut ajutorul poliției regale montane la scurt timp după aceea.

Poliția investighează, dar a declarat miercuri pentru că este prea devreme pentru a ști dacă incendiul este suspect.

Cu toate acestea, doi bărbați au fost acuzați pe 24 mai de incendiere premeditată după ce o altă biserică istorică, din aceeași zonă, din nordul Alberta, a fost complet distrusă de un incendiu.

Polițiștii montani au fost chemați să ajute pompierii locali la biserica catolică St. Bernard din Grouard, luni, în jurul orei 15:30. Cei doi bărbați au fost arestați și acuzați de intrare prin efracție în vederea comiterii unui furt și de incendiere premeditată. Biserica incedniată de cei doi piromani a fost construită în 1901, iar pagubele provocate de incendiu au fost profund resimțite de mulți din comunitate și din dieceză.

De asemenea, presa canadiană conservatoare arată că recentele incendii de vegetație care au adus fumul până la New York, unde s-a reintrodus măsura măștii „salvatoare” cu această ocazie, au fost provocate de piromani și nu de „schimbările climatice”, după cum susține mass media Marii Resetări.

Într-o declarație publică, Societatea Canadiană Românească din Alberta a declarat că lucrează "la o modalitate prin care toți să ajutăm și să reconstruim biserica în timp util". ActiveNews vă va ține la curent cu aceste demersuri.

Episcopul Ortodox Român al Canadei, PS Ioan Casian, împărtășind pe rețelele de socializare fotografii ale bisericii și ale incendiului, a cerut rugăciuni pentru comunitate.

"Bunicii mei sunt înmormântați aici, soțul meu este înmormântat aici, ne-am căsătorit aici, nepoții noștri au fost botezați în această biserică", a declarat ea miercuri pentru CTV News Edmonton, o româncă din zonă, Violeta Lutyck, care s-a căsătorit în biserică în urmă cu 74 de ani.

Ea și-a crescut fiica, Wanda Lutyck-Neufeld, într-o casă situată la aproximativ cinci kilometri nord de locul unde se află biserica. "Când am văzut-o pe cea a bisericii cu focul literalmente în biserică. Pentru mine aproape că sfida credința, ca și cum ar fi ars în interior, este devastator. M-am simțit ca și cum m-ar fi eviscerat", a spus aceasta pentru susra citată.

Părintele Mircea Panciuk a slujit ca preot la biserică timp de 54 de ani. S-a pensionat în martie, iar acum locuiește în Montreal. El se întorsese în comunitate marți pentru ceea ce trebuia să fie o cină de adio.

Basarabia-Bucovina.Info a mers cu ani în urmă pe urmele Bisericii lui Ion Neculce din Boian: Vedeți Aici 35 de Fotografii și aici un VIDEO cu istoricul Bisericii din Marele Boian pomenit și de Eminescu în Doina noastră, filmare unde apar și fotografii cu Biserica din Boianul românilor din Canada:

 

Biserica din Boianul canadian înainte de a fi arsă (fotografie recentă și de arhivă):
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • RomeoB 09.06.2023 07:20
    Incendierea multor biserici catolice din Canada in ultmii ani este un lucru cunoscut in zona dar nemediatizat. Ideologii cancel culture argumenteaza ca este un act de justitie pentru faradelegile si barbariile papalitatii facute in ultimele secole pe pamant american, in special impotriva bastinasilor. Incendierea unei biserici ortodoxe pare sa fie ceva nou, dar se inscrie in genocidul la nivel mondial, impotriva crestinilor trinitari, inceput in Siria de ISIS...
    Sa urmarim daca vor mai fi incendiate si alte biserici ortodoxe.
Ultima oră

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO

16:31

Syria TV: SIE refuză să comenteze știrea despre întâlnirea directorului cu președintele Al-Assad

15:53

Mihai Gheorghiu: Pitești 2024

15:30

Homo Blănosus: Marea Resetare se transformă în Desen Animat

15:05

În sfârșit o veste bună! 83% dintre suedezi doresc să folosească banii cash, în ciuda ultra-tehnologizării. Peste 6000 de persoane au primit deja implanturi de microcipuri în mâini pentru a le folosi la plățile fără numerar

14:15

Imaginile apocaliptice ale zilei - Atena, măturată de praful saharian