Foto: Economica.net
Guvernul Serbiei a revocat licențele de extragere a jadaritului care conține litiu din republică pentru o companie deținută de australieni, în urma protestelor ecologiștilor întinse pe mai multe luni și amplificate după expulzarea tenismenului Novak Djokovici de către guvernul australian. Litiul este un metal indispensabil producției de acumulatori ce alimentează o serie întreagă de aparate, de la telefoane mobile și până la autoturisme electrice.
Acțiunile Rio Tinto (RIO.AX), (RIO.L) au scăzut vineri după ce Serbia a revocat licențele de explorare a litiului ale gigantului minier anglo-australian, cedând în fața protestatarilor locali care s-au opus dezvoltării proiectului din motive de mediu. Acțiunile Rio Tinto au scăzut cu până la 2,8%, la 110,27 dolari australieni pe bursa australiană, cea mai gravă scădere intrazilnică din 19 octombrie 2021 și până astăzi, informează agenția Reuters.
Premierul sârb Ana Brnabici a afirmat, într-o conferință de presă la Belgrad, că decizia guvernului a venit după ce diverse grupuri ecologiste au solicitat oprirea proiectului de extragere a jadaritului conținând litiu, proiect în valoare de 2,4 miliarde de dolari. Dacă ar fi fost finalizat, acesta ar fi făcut din Rio Tinto unul dintre cei mai mari 10 producători de litiu din lume, un ingredient-cheie folosit în producerea de baterii, foarte solicitat în actuala revoluție a vehiculelor electrice.
„Guvernul sârb a pus capăt tuturor proiectelor din republică ale concernului australo-britanic Rio Tinto pentru extracția de jadarit care conține litiu. Premierul sârb Ana Brnabici a anunțat acest lucru joi, în urma unei ședințe de guvern”, notează adevarul.ro.
În replică, firma Rio Tinto a declarat că este „extrem de îngrijorată” de decizia guvernului sârb și că analizează temeiul juridic al acesteia.
Hotărârea a fost luată în contextul în care Serbia se apropie de alegerile generale din aprilie și pe fondul deteriorării relațiilor dintre Belgrad și Canberra după expulzarea de duminica trecută a tenismenului sârb Novak Djokovic din Australia, căruia nu i-a fost acceptată scutirea medicală de la vaccinarea Covid de care era condiționată primirea vizei.
Având însă în vedere că alți sportivi care au avut același tip de scutire ca Djokovici au fost lăsați să participe la Australian Open, dar numărul unu al tenisului mondial nu a primit viză la cererea expresă a premierului Scott Morrison, aflat și el în campanie electorală, se pare că scandalul izolării, judecării și expulzării sportivului sârb a avut cauze mai degrabă politice decât sanitare. Tenismenul se afla în perfectă stare de sănătate la 3 săptămâni după ce trecuse prin boală, ceea ce i-ar fi asigurat imunitate naturală recunoscută oficial timp de 6 luni (conform unor studii, chiar și de mai lungă durată).
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Rotschield umblă cu paloșul
Si'ar vrea viața să o stingă
Bogăția să și-o lingă
Stăpân să fie pe toate
Pe oameni și pe bucate
Sângele , șuvoi să curgă
Teroarea, domnească cruntă
El, ne'ncoronatul rege
Al planetei făr' de lege
El, trimisul lui Satana
Aci își va lăsa blana!
Trebuie boicotate inclusiv brandurile australiene și sponsorii turneului.