Foto credit: Cope.es
Comisia de dialog interconfesional a Spaniei a transmis un comunicat marți pentru a-și manifesta dezacordul față de abrogarea legii privind infracțiunea împotriva sentimentelor religioase din Codul Penal spaniol. Din comisie face parte și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.
Îngrijorările reprezentanților cultelor vin după ce în data de 17 septembrie a acestui an, Félix Bolaños García, ministru al președinției, justiției și relațiilor cu instanțele, a anunțat o reformă integrală a Codului penal, care ar include și abrogarea articolului 525 din lege. Infracțiunea împotriva sentimentelor religioase constă în atacarea, jignirea, insultarea și chiar batjocorirea sentimentelor religioase ale unei persoane sau ale unui grup de persoane.
Încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului garantează prin convenție că statul de drept înseamnă, în egală măsură, pluralism politic și pluralism religios, proclamând libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și libertatea de exprimare. Aceste drepturi constituie fundamentele esențiale ale unei societăți democratice. În acest context, abrogarea articolului împotriva sentimentelor religioase încalcă, de facto și de jure, chiar drepturile și libertățile fundamentale.
„Abrogarea acestei infracțiuni, cuprinsă în cadrul infracțiunilor legate de exercitarea drepturilor fundamentale și libertăților fundamentale și în special în cadrul infracțiunilor contra libertății de conștiință, a fost justificată ca o modalitate de a asigura o mai mare protecție a libertății de exprimare”, au transmis liderii cultelor religioase.
Un dialog între culte și stat
Scopul Conveției Europene a Drepturilor Omului constă în protejarea drepturilor concrete, generând atât obligații de abținere, cât și măsuri pozitive din partea statului contractant.
În calitate de cetățeni și reprezentanți ai comunității religioase, membrii respectă și valorifică dreptul la libera exprimare, folosindu-l prin intermediul comunicatului, ca drept recunoscut constituțional (art. 20.1.a), potrivit unui stat democratic. În același timp însă, reprezentanții cultelor religioase revendică dreptul creștinilor de a-și exercita dreptul la exprimarea sentimentelor religioase.
„Ne amintim că acceptarea insultelor, a stereotipurilor, a glumelor dureroase și a ridicolului stau uneori la baza unor comportamente mai grave precum amenințările, atacurile sau alte tipuri de acte violente împotriva credincioșilor și a lăcașurilor de cult care, de fapt, cresc în toată Europa.”
„În calitate de reprezentanți ai comunităților noastre și cu dorința de a lucra pentru construirea unei societăți mai drepte, contribuind la bogăția tradițiilor noastre religioase, întindem mâna către conducătorii noștri pentru a ne angaja într-un dialog respectuos cu privire la anunțul abrogării infracțiunii împotriva sentimentelor religioase, care încalcă în mod substanțial dreptul la libertatea religioasă, precum și orice luare a deciziilor care afectează acest drept fundamental, cum este prevăzut de Decretul Regal. 932/2013, din 29 noiembrie”, au adăugat reprezentanții cultelor religioase.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.