BOR face primul pas. Prigonirea preoților români ortodocși din Ucraina, pe masa Sfântului Sinod

De Claudia Marcu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susține că problema gravă preoților români ortodocși din Ucraina terorizați de autorități va fi discutată în cadrul Sfântului Sinod, de pe data de 9 februarie. Acesta a condamnat agresiunea autorităților ucrainene împotriva Bisericii, împotriva credinței și împotriva românismului, exprimându-și speranța ca și Guvernul României să se implice în detensionarea acestei situații absurde.

După declarațiile controversate ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, condamnate de opinia publică, BOR a decis, totuși, să facă un pas pentru stoparea atacurilor autorităților ucrainene împotriva preoților români ortodoși din Cernăuți. Astfel, problema va fi dezbătută în cadrul Sfântului Sinod al BOR, unde se vor decide măsurile care vor fi luate. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a criticat dur prigonirea preoților ortodocși din Ucraina, arătând că nu poate accepta agresiunile împotriva românismului și a credinței.

”Nu se poate ocupa de această problemă fiecare, de capul lui. Ne implicăm emoțional, sentimental, dar nu ne putem ocupa oficial, pentru că preoții ortodocși români din Ucraina aparțin altei țări și altei biserici autocefale. Eu tot timpul îl pomenesc în rugăciuni pe mitropolitul Longhin, că știu că e bolnav. Cu siguranță, pe data de 9 februarie, la Sfântul Sinod, se va dezbate și problema preoților români din Ucraina.
 
Nu putem accepta o astfel de agresiune nefirească împotriva Bisericii, împotriva credinței, împotriva românismului. Este o anarhie acolo. Nu pot fi de acord cu această aberație. Sper ca și Guvernul nostru și autoritățile să se implice, pentru că este vorba despre poporul român. Noi ne rugăm pentru românii de pretutindeni, că rugăciunea face mai mult decât diplomația, și sperăm ca Dumnezeu să dea gândul cel bun și celor de acolo”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Dreapta credință

Ortodoxia, dreapta credință, este dominantă în doar 12 țări din întreaga lume: Belarus, Bulgaria, Cipru, Georgia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Rusia, Serbia și Ucraina. Organizarea internă a bisericilor le desparte, însă legătura indestructibilă prin împărtășirea aceleiași credințe transcede sau ar trebui să transceadă orice granițe. „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci, în mod majoritar, de Biserica Ortodoxă Ucraineană, rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a fost primul mesaj al BOR față de atrocitățile comise de ucraineni împotriva preoților ortodocși români din Ucraina. Declarația controversată a stârnit, pe bună dreptate, furia populației, care a perceput mesajul ca o delimitare a BOR față de frații români ortodocși, cărora li s-a interzis să-și folosească limba maternă până și în rugăciune. Sigur, poate că ar fi necesar și oportun ca cele 114 parohii ordodoxe române din Ucraina să revină în comuniunea directă a Bisericii mame Ortodoxe Române, însă lucrurile nu sunt chiar simple, mai ales în teritoriile istorice predate Ucrainei, unde ostilitatea față de români a atins cote alarmante.

Capul plecat sabia nu-l taie

Ultima ”zicere” a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a pus și mai multe paie pe foc, deși intenția era de a-l stinge cumva. Pe scurt, Patriarhia a transmis românilor și preoților din Ucraina: capul plecat sabia nu-l taie. ”Situația gravisimă în care se află acum Ucraina, invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”, a afirmat Vasile Bănescu. Ceea ar fi trebuit și încă trebuie să facă Biserica Ortodoxă Română este să condamne, oficial, atacurile ucrainene împotriva preoților ortodocși români și să ceară, răspicat, încetarea acestora. Pentru că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate constitui niciodată un pretext pentru prigonirea românilor ortodocși din Ucraina.
 
NAȚIONAL
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Sabin G 27.01.2023 10:27
    Preoția ortodoxa (rusa) la 3 Aprilie 1866 au încercat o lovitura de stat după Mica Unire, fapt contracarat de Lascar Catargiu prin deschiderea focului împotriva gloatelor asmuțite de ruși și preoții lor, prin care se dorea ruperea unirii
  • adria 27.01.2023 18:06
    1. Laurențiu Primo -- Emisiunea din 17 ianuarie (o analiză de nota 10)
    O să ne iasă Slava pe ochi !
    https://www.facebook.com/MeritocratiaRomania/videos/o-s%C4%83-ne-ias%C4%83-slava-pe-ochi-/1073439390166935

    2. Situația de acolo explicată în 20 minute:
    Martiriul Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina
    https://www.youtube.com/watch?v=l-bW6D9ZoCw

    Relativ la BOR .. și tăcerea este un răspuns.
Ultima oră

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriie lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO

16:31

Syria TV: SIE refuză să comenteze știrea despre întâlnirea directorului cu președintele Al-Assad