Avem 16 noi Sfinți Români, Martiri și Mărturisitori anticomuniști. Centenarul Patriarhiei Române - La Mulți Ani!

De ActiveNews  /  

Foto: Basilica

Foto: Basilica

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Împlinirea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie va fi marcată, marți, printr-o serie evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală - VIDEO:

 

De la ora 7:00, sfintele moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, vor fi purtate în procesiune, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.


Între orele 9:00 și 12:00, Patriarhul Daniel va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni fiind invitați să participe la acest moment liturgic aniversar.

Ulterior, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Începând cu ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.

La aceeași oră, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârși un Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.

SFINȚENIA – VOINȚA, MOTIVAȚIA ȘI DETERMINAREA CREȘTINILOR ORTODOCȘI

Astăzi, 4 februarie 2025, în Biserica Ortodoxă Română are loc un Eveniment important în viața Patriarhiei, în viața Bisericii și în viața creștinilor. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât la Mărețul Eveniment Creștinesc din istoria Patriarhiei Ortodoxe Române au participat toți ierarhii Bisericii, inclusiv cei care fac misiune în afara granițelor României. Este vorba despre validarea unor Sfinți Cuvioși, Preoți, Mărturisitori,  Mucenici, prin Actul eliberat de Ședința Sinodului Ortodox Român. Un act de recunoștință, de prețuire, de validare și de canonizare, eveniment mult așteptat de poporul drept-credincios, a celor șaisprezece sfinți enumerați mai jos:

•       Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);

•       Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);

•       Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);

•       Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);

•       Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);

•       Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);

•       Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);

•       Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie);

•       Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);

•       Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);

•       Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);

•       Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);

•       Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai);

•       Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);

•       Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);

•       Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

Slavă Ție, Dumnezeule, Slavă Ție!

În Biserica Ortodoxă, dobândirea sfințeniei ocupă un loc important în iconomia duhovnicească pe calea mântuirii. Mai mult, toi creștinii ortodocși sunt chemai la sfințenie, dar așa cum precizează și Evanghelia lui Hristos: „mulți chemați, puțini aleși...”. Cu alte cuvinte, sfințenia este în primul rând, o luptă cu tine însuți, acel război lăuntric pe care trebuie să-l poarte cel ce voiește sfințenia. Unul dintre Cuvioșii Mărturisitori spunea că acel creștin care reușește să se biruiască pe sine, omoară pentru totdeauna păcatul și devine stăpân peste patimile sale. Iată că sfințenia poate fi o luptă continuă pe calea desăvârșirii duhovnicești. Un alt Cuvios Mărturisitor punea accent pe multă compasiune pe această cale a dobândirii Duhului Sfânt și a obținerii desăvârșirii spirituale. Compasiunea poate fi o cale importantă spre iluminare și spre sfințenie. Un alt Cuvios Mărturisitor punea accent pe timpul prezent: „orice clipă poate fi un timp și orice suspin poate fi o rugăciune”. Ai pierdut acea clipă, ai pierdut căința, ai pierdut pocăința, ai pierdut iluminarea și sfințenia.  Un alt Cuvios Mărturisitor punea accent pe iubire.         „Dumnezeu este iubire”, ne spune evanghelistul Ioan. Și, într-adevăr, iubirea este cea mai mare putere din univers, de ce nu am folosi-o în acest proces inițiatic de obținere a sfințeniei. Un alt Cuvios Mărturisitor susținea că suferința este o cale spre iluminare și spre sfințenia. Aceasta cu atât mai mult, cu cât suferința arde câteva etape spre desăvârșirea spirituală și mântuirea sufletului.  

Slavă Domnului pentru minunata proslăvire a sfinților Săi!

Sfinții români duhovnici și mărturisitori din secolul XX au suferit în temnițe, în chinuri și în deportări, dar nu au slăbit dreapta credință, mărturisind cu prețul vieții și trăind o viață de prigoană pentru numele Lui Hristos, au fost făclii vii și candele aprinse insuflând dragostea, semănând credința și inspirând răbdarea semenilor lor, sunt modele de urmat și astăzi pe calea sfințeniei și a desăvârșirii spirituale. Canonizarea lor este confirmarea cununii de care se bucură acești sfinți în slava Sfintei Treimi și ne îndeamnă la urmarea vieții lor. Citindu-le viața vom afla lămuriri la întrebările noastre și ne vom lumina cugetul. Rugându-ne lor vom afla mijlocire la Dumnezeu. Azi, cei șaisprezece sfinți ne roagă să vorbim cu ei, să-i chemăm în necazuri și să îi urmăm în urcușul duhovnicesc, pe acești noi sfinți din calendarul creștin ortodox.

Și să ne rugăm și să îi păstrăm cu sfințenie, în inimile noastre pe toți mucenicii, mărturisitorii, martirii și eroii neamului care s-au nevoit în temnițele comuniste, în lagăre și în deportări.

Să le păstrăm vie memoria celor șaisprezece sfinți și să ne rugăm ca Domnul Iisus Hristos să-I proslăvească împreună cu toți sfinții Lui și pe noi, drept-credincioșii ortodocși, să ne ajute pe calea mântuirii sufletelor noastre. Amin.

Ștefan Popa

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Mărturia unei tinere mame din România care se luptă cu efectele grave ale vaccinării HPV

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Radu Comsuta 04.02.2025 12:28
    În cazul părintelui Arsenie Boca mi-aș fi dorit ceva mai mult decât o canonizare de duzină. După cum a spus-o PS. Daniil Stoenescu, ”nu cred ca de la Sf. Ap. Andrei până astăzi se mai fi dat pământul țării pe cineva ca părintele Arsenie Boca”, și apoi părintele Arsenie a spus că doar pentru jertfa sf. mucenici Brâncoveni Dumnezeu l-a trimis să se nască în pământul României căci putea să se fi născut în orice țară din lumea asta. Biserica cu taine pictată de părintele Arsenie de la Drăgănescu este ceva unic în toată ortodoxia, o adevărată ”capelă sixtină a ortodoxiei românești”. Apoi nu mai zic întemnițări mai dese decât a unor alți părinți mărturisitori din lista de mai sus. Vorbim de pușcăria de la canal, malmezon din București, etc. Însă cel mai cutremurător este că a ajuns la desăvârșire, faptul că a fost văzut și în închisoare și în altă parte învăluit în focul de flăcările Duhului Sfânt pe când era la închisoare dar și la mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta. Nu știu câți din marii părinți se pot lăuda cu acest dar. Nu se cunosc mărturisiri în alte situații.
    Dar deși a fost vârât într-o canonizare de duzină, și să spunem slavă lui Dumnezeu căci putea să nu-l mai canonizeze deloc după cât de tare s-au smintit unii...smintiți, totuși eu cred cu tărie că Dumnezeu face și el canonizarea Lui cea dreaptă. Și ca să mă justific cu ce tocmai am vrut să spun, rog cu atenție să vă gândiți la cazul Sf Ioan Gură de Aur, care după moartea lui, fratele Adelfos din Cucus în casa căruia a fost găzduit sfântul în ultimii ani de exil, nu i s-a arătat de înger că este nici în ceata, drepților, nici cea a cuvioșilor, nici cea pustnicilor sau a patriarhilor ci i s-a conferit cea mai mare cinste, să stea lângă tronul lui Dumnezeu!

    PS: dacă ar fi un loc în icoană pentru el, ar trebui să fie în fața sfinților mucenici Brâncoveni, pentru jerta cărora i s-a dat de la Tatăl cel Ceresc să se nască în țara noastră!

    Dar slavă lui Dumnezeu pentru toate și cu rugăciunile sfinților 16 mărturisitori din temnițele comuniste, sfinți martiri răpuși cu trupul dar nu și cu sufletul de bestia roșie apocaliptică, se se roage lui Dumnezeu pentru obiditul popor român în aceste vremuri de pe urmă!
    Doamne miluiește!
Ultima oră

20:15

CEAUȘESCU N-O MURIT. CNA cere scoaterea clipului în care Marius Tucă a vorbit de "Lovitura de stat"

19:22

Doliu în jurnalismul și literatura din România: a murit Doina Jela, una dintre cele mai importante voci ale memorialisticii despre comunism

18:35

Adrian Onciu: Scrisoare deschisă adresată Ambasadei SUA și Casei Albe

17:06

Catastrofalele preferințe ale lui Nicușor Dan: După Iohannis, Bolojan și Predoiu

16:24

Han Jong-hee, Co-CEO Samsung Electronics, a murit în urma unui infarct miocardic

16:00

Bolojan, din nou la raport în fața lui Macron. ”Coaliția celor dispuși” va lua o decizie privind desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina

15:45

Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar. Lovitură majoră pentru fostul președinte

14:28

Trump, revoltat de milogeala Europei: ”Sunt profitori. Uniunea Europeană a fost absolut oribilă cu noi” - VIDEO

14:10

Luminița Arhire: PATUL LUI PROCUST-CEL-PRO-EUROPEAN

13:52

Kremlinul compară arestarea Evgheniei Guțul cu cazul lui Călin Georgescu: ”Copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democrația”

13:29

Călin Georgescu a mers la poliție pentru controlul judiciar chiar de ziua lui. Prima apariție de la respingerea candidaturii - VIDEO

12:39

Mărturisire a lui Hellvig: Notele SRI sunt cam greu de înțeles

12:00

Cătălin Pena: Editorial pe care mi l-au scris premierul, milițianul și secretarul general

11:40

Șoc în lumea sportului! Fiul lui Brett Gardner, fost jucător New York Yankees, a murit subit la doar 14 ani

11:30

Baroul Cluj, în doliu. Avocatul Christian Schmidt a murit fulgerător la 49 de ani