Av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept, scrisoare deschisă către MAI: Proiectul ordonanței Guvernului pentru actele biometrice cu cip încalcă normele constituționale

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Către:

Ministerul Afacerilor Interne

Transmis pe e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, asociație fără scop patrimonial, neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică, înființată cu scopul de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu sediul în București, str. Matei Voievod, nr. 27, sector 2, înregistrată în Registrul Special sub nr. 28/23.03.2021, e-mail: asociatiaCASD@gmail.com, tel: 0743120002, reprezentată legal de Elena Radu, în calitate de președinte,

transmite următoarea

 

OBSERVAȚII ȘI PROPUNERI

cu privire la Proiectul ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate

 

            Proiectul de OUG încalcă normele constituționale privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, deoarece:

-        Pe de o parte, potrivit dispozițiilor art. 108 alin. (1) și (3) din Constituție:

”(1) Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe.

(3) Ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele și în condițiile prevăzute de aceasta.”

Drept urmare, art. 108 alin 3 din Constituție prevede acordarea de către Parlament a unui mandat expres Guvernului pentru emiterea de ordonanțe.

În Legea nr. 365/2022 nu au fost stabilite limitele în care Guvernul poate să emită ordonanțe. Drept urmare, cu toate că la art. 1 pct IV afaceri interne, s-a prevăzut ”4. modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate”, ca urmare a faptului că Parlamentul nu a stabilit limitele în care se poate legifera de către Guvern prin ordonanță,  s-a acordat un mandat general și nu un mandat expres Guvernului pentru a legifera. În lipsa mandatului expres în care să fie indicate limitele de legiferare, acesta nu poate să emită Ordonanțe în baza legii de abilitare.  

-         Pe de altă parte, potrivit art. 115 alin (1) din Constituție: ”Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice”, iar art. 1 alin. (5) din Constituție prevede că În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.”

În forma actuală a OUG nr. 97/2005 se prevede că evidența cetățenilor români se ține de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D.)

În Proiectul de OG se prevede că mai multe atribuții, nu toate, care reveneau D.E.P.A.B.D. se preiau de către D.G.E.P. (Direcția Generală de Evidență a Persoanelor).

În cadrul dezbaterii publice din data de 18.01.2022 am întrebat dacă este o eroare sau nu că numai în unele articole se preiau de D.G.E.P. atribuțiile D.E.P.A.B.D. Reprezentanții MAI au răspuns că numai D.G.E.P. va avea atribuții, fiind vorba de una și aceeași instituții, ca urmare a restructurării care a avut loc la finalul anului trecut.  

În ceea ce privește D.G.E.P. , potrivit Articolul 10^1 din OG nr. 84/2001:

”(1) Direcția generală este condusă de un director general, care are calitatea de ordonator de credite, ajutat de unul sau mai mulți directori generali adjuncți, numiți prin ordin al ministrului afacerilor interne.

(2) Direcția generală gestionează și administrează Sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă, coordonează și controlează metodologic activitatea de stare civilă desfășurată la nivel național și cooperează cu Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în vederea îndrumării metodologice a activității de stare civilă desfășurate la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României din străinătate.

(3) Direcția generală administrează și gestionează Sistemul național informatic de evidență a persoanelor, coordonează și controlează metodologic serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și cooperează cu Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în vederea îndrumării metodologice a activității de evidență a persoanelor desfășurate la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României din străinătate.

(4) Prelucrările de date cu caracter personal efectuate de Direcția generală și serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se realizează cu respectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul protecției persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.”

Se poate observa astfel că D.G.E.P. are potrivit legii numai administrarea și gestionarea a două sisteme informatice, unul privind actele de stare civilă și unul privind evidența populației și nu are atribuții de ”integrare” a celor 2 sisteme (așa cum se menționează la art. 3 alin (1) din OUG 97/2005 și nici să administreze și să gestioneze ”alte documente necesare persoanei în relațiile cu statul”.

Mai mult decât atât, potrivit art. 35 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente:

”(1) Înscrierea în Registrul electoral a cetățenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

(2) După dobândirea cetățeniei române, persoanele care au 18 ani împliniți sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.”

Drept urmare, prevederile OUG nr. 97/2005 afectează și Registrul electoral, afectând inclusiv sistemul electoral (care poate fi reglementat numai prin lege organică potrivit art. 73 alin 3 lit a din Constituție) care poate fi modificat prin lege organică și nu pot exista dispoziții într-o OG care să aibă impact asupra dispozițiilor unei legi organice (legea nr. 208/2015), având în vedere dispozițiile art. 115 alin. (1) din Constituție.

          Propunerile de modificare a OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români depășesc limitele obiectului de reglementare al OUG nr. 97/2005 și scopul reglementării OUG nr. 97/2005, fiind încălcate normele de tehnică legislativă și implicit principiul legalității reglementat de art 1 alin (5) din Constituție.

Potrivit dispozițiilor în vigoare în prezent ale OUG nr. 97/2005:

          ”Articolul 1

          Prezenta ordonanță de urgență constituie cadrul care reglementează evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, prin care se asigură realizarea raporturilor juridice dintre persoanele fizice, juridice și instituțiile statului de drept.”

          Articolul 2

          (1) Evidența cetățenilor români reprezintă un sistem național de înregistrare și actualizare a datelor cu caracter personal ale acestora, necesar cunoașterii numărului, structurii și mișcării populației pe teritoriul țării și furnizării de date în interesul cetățenilor, al statului și al instituțiilor publice.

          (2) Evidența cetățenilor români cu domiciliul în România se ține după principiul locului de domiciliual acestora de către Ministerul Administrației și Internelor, prin Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, denumită în continuare D.E.P.A.B.D., împreună cu serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor organizate potrivit legii.

          (3) Pentru cetățenii români care au domiciliul în străinătate, evidența acestora se ține după principiul ultimului domiciliu avut în țară și după reședința declarată în România.

          (4) Activitatea de evidență a cetățenilor români, precum și cea privind eliberarea actelor de identitate ale cetățenilor români se realizează în mod unitar și sunt coordonate de D.E.P.A.B.D., la nivel central, și de către serviciile publice comunitare județene de evidență a persoanelor, la nivel județean.

              Din dispozițiile art. 1 din OUG nr. 97/2005 se poate observa că obiectul reglementării OUG nr. 97/2005 îl reprezintă evidența,domiciliul, reședința și actele de identitateale cetățenilor români, iar scopul reglementării îl reprezintă evidența cetățenilor români necesar cunoașterii numărului, structurii și mișcării populației pe teritoriul țării și furnizării de date, evidență care se ține după domiciliu sau reședință.

              Modificările care se propun a fi aduse OUG nr. 97/2005 nu pot să depășească obiectul și scopul reglementării și drept urmare nu pot să conțină norme care să depășească obiectul și scopul reglementării.

              Cu toate acestea modificările prevăzute în proiectul de OG depășesc limitele  obiectului și scopul reglementării OUG nr. 97/2005.

              În acest sens, exemplificativ arătăm că:

-         modificările privitoare la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 97/2005 Integrarea și administrareabazelor de date privind evidența persoanelor, a actelor de stare civilă, a cărților de identitate, a cărților electronice de identitate, a cărților de identitate simple, a cărților de identitate provizorii, a dovezii de reședință și a celorlalte documente necesare persoanei în relațiile cu statulse realizează de D.G.E.P.”. În condițiile în care în prezent se introduce digitalizarea haotică a tuturor  bazelor de date publice, folosirea sintagmei ”documente necesare persoanei în relațiile cu statul” determină integrarea și administrarea bazelor de date privind orice documente, nu numai a documentelor de identificare, ceea ce depășește limitele și scopul reglementării OUG nr. 97/2005.

 

              Față de discuțiile care au avut loc în cadrul dezbaterii publice din data de 18.01.2023 privitoare la reglementarea deficitară care lasă loc de interpretare și extindere a datelor și informațiilor care pot fi ”încorporate” cărții de identitate electronică, prin HG,  precum și răspunsul reprezentanților MAI potrivit cărora aceasta intenția inițiatorului a fost aceea ca să conțină cartea electronică de identitate numai informații privitoare la datele de stare civilă, evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate, OUG nr. 97/2005 necesită următoarele modificări:

-         La art. 3 alin. (1) din OUG nr. 97/2005 să se elimine sintagma ”și a celorlalte documente necesare persoanei în relațiile cu statul”;

-         La art. 3 alin. (3) din OUG nr. 97/2005 să se elimine sintagma ”și a altor documente necesare persoanei în relațiile cu statul”;

-         art. 7 alin. (4) care prevede ” Conținutul R.N.E.P. se stabilește prin hotărâre a Guvernului,la propunerea Ministerului Administrației și Internelor”, să se abroge;

-         eliminarea din proiectul de OG a art. 9 alin. (5) propus a fi introdus, potrivit căruia ”Prin hotărâre a Guvernului se pot stabili instituții/autorități suplimentare față de cele prevăzute la alin. (4).”

 

              Totodată, având în vedere discuțiile din cadrul dezbaterii publice din data de 18.01.2023:

-         cu toate că se prevede în proiectul de OG introducerea art 9 alin. (31) potrivit căruia: ”De la data realizării condițiilor tehnice, actualizarea R.N.E.P. se realizează prin proceduri automate, pe baza informațiilor preluate din sisteme informatice prevăzute la alin. (3) sau din documentele prezentate de persoana interesată”, nu se prevede o procedură de soluționare în regim de urgență a unor eventuale erori preluate cu ocazia actualizării R.N.E.P. prin proceduri automate, caz în care cetățeanul ar fi afectat în mod grav, dacă ar trebui să urmeze procedura comună de rectificare a erorii;

-         la art. 10 din OUG nr. 97/2005 nu se prevede care este legea specială care protejează datele cu caracter personal;

-         abrogarea art. 13 alin. (3) și (4) din OUG nr. 97/2005 astfel încât cartea electronică de identitate să reprezinte numai un instrument de identificare, fără să aibă dublă semnificație (de identificare și autentificare) deoarece ar pune în pericol cetățenii, deoarece permite monitorizarea în masă și controlul cetățenilor;

-         eliminarea din proiectul de OG a propunerii de modificare a art 171 din OG nr. 97/2005;

-         eliminarea din proiectul de OG a sintagmei ”sau sau al unui organism privat

-         acreditat, destinat protecției speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul” din forma propusă pentru modificarea art. 121 din OUG nr. 97/2005;

-         eliminarea din OG nr. 69/2002 a sintagmei ”precum și aspectele procedurale și legale” din art 83  alin. (1): ”(1) Condițiile tehnice, precum și aspectele procedurale și legale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la datele înscrise în format electronic în cartea electronică de identitate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, deoarece permite în mod neconstituțional Guvernului să adauge la lege prin HG;

-         ­­modificarea art. 83 din OUG nr. 69/2002 astfel încât gradul de protecție al datelor cu caracter personal să fie ridicat și să nu permită copierea acestora;

-         Modificarea art. 84 din OG nr. 69/2002 astfel încât să nu poată fi suspendată activitatea specifică eliberării actelor de identitate, deoarece există un risc pentru cetățenii cărora le-a expirat cartea de identitate, aceștia rămânând fără document de identificare.

              Totodată, în condițiile în care MAI și structurile sale sunt simpli administratori ai unor sisteme informatice care gestionează date cu caracter personal, trebuie precizat în mod expres în lege care sunt entitățile juridice care sunt proprietarii sistemelor informatice (sub toate aspectele software și hardware), precum și care este modalitatea, procedura și entitatea care verifică dacă au fost accesate în mod ilegal sistemele și bazele de date, precum și răspunderea celor care accesează în mod ilegal sistemele și bazele de date. Toate acestea au relevanță prin prisma respectării legislației pe GDPR și a respectării drepturilor și libertăților fundamentale garantate de Constituția României.

Cu stima,

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept

Președinte Elena Radu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Gheorghe Becali: VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • IC XC NI KA 19.01.2023 13:33
    Dacă dorește cineva să ia a t i t u d i n e și să scrie la MAI ref. adoptarea unor modificări legislative privind cartea electronică de identitate,
    la adresa de e-mail
    dgj_transparenta@mai.gov.ro

    ATENȚIE! Termenul este astăzi, 19 ianuarie 2023



    CĂTRE,
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

    Subiect e-mail: Ref. dezacord ref. Proiect OG pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidența persoanelor si catrea electronica de identitate - aflat in dezbatere publica pana astazi, 19 ianuarie 2023


    Data 19 ianuarie 2023


    Subsemnatul/Subsemnata __________, cu domiciliul în __________, având CI seria ___, nr. ___, vă aduc la cunoștință că NU sunt de acord cu modificările legislative pe care le propuneți în vederea adoptării ref. Proiect OG de modificare legislație privind cartea de identitate, deoarece vin în contradicție și îmi încalcă drepturile și libertățile fundamentale garantate de Constituția României - dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libera circulație, libertatea conștiinței, dreptul de proprietate privată, precum și dreptul la viața intimă, familială și privată.


    Din prisma acestor drepturi și libertăți fundamentale
    există riscului de a implementa un sistem
    ce poate duce la abuzuri, supraveghere, acapararea vieții,
    respectiv la tot felul de privațiuni și, in extremis,
    chiar la privarea de bunuri sau de libertate întrucât n u p u t e ț i f a c e a b s t r a c ț
    i e de dezideratul Forumului Economic Mondial (FEM/WEF), care se desfășoară chiar zilele acestea, în perioada 16-20 ianuarie 2023, la Davos, Elveția - Tema ediției cu numărul 53 fiind “Cooperare într-o lume fragmentată” - Lumea se
    află astăzi într-un punct critic de inflexiune. Numărul mare de crize în curs
    necesită o acțiune c o l e c t i v ă curajoasă, anunță www.weforum.org.

    De asemenea, NU PUTEM FACE ABSTRACȚIE nici de „Marea Resetare” vizată de FEM/WEF care are ca scop, printre altele, deposedarea maselor de proprietatea privată și introducerea rapidă a unei adevărate Dictaturi Digitale. „Nu veți
    deține nimic și veți fi fericiți”, fiind sloganul lor, alaturi de „orașe inteligente de 15 minute” (15-minute city).

    A se vederea cele opt predictii ale
    lumii in 2030 – “8 predictions for de world in 2030”:
    https://www.facebook.com/page/7746841478/search/?q=you%20don%27t%20own%20anything%20and%20you%20will%20be%20happy

    https://www.weforum.org/agenda/2016/11/8-predictions-for-the-world-in-2030/?utm_content=bufferdda7f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR2l3Fq3uDDJMzw-UwXEF3YjKUWqmiygQ2Wj7Vuz4Ra9nXC2Pl50eS1mRvY

    “Nu vei deține nimic și vei fi fericit. Așa
    se poate schimba lumea noastră
    până în 2030.”
    Citește mai mult: http://wef.ch/2gmBN7M

    https://www.facebook.com/page/7746841478/search/?q=smart%20cities%2015%20minutes%20away

    Vă solicit în mod expres să NU propuneți în
    vederea adoptării legislație care converge pas cu pas și facilitează controlul total al fiecărui om în parte.

    Faptul că apare posibilitatea optării între cartea de identitate electronica și cea simplă (în formatul actual) însă reglementând ca această posibilitate să poată să dispară în viitor, face ca optarea să fie practic i l u z o r i e, ceea ce va duce la s i l i r e a oamenilor pentru luarea cărții electronice de identitate.


    Domnilor decidenți, indiferent dacă sunteți credincioși sau nu, e foarte bine să cunoașteți ce stă scris în Sf. Scriptură, și să vă întrebați dacă nu cumva dvs. contribuiți
    la împlinirea acestui Cuvânt al Lui Dumnezeu:


    “Și ea îi silește pe toți, pe cei
    mici și pe cei mari, și pe cei bogați și pe cei săraci, și pe cei slobozi și pe
    cei robi, ca să-și pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât
    nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică
    numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.” (Apocalipsa 13, 16-17)


    Vă puteți asuma această contribuție?!
    Să vă ferească Dumnezeu, dacă da.


    Domnilor decidenți, vă rog rețineți
    că un lucru rău nu vine niciodată sub forma răului, că ne-am feri, nu, el vine sub forma binelui. Aprofundați problema, luați-vă foarte în serios menirea, existența pe acest pământ și fiți responsabili că purtați pe umeri o răspundere uriașă!

    Noi suntem creați trup și suflet și, vă rog, nu omiteți sufletul când luați în calcul trupul. Indiferent dacă sunteți credincioși sau nu, și
    pentru dvs. și, și pentru noi credincioșii, Legea pusă de Dumnezeu pentru mântuirea sufletului e aceeași.

    ‘Valoarea’ (spunem așapentru a ne putea da seama, cu toate că e de neprețuit - sufletul e pe verticala (nu-i din lumea aceasta), valoarea e pe orizontală) unui singur suflet de om o cunoaște Dumnezeu și pentru a ne da și noi seama, pe Unicul Său
    Fiu L-a trimis în lume ca prin Lucrarea Sa să ne răscumpere din robia păcatului, să ne dăm și noi seama de ‘valoarea’ unui SINGUR suflet de om. FIECARE om în parte, deci, TOȚI oamenii suntem restaurați prin Jertfa Sa de pe Cruce, este “Mielul
    Lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”, astfel TOȚI fiind candidați la mântuirea
    sufletului.

    Și, nu avem cum, E EXCLUS!, să cunoaștem ‘valoarea’ fie și numai a unui SUFLET de om, dacă NU cunoaștem ce lupta se dă pentru el (războiul nevăzut), cine o poartă, de când o poartă și până când o poartă, Cine e de partea noastră, care e a Lui LUCRARE-JERTFĂ-CONTINUUĂ și pentru cine și pentru ce, în fine, dacă NU cunoaștem cum am pierdut raiul și cum îl putem (re)câștiga sau pierde din nou, cine ne-a înșelat de l-am pierdut (pe mâna
    noastră) și ne înșeală în continuare tot pentru a-l pierde, dar de data asta DEFINITIV!

    “Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” (Matei 22,29)


    Indiferent dacă sunteți credincioși sau nu, vă puteți pune problema în termenii lui Blaise Pascal:
    “Dacă cred că exista Dumnezeu și El nu exista, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există și El exista, atunci am pierdut TOTUL.”

    DECI, cine riscă cu viața lui?!


    De asemenea, luați vă rog aminte la cuvântului duhovnicului neamului Pr. Justin Pârvu, Sfânt al închisorilor comuniste, ref. la acest aspect:


    https://manastirea.petru-voda.ro/2015/05/21/scrisoarea-parintelui-justin-parvu-catre-senatul-romaniei/

    https://manastirea.petru-voda.ro/2015/01/14/mesajul-parintelui-justin-catre-presedintele-romaniei/

    https://manastirea.petru-voda.ro/2017/03/21/comunicat-despre-actele-de-identitate-electronice/


    Față de cele ce preced, vă rog să luați în calcul riscurile mai sus aratate și întrebați-vă dacă vi le puteți asuma.



    Doamne, ajută!

    Semnătura,
    ___________

    *apoi scanat și trimis pe e-mail, de preferat să se păstreze textul și în corpul e-mail-ului pentru accesarea link-urilor menționate.
  • Tic 19.01.2023 17:09
    Mulțumim
  • pleistoros 19.01.2023 21:28
    Stimata doamna avocat ma rog la Dumnezeu pentru sanatatea dvs.

    Stati linistita, chiar daca probabil ca vor reusi sa impuna aceasta mizerie, nu uitati ca acest popor isi ardea recoltele in calea invadatorilor, acum cateva sute de ani.

    Sunt "unii" care nu au uitat acest aspect si, cand momentul va sosi, NU vor tine cont de 0 si 1 cand ACASA ii vor vizita (pe promotori), sa le ureze de bine si multa sanatate (cu viteza stiintei).
    Nu uitati un aspect foarte foarte important: pentru ca 0 si 1 sa poata functiona, in primul rand, trebuie putina electricitate :)
Ultima oră

18:00

De ziua lui Gigi Becali: ”VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult, pentru a fi iertați.” VIDEO

17:00

Raport al guvernului britanic: Rata de decese este mai mare la tinerii vaccinați Covid cu 4 doze – au un risc cu 318% mai mare să moară decât cei care nu au primit vaccinul. Studii

16:10

ZiuaNews: Părintele și regizorul Ciprian Mega îl contrează dur pe Medvedev chiar la Moscova: ”Românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană”. Ce a zis despre Ciolacu

16:08

"Găsit mort, fără urme de violență". Moartea subită l-a găsit pe un tânăr de 21 de ani pe o stradă din Orăștie

16:00

Iulian Rusanovschi: Lansarea cărții “Războiul Monumentelor” din Basarabia are loc și la București, miercuri, 24 aprilie, ora 16.00, la Fundația Titulescu. Vă așteptăm!

15:18

Claudia Marcu: Energia verde a leșinat

14:26

Un miliard de dolari pentru primul Studio de film fără influențe woke. Elon Musk a pus banii jos pentru Mel Gibson! Cu ce alți actori și producători a bătut palma CEO-ul Tesla. ACTUALIZARE

14:11

România scrie istorie! Aur la Campionatul Mondial de Robotică din Texas

14:00

TRANSMISIE ÎN DIRECT: Dan Puric la Conferințele Familia Ortodoxă de la Librăria Sophia, despre Identitatea Națională: TREZEȘTE-TE, POPOR ROMÂN!

13:48

Monseniorul Viganò: Legătura dintre Asasinarea lui JFK și Biserica Paralelă

13:34

Întorsătură de situație! De pe lista europarlamentarelor, la Primăria Capitalei - Gabriela Firea este oficial candidatul PSD

13:20

Agentul Rusiei Marchel Mihăiescu: corigent la istorie sau propagandist al Moscovei?

13:09

Filmul “Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiția oficială Cannes 2024

13:00

Zoe Dantes: Sfântul Gheorghe plânge. De doi ani!

12:13

Liviu Alexa și Anca Alexandrescu au avut dreptate: Monstruoasa rețea-caracatiță a lui Florian Coldea șantajează oameni de afaceri cu sute de mii de euro și ”rezolvă” dosare în justiție. Înregistrări halucinante