

1919 a fost un an crucial in istoria romanilor. Dupa experienta traumatizanta a razboiului si momentele de gratie din 1918, statul roman era pus in fata sarcinii foarte dificile a consolidarii interne si a recunoasterii internationale.
Altfel spus, la finalul Marelui Razboi, Romania Mare ramanea, din unele puncte de vedere, doar un concept, un deziderat. Menita sa dea substanta acestuia, campania militara din 1919 s-a desfasurat intr-un context complicat, generat de reorganizarea sistemului international, de o grava criza economica si sociala, de amenintarea extinderii bolsevismului, ceea ce o face cu adevarat remarcabila.
Diversele imagini, multe dintre ele inedite, ne vorbesc despre memoria oficiala a acestor evenimente, dar ne trimit si spre realitatile profunde din spatele acestora.
Pe reversul unei umile carti postale care ne ofera imaginea podului dintre localitatile Szentes si Csongrad, pe Tisa, un ofiter, azi anonim, noteaza: „Podul […] care m-a costat 28 de soldati raniti, 7 morti si 3 ofiteri raniti.”
Cu ocazia centenarului, Monitorul Oficial a publicat un album dedicat campaniei militare din Ungaria din 1919, care iși propune la aniversarea centenară a acelor evenimente să readucă in conștiința publică din prezent faptele istorice așa cum au fost ele consemnate de către contemporani, prin intermediul documentelor păstrate și a fotografiilor de epocă.




Albumul conține, pe langă cele aproape 300 de fotografii din epocă, textul semnat de Alin-Victor Matei, cuprinzand o narațiune a evenimentelor, prezentarea contextului politic național și internațional, aspecte abordate din punct de vedere social, economic, diplomatic, propagandistic, un spectru amplu de la latura umană la cea politico-administrativă. Un capitol important este dedicat operațiunilor militare, explicate insă in context geopolitic, dar și din viziunea combatanților, pornind de la soldații de rand și pană la comandanții militari, prin intermediul mărturiilor consemnate de aceștia, cercetate in arhive.
Foto după Video: Armata română în Budapesta (1919) [COLOR]
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
https://mihailandrei.wordpress.com/2022/08/11/umbre-nemtesti/
Unele mijloace de luptă folosite de inamici depășesc orice imaginație. La clorul și sulful din gazele asfixiante, au adăugat otravă și bacterii ale bolilor contagioase. Pentru a otrăvi populația civilă, în special copiii, inamicii aruncau dulciuri și jucării otrăvite din avioanele lor, sau erau răspândite în secret de agenții lor. Tentative de acest fel sunt semnalate peste tot pe unde au mers.