Atac aerian mortal în Ucraina: Gara din Kramatorsk, regiunea Donețk, a fost vizată de bombe în timp ce mii de oameni așteptau să fie evacuați. Peste 30 de civili au fost uciși

De Părău Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 30 de ucraineni au fost uciși (peste 39, conform Daily Mail) și aproximativ 100 au fost răniți în timpul unui atac cu rachete în Donețk, potrivit companiei feroviare de stat ucrainene, citate de Sky News.

Mii de civili se aflau în gara din Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, când o bombă a căzut în apropierea acesteia, a declarat guvernatorul din Donețk.

Civilii se aflau la gară în încercarea de a se evacua din zonă, unde se așteaptă o escaladare a conflictului. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:
 
 
Fotografiile de vineri din Kramatorsk înfățișau cadavre împrăștiate pe podea, zăcând printre bagaje și cărucioare de copii în fața gării aglomerate din oraș. Unele dintre ele fuseseră deja puse în saci verzi, în timp ce alte fotografii arătau fumul care se ridica din clădire în timp ce pompierii se grăbeau să ajungă la fața locului. (articolul continuă dedesubt)
 

Imaginile arătau, de asemenea, resturile unei rachete de mari dimensiuni care zăceau pe iarba din fața gării. Pe partea laterală a carcasei sale era afișat un text alb în limba rusă, pe care scria: „Pentru copiii (noștri)”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a deplâns pe Instagram atacul și a confirmat relatările privind victimele. '[Forțele rusești] distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată'', a scris el. Ulterior, el a precizat că niciun soldat ucrainean nu se afla în stație.

Primarul din Kramatorsk, Oleksander Honcearenko, a declarat că în gara din oraș se aflau aproximativ 4.000 de persoane în momentul în care aceasta a fost lovită de cel puțin două rachete. El a spus că majoritatea erau femei, bătrâni și copii care se pregăteau să se evacueze în regiuni mai sigure, în timp ce Rusia își concentrează trupele în estul Ucrainei. 

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a declarat, de asemenea, că mii de oameni se aflau acolo în momentul loviturilor și, ulterior, a oferit un bilanț actualizat - spunând că cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 rănite - după ce inițial s-a raportat că au fost ucise 30 de persoane. Într-o postare online, el a spus că mulți dintre răniți erau în stare gravă. (articolul continuă dedesubt)
 

Din imagini, comentatorii militari au spus că racheta folosită în atac a fost o rachetă Tochka U din epoca sovietică - cu o precizie între 200 și 500 de metri. Stația se află în centrul orașului Kramatorsk - un oraș cu peste 150.000 de locuitori. Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc încă aceste rachete, iar evacuările ar fi fost cunoscute.
 
Rușii de la Moscova neagă atacul...

Potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti, ministerul apărării de la Moscova a negat atacul, afirmând că racheta era de un tip folosit doar de armata ucraineană și că este similară cu cea care a lovit centrul orașului Donețk pe 14 martie, ucigând 17 persoane, potrivit RIA. Cu toate acestea, imaginile de la fața locului arată că aceasta era vopsită în verde, în timp ce versiunile ucrainene sunt vopsite în gri, potrivit experților. 

TASS - o altă agenție de știri de stat din Rusia - a relatat că comandantul separatist din Donețk, Eduard Basurin, a declarat că atacul asupra gării a fost o "provocare" ucraineană împotriva Rusiei.

De la lansarea invaziei sale la 24 februarie, Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili și clădiri civile, în ciuda dovezilor tot mai numeroase care arată contrariul. Națiunile occidentale au avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri sub steaguri false în încercarea de a-și justifica acțiunile din Ucraina.
 
...iar rușii din Donbas dau vina pe Kiev
 
Eduard Aleksandrovici Basurin, purtătorul de cuvânt al comandamentului „miliției populare” pro-ruse din „Republica Populară Donețk”, a declarat că atacurile din gara Kramatorsk ar fi fost o „provocare” ucraineană, potrivit Sky News, citat de Știri pe Surse

Statul Major al Forțelor Armate Ruse susține că rachtele „Tochki-U” precum cea care a fost fotografiată la gara din Kramatorsk au fost retrase oficial din armamentul brigăzilor de rachete odată cu trecerea la rachetele „Iskander”.

Rușii argumentează că nu există nici o înregistrare care să arate utilizarea în luptă a Tochek-U de către Forțele Armate ale Federației Ruse sau armatele „Republicii Populare Donețk” și „Republicii Populare Luhansk” în Donbas. În același timp, există o mulțime de videoclipuri cu utilizarea în luptă a Iskander și a altor tipuri de rachete. Rușii mai susțin că Ucraina încă folosește rachetele de tip Tochki-U, inclusiv pentru a lovi în Donețk. (articolul continuă dedesubt)
 

Pe esplanada din fața gării din Kramatorsk se vedea ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă Tochki-U, pe care se putea citi, în rusă, „pentru copiii noștri”. 

Kramatorsk se găsește în estul Ucrainei, la aproximativ 80 de kilometri nord de Donețk și la 80 de kilometri vest de Luhansk. Imagini din această săptămână au arătat sute de oameni în gară urcând în trenuri care se îndreptau spre vest.

Trei trenuri care transportau persoane evacuate au fost blocate joi în aceeași regiune a Ucrainei, după un atac aerian asupra liniei, potrivit șefului Căilor Ferate ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești s-au regrupat pentru o nouă ofensivă și că Moscova intenționează să acapareze cât mai mult teritoriu în Donbas - o regiune industrială din estul Ucrainei, unde mulți vorbesc rusa ca a doua limbă și unde rebelii susținuți de Moscova se luptă de opt ani cu forțele ucrainene. 

Autoritățile locale au îndemnat civilii să plece cât încă mai este posibil și relativ sigur s-o facă.
 
 
  
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • TacheMache 08.04.2022 14:48
    Pe scurt în Kramatorsk.

    1. Ca urmare a sosirii unei rachete tactice la gara Kramatorsk, 30 de civili au fost uciși și aproximativ 100 de răniți.
    2. Ucraina a declarat imediat că Rusia a fost cea care a tras în oamenii care se grăbeau să evacueze și că este un Iskander cu un focos cluster.
    3. Când au apărut fotografiile fragmentelor de rachetă, s-a dovedit că era Tochka-U, care este folosit de Forțele Armate ale Ucrainei. După aceea, Zelensky și-a schimbat pantofii și a început să afirme că acesta nu era un Iskander, așa cum au transmis Arestovich și Kirilenko, ci Tochka-U, doar rus.
    4. În Forțele Armate ale Federației Ruse, „Tochki-U” a fost retras oficial din armamentul brigăzilor de rachete în legătură cu trecerea la „Iskander”. Nu există nici un videoclip care să arate utilizarea în luptă a Tochek-U de către Forțele Armate ale RF sau armatele DPR și LPR în Donbass (chiar dacă presupunem că acestea vor fi luate din baze de depozitare pe termen lung). în același timp, există o mulțime de videoclipuri cu utilizarea în luptă a Iskander și a altor tipuri de rachete. În același timp, Ucraina folosește Tochki-U peste tot, inclusiv pentru a lovi la Donețk, unde SBU a adunat un miting special pentru această grevă prin oameni de față în rețelele de socializare.
    5. Racheta, probabil, a zburat dinspre sud-vest. Potrivit unei date. spală-l. Pentru alții, a funcționat foarte bine. Pe rachetă totul era inscripționat „Pentru copii”
    6. De asemenea, este de remarcat faptul că populația din Donbass, inclusiv Slaviansk și Kramatorsk, este considerată de Forțele Armate ale Ucrainei ca fiind neloială (în Ucraina, locuitorii din Donbass sunt de fapt lipsiți de dreptul de vot), astfel încât pot fi sacrificați cu ușurință. .
  • Andri 08.04.2022 18:15
    Atentie la bors..
    Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut o declarație bizară la o conferință de presă. Ea a spus că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului, un fel de mâncare tradițional în regiune
    https://m.digi24.ro/stiri/externe/declaratie-bizara-purtatoarea-de-cuvant-a-mae-rus-spune-ca-motivul-invaziei-din-ucraina-ar-fi-borsul-1899109

    Probabil ca alcoolul o ajuta sa refuleze minciunile/aberatiile pe care trebuie sa le debiteze

    În declarația sa, Zaharova îi acuză pe ucraineni de nazism și extremism, susținând că aceștia au interzis „până și cărțile de bucate”.

    „Pentru că nu au vrut să împartă borșul. Trebuia să aparțină unui singur grup, unui singur popor. Dar să-l împartă, pentru ca în fiecare oraș, în fiecare țară, fiecare gospodină să-l facă așa cum știe... nu au vrut să facă un compromis. Exact despre asta vorbim, xenofobie, nazism. Extremism în toate formele sale”, a spus Zaharova.
  • __ 09.04.2022 16:52
    posibil in gara erau ce presati sa plece de separatisti, neavand unde in zona sa se refugieze, la sat. Cum sunt multi IDP (internally displaced persons) care au plecat din zonele alea separatiste inspre Vest
    Ce zice wikipedia ( https://en.wikipedia.org/wiki/Kramatorsk_railway_station_attack ):

    Rusia a negat orice implicare, afirmând că a fost o operațiune fals flag a Ucrainei.[27] Mai multe canale Telegram, pe care Newsweek le-a legat de instituții de presă pro-ruse, ar fi raportat mai devreme în acea zi că Rusia a lansat cu succes un atac cu rachete asupra „forțelor ucrainene” la stația Kramatorsk. Când a devenit evident că atacul a ucis un număr mare de civili în schimb, anunțurile au fost eliminate, iar Rusia a început să numească atacul o farsă.[28] Ministerul rus al Apărării a afirmat că atacul a fost efectuat de forțele ucrainene și provine din Dobropillia, la sud-vest de Kramatorsk.[29]

    Analistul Royal United Services Institute, Justin Bronk, a spus că Rusia urmărește să distrugă infrastructura de transport ucraineană pentru a îngreuna deplasarea trupelor ucrainene. El a sugerat, de asemenea, că Rusia a optat pentru acel tip special de rachetă datorită prezenței sale în arsenalul armatei ucrainene, pentru a „înnoroi apele”.[23]

    Provocări la revendicările oficiale ale Rusiei
    Ministerul rus al Apărării a susținut că nu mai folosesc rachete Tochka-U; cu toate acestea, Amnesty International, jurnaliștii de investigație ai „Echipei de informații privind conflictul” și un număr de experți militari nenumiți raportaseră deja utilizarea Tochkas de către forțele ruse în Ucraina înainte de lovitura de la Kramatorsk.[30] Mai mult, anchetatorii de la „Proiectul Hajun din Belarus” cu sursă deschisă au publicat videoclipuri cu mai multe camioane rusești cu rachete Tochka care se îndreptau din Belarus către Ucraina, cu marcajul „V” în 5 și 30 martie.[31]

    În noaptea de 7 aprilie, canalul pro-rus Telegram Записки Ветерана („Notele veteranilor”) i-a avertizat pe civili să nu evacueze din Slaviansk și Kramatorsk pe căile ferate.[32] Pe 8 aprilie, în aceeași zi cu bombardarea gării din Kramatorsk, Ministerul rus al Apărării a lovit gările din Slaviansk, Pokrovsk și Barvenkovo ​​cu „rachete aeriene de înaltă precizie”, după propria recunoaștere.[33] ][34]
Ultima oră

13:25

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța

13:19

Putin a numit un nou ambasador la București. Cine este Vladimir Lipaev

13:06

Iranul amenință cu arme nucleare? ”Sioniștii vor primi un răspuns în câteva secunde”

12:17

Imaginile groazei de la spitalul Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene. Cadavrele sunt efectiv peste tot

10:50

Fost senator PSD: Boc și Ioan Rus au lătrat în patru labe, la ordinul lui Nicu Ceaușescu. La propriu!

10:27

Doliu în lumea boxului! Fostul campion britanic Willie Limond a murit la 45 de ani. A fost găsit fără reacție în mașina sa

10:26

Israelul plătește cu Apă dronele iraniene doborâte

09:21

Viitorul războiului este aici. "Dragonfire", prima armă laser a Marii Britanii, poate să distrugă ținte aflate la kilometri distanță. Costul este mai mic de 10 lire sterline pe lovitură

09:11

Doliu în presa din România. Un mare jurnalist de Radio a murit subit la numai 57 de ani

08:57

Descoperire șocantă. Sindromul long-Covid este, de fapt, post-vaccin

08:44

Av. Elena Radu: Unde e greșeala? La ei? La noi?

08:31

Marius Mioc: Elisabeth Linder, consultantă a industriei farmaceutice, despre vaccinuri - VIDEO

23:36

ASCOR Constanța organizează Conferințele Postului Mare. Invitați: Părintele Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, și Părintele lect. Univ. Dr. Gheorghe Tudor, de la Facultatea de Teologie din București

23:07

Noi minuni ale Sfinților închisorilor din Aiud – un prunc născut prematur, căruia medicii nu-i dădeau nicio șansă, s-a făcut complet sănătos. O vindecare și convertire minunată pe patul de moarte - și alte minuni

22:30

Dr. Robert Malone: Motivul implementării cenzurii și tehnologiei psihologice asupra populației. Ce urmărește ”Marea Narațiune” a lui Klaus Schwab pe plan mondial - VIDEO TRADUS de la Summitul Covid 5