Arhimanditul Nicodim Dimulescu a fost înmormântat la Mănăstirea Crasna. Au slujit patru ierarhi în frunte cu IPS Teofan. Ce mesaje au transmis Patriarhul Daniel și IPS Teodosie, al cărui naș de călugărie a fost vrednicul de pomenire adormit. VIDEO

De Părău Vlad  /  

Foto: Raluca Ene / Basilica.ro

Foto: Raluca Ene / Basilica.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea mănăstirii prahovene Crasna a devenit neîncăpătoare marți pentru numărul mare de fii duhovnicești, apropiați ori simpli pelerini care au venit să-și ia rămas bun de la părintele Nicodim Dimulescu, marți, 19 aprilie 2022. Patru dintre cei șase ierarhi închinoviați la Mănăstirea Crasna au oficiat slujba de înmormântare a arhimandritului care a slujit vreme de 55 de ani acest așezământ monahal, a transmis Basilica.

Au oficiat slujba înmormântării Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și Episcopii Galaction al Alexandriei și Teleormanului și Sebastian al Slatinei și Romanaților. VIDEO:

Părintele Nicodim a slujit această mănăstire din 1967, atunci când a fost trimis de Patriarhul Justinian, împreună cu mai mulți monahi de la Mănăstirea Slănic, să readucă la viață Schitul Crasna, aflat la acea vreme fără călugări și într-o stare avansată de degradare. 

Preasfințitul Părinte Galaction a transmis mesajul Patriarhului Daniel la eveniment, intitulat „O viață închinată slujirii lui Dumnezeu – Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu (1935 – 2022)”, pe care îl publicăm mai jos, urmând să revenim și cu alte cuvinte de bun rămas ale ierarhilor și fiilor duhovnicești ai vrednicului de pomenire adormit. Mai multe fotografii de la înmormântare, AICI.

Citiți și Răzvan Ionescu: PĂRINTELE ARHIMANDRIT NICODIM DIMULESCU S-A MUTAT LA CERURI


PATRIARHUL DANIEL: „O viață închinată slujirii lui Dumnezeu – Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu (1935 – 2022)

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de 16 aprilie 2022, a părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu, proinstareț al Mănăstirii Crasna din județul Prahova, în vârstă de aproape 87 de ani, dintre care 73 de ani petrecuți în viața monahală.

Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a născut în localitatea Cărpeniș, din județul Argeș, în data de 11 mai 1935. Încă de la vârsta de 13 ani chemarea viețuirii monahale i-a călăuzit pașii spre Mănăstirea Râmeț din județul Alba în obștea căreia a petrecut vreme de un an. Apoi s-a stabilit la Mănăstirea Slănic din județul Argeș, unde avea să se formeze duhovnicește, să fie tuns în monahism și să primească darul preoției.

Anul 1967 a marcat un moment important din viața cuvioșiei sale. Cu binecuvântarea și prin grija vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, părintele Nicodim, împreună cu alți părinți de la Mănăstirea Slănic, a fost trimis să readucă la viață Schitul Crasna, care se afla la acea vreme fără călugări și într-o stare avansată de degradare.

În toamna anului 1999, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu a încredințat părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu slujirea de stareț al Mănăstirii Crasna, pe care a îndeplinit-o cu râvnă și dăruire până în anul 2010.

În timpul păstoririi sale ca stareț, Mănăstirea Crasna a cunoscut o bogată înflorire, atât din punct de vedere edilitar, cât și al intensificării vieții duhovnicești, la care s-a adăugat și o frumoasă lucrare filantropică.

Astfel, sub atenta supraveghere a părintelui Nicodim, biserica mare cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost restaurată, iar o biserică nouă cu hramul Acoperământul Maicii Domnului a fost construită.

De asemenea, au fost construite: un paraclis închinat Sfinților Români, un altar de vară cu hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, două corpuri de chilii în care locuiește majoritatea viețuitorilor mănăstirii, un arhondaric pentru cazarea pelerinilor și o trapeză, iar clopotnița mănăstirii a fost consolidată și reamenajată, în timp ce în gospodăria mănăstirii au avut loc multe alte lucrări.

Pe lângă activitățile administrativ-gospodărești, părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu a susținut formarea duhovnicească și teologică a unor monahi și a unor tineri în școlile teologice din țară și străinătate, unii dintre ei devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre, ca stareți și preoți, dar și ca ierarhi, încât, în prezent, șase dintre membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sunt fii duhovnicești ai Mănăstirii Crasna.

În anul 2010, din cauza unor probleme de sănătate, părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a retras din slujirea de stareț al Mănăstirii Crasna, dedicându-se mai mult rugăciunii și îndrumării duhovnicești a pelerinilor.

De-a lungul anilor, părintele Nicodim Dimulescu a lucrat cu timp și fără timp în folosul Bisericii, iar meritele sale au fost evidențiate.

Astfel, a primit rangul de protosinghel și rangul de arhimandrit, precum și Crucea Patriarhală din partea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, iar din partea Noastră a primit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena în anul 2010 și Crucea Patriarhală (ediție nouă) în anul 2015, la împlinirea a 80 de ani de viață.

În aceste momente de întristare, adresăm obștii Mănăstirii Crasna și tuturor fiilor duhovnicești ai Mănăstirii un gând părintesc de mângâiere.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Biruitorul morții, să așeze sufletul părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu în ceata cuvioșilor din împărăția Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru obștea mănăstirii și pentru toți cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, se arată într-un comunicat publicat marți de Agenția de știri Basilica.
 
La mutarea la Domnul a Arhimandritului Nicodim Dimulescu, și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a împărtășit un cuvânt personal întru amintirea fostului stareț al Mănăstirii Crasna, care i-a fost naș de călugărie:
 

„Părintele Nicodim a fost un om ales, cu o experiență duhovnicească deosebită, apropiat de oameni.

Cei care îl căutau aveau multă încredere în el, deoarece, deși nu avea studii academice înalte, avea experiență în îndrumarea pe drumul duhovnicesc al vieții.

De aceea, nu mai puțin de 6 ierarhi au fost aleși de către Sfântul Sinod, din rândul celor călugăriți și formați duhovnicește în Mânăstirea Crasna, o mânăstire pe care Părintele Nicodim a îngrijit-o desăvârșit, atât materialicește cât și duhovnicește.

Om cu o aleasă dragoste de Dumnezeu și de oameni, părintele Nicodim a avut și un gust al frumosului rafinat, fiind foarte atent la detaliile care împodobeau mânăstirea și viețile celor din jurul său.

În urmă cu 3 săptămâni l-am văzut pentru ultima oară, într-o întâlnire memorabilă în care i-am citit rugăciuni și dezlegări și având un dialog duhovnicesc profund, ca în vremurile cele frumoase ale întâlnirilor noastre duhovnicești de la Crasna.

Regret profund trecerea la cele veșnice, dar, totodată, am nădejdea că Dumnezeu îl va primi în rândurile aleșilor săi.

Dumnezeu să-l odihnească și veșnică să-i fie pomenirea!”, a transmis ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. VIDEO:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

19:12

Comisia Europeană: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre