Arafat își face prin DSU o platformă de cenzură pentru a combate „propaganda rusă” urmărind termeni precum Guvern, Ciucă, Iohannis, Geoană, Ursula, incompetență sau corupție. Nu se va mai putea vorbi liber pe Internet despre abuzurile puterii?

De Părău Vlad  /  

Foto: cloudwards.net

Foto: cloudwards.net

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă o măsură dictatorială se dorește a fi impusă românilor în contextul războiului din Ucraina. Arafat își deschide platformă de cenzură sub pretextul combaterii „știrilor false”. Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună mai multe ONG-uri (CNA ar fi fost avut în vedere, dar și-a declinat competențele pentru mediul online), pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele de socializare, pentru a identifica „fake news”, surse de dezinformare și propagandă pe tema războiului ruso-ucrainean, informează Profit.ro. Printre organizațiile neguvernamentale care au răspuns apelului Departamentului pentru Situații de Urgență se numără „Global Focus, Active Watch, Media Wise și alte ONG-uri cu experiență în media literacy, campanii de informare corectă a cetățenilor, monitorizare și analiză media”, potrivit relatării făcute de jurnalista Oana Osman în exclusivitate pentru Profit.ro. La inițiativa DSU s-a alăturat și Guvernul României. Nu este de mirare, având în vedere că șeful DSU, Raed Arafat, este și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
 
ACTUALIZARE Organizația ActiveWatch a decis să nu se alăture planului Guvernului de a înființa o platformă care urmează să depisteze dezinformările din mediul online, potrivit Știri pe Surse
 
„ActiveWatch nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală (...)

Decizia ActiveWatch: 

Pentru că am evaluat greșit această POSIBILĂ colaborare și pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societății, vom înceta orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă. Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg. 

Vom continua activitatea de monitorizare a activității Guvernului și a altor actori instituționali sau politici care influențează negativ libertatea de exprimare și accesul la informații de interes public”, a scris ActiveWatch vineri, pe Facebook
 
Reacțiile celorlalte două ONG-uri le puteți citi la finalul articolului.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis prin e-mail, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații privind narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză. 

CNA a transmis azi o informare în care arată că afirmațiile făcute în mesajele transmise între comunicatorii Guvernului nu sunt corecte în ceea ce privește implicarea sa: "Consiliul Național al Audiovizualului vă informează că nu a fost implicat instituțional într-o astfel de inițiativă referitoare la o platformă care urmează a scana presa online, bloguri și rețele sociale. Menționăm că CNA este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, reglementarea presei online neintrând în sfera de competență a Consiliului." 

Potrivit propunerilor transmise comunicatorilor din ministere, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propagandă rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtișag”. 

Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.

Ne întrebăm cum vor fi etichetați procurorii DNA sau site-ul instituției dacă vor emite comunicate referitoare la membrii guvernului pe spețe de corupție - mai este voie sau nu să ai bănuieli rezonabile privitoare la necinstea factorilor politici, având în vedere tot istoricul lor din ultimii ani și afacerile de mare corupție din pandemie? Se pare că, sub acoperirea combaterii propagandei ruse, cei care nu demult ar fi vrut să „taie microfonul” medicilor nealininiați narațiunii oficiale pe motiv de „zădărnicirea combaterii bolilor”, își construiesc acum o platformă redutabilă de cenzură care să împiedice inclusiv punerea la îndoială a onestității lor. Cum se vor potrivi toate aceste măsuri cu libertatea presei și drepturile garantate de Constituția României, printre care „interzicerea cenzurii de orice fel”?

Și asta nu este tot. Distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul "markerilor” propuși la alte "narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate.  "Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, "markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor "subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.

În special șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în centrul unei afaceri de corupție privind SMS-uri și mesaje neoficiale pe care le-ar fi trimis șefului companiei Pfizer pentru contractarea a miliarde de doze de ser experimental Covid. Ne putem aștepta că nu va mai fi voie să ne exprimăm online pe acest subiect care, de altfel, este cercetat de însuși Ombudsmanul (avocatul poporului) european?

Citește mai mult la Profit.ro.
 
PSD se dezice de platforma cenzurii
 
Partidul Social-Democrat (PSD), prin vocea președintelui său, Marcel Ciolacu, a avut o reacție virulentă împotriva inițiativei lui Arafat:
 
„„PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către ”societatea civilă”! #Cenzura, #MinisterulAdevărului, #Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. 
Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun #cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt ”geniu al Carpaților”. 
P.S. Fake-news-ul se combate printr-o  comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare”, a scris liderul PSD, vineri, pe Facebook
 
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu este cel din gura căruia am aflat despre un „elefant” și mai mare, poreclit legea privind securitatea și apărarea națională, pe care Florin Cîțu (liderul PNL și președintele Senatului) și-o dorește trecută prin parlament „în regim de urgență” săptămâna viitoare. O asemenea lege ar acorda puteri discreționare și neconstituționale CSAT în contextul războiului din Ucraina, dar și în fața oricărei amenințări de securitate, chiar și a uneia potențiale (prezumtive). Practic, dictatura DSU din pandemie ar urma să fie preluată și perpetuată de CSAT pe termen nedefinit, în folosul regimului Iohannis și al „siguranței naționale”, desigur. Iar cu siguranța națională, la fel ca și cu sfintele și indiscutabilele măsuri de combatere a pandemiei, pur și simplu nu te pui - decât dacă ești „terorist” și-ți asumi să fii tratat ca atare, atât din punct de vedere social, cât și „legal”.
 
Comunicatul MediaWise Society

„Profit.ro a publicat astăzi un articol în care numele organizației noastre apare menționat alături de alte ONG-uri într-un context care sugerează că am ajuta Guvernul României să cenzureze presa. Facem următoarele precizări:
- La invitația Global Focus, în calitate de expert în educație media, Președintele Mediawise Society a participat la câteva întâlniri preliminare legate de stabilirea unui mecanism de cooperare între membri ai societății civile și instituții din aparatul guvernamental.
- Scopul acestui grup de lucru format din reprezentați ai mai multor ONG-uri și specialiști a fost să găsească o formulă prin care să fie semnalate narative cu potențial de dezinformare în media online, în contextul războiului din Ucraina. În trecut, lipsa de reacție a autorităților a generat rostogolirea informațiilor false care, uneori, au generat panică. 
- Discuțiile preliminare au avut rol consultativ, participarea a fost neremunerată.
- Propunerile și posibilele direcții de lucru vizau o monitorizare a social media urmată de furnizarea unor rapoarte, nu doar către Guvernul României, cât și către sindicate, asociații patronale, mediul academic - toate aceste acțiuni sub coordonarea Global Focus Center.
- Mai multe detalii despre instrumentele de monitorizare care ar fi urmat să fie folosite, găsiți în comunicatul Gobal Focus Center.
- Colegii de la ActiveWatch descriu în reacția lor publică de astăzi motivația de a participa la întâlniri, motivație cu care rezonăm și care stă și la baza participării noastre (între timp, ActiveWatch și-a schimbat punctul de vedere, n.r.)
- Am crezut și credem în continuare că cea mai bună soluție în lupta împotriva dezinformării este educația media. Vorbim despre nevoia de a dezvolta programe de educație media de foarte mulți ani și am reușit să dezvoltăm o platformă de resurse educaționale cu eforturi uriașe și resurse limitate.
- Nimeni din organizația noastră nu a fost contactat de autorul articolului de pe platforma profit.ro pentru un punct de vedere”, a scris MediaWise Society, vineri, pe Facebook

Comunicatul entuziast al GlobalFocus Center

„MECANISMUL COORDONAT DE GlobalFocus Center PENTRU O INFORMARE CORECTA A POPULATIEI, IN CONTEXTUL CRIZEI DIN UCRAINA

Tocmai pentru ca guvernul a avut o #comunicare deficitara in aceste zile, am vazut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formeaza cozi la benzinarii, banci si birouri de pasapoarte) si am fost solicitati noi, ca experti, sa clarificam situatia , am luat initiativa de a crea, exclusiv impreuna cu colegi din alte #ONG-uri, un mecanism prin care sa punem presiune pe guvern sa comunice mai prompt, mai corect, mai complet. 

Acest mecanism este 100% independent, nu exista si nu va exista finantare guvernamentala (de altfel in momentul de fata nu exista deloc finantare – suntem in discutii cu parteneri internationali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucram si nu vom lucra pentru guvern sau ca sa-l protejam, acesta este liber sa ia in considerare sau nu recomandarile noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandarile pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum intelege sa reactioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare intre acest task-force format din experti si beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face si ce este si mai ales ce NU face si NU este acest mecanism, astfel incat sa ne asiguram ca el sprijina, nu impiedica libertatea de exprimare. Toata activitatea noastra de pana acum a fost pusa in slujba informarii corecte si adesea acest lucru ne-a adus in conflict cu institutii politice sau guvernamentale.

Mecanismul nu este definitivat. Termenii de cautare circulati in public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectati de la institutii guvernamentale si alti parteneri din societatea civila intr-un proces de brainstorming. Am solicitat contributii si idei de la mai multi parteneri, inclusiv de la guvern si asteptam in continuare sa ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege si decide cum vor arata algoritmii de cautare. Lista de parteneri cu competenta in domeniu ramane deschisa si ni se poate alatura oricine este interesat si poate sa aduca o contributie relevanta.

Din punct de vedere tehnic, vom folosi aplicatiile @Pulsar  si @CrowdTangle pentru a identifica temele prioritare de discutie in spatiul #public, instrumente care sunt disponibile, cu licenta, oricarei alte organizatii sau altor persoane care doresc sa faca propria lor monitorizare online si social media. Filtrarea finala privind recomandarile de reactie din partea institutiilor statului sau societatii civile/ mediului privat va fi insa facuta de experti. Vom transmite la final rapoarte regulate catre ONG-uri, asociatii patronale si sindicale, guvern, mediu academic, institutii care au un rol in comunicarea pe acele teme cu recomandari de reactie.

GlobalFocus Center este parte a unor retele internationale de experti de prestigiu care lupta cu dezinformarea (@Beacon Project, @Open Information Partnership, etc.) si pe baza acestei experiente, inclusiv in perioada Covid in care am derulat initiative similare (vezi linkuri mai jos), stim ce efecte devastatoare la nivel social poate avea comunicarea oficiala deficitara. 

Cand mecanismul de lucru va fi definitivat, va fi perfect transparent si vom fi bucurosi sa-l explicam oricui este interesat; de altfel, metodologia folosita este similara cu cea a partenerilor nostri, Bellingcat  si DFRLab, cele mai prestigioase institutii in plan international care promoveaza informarea corecta, #factchecking si lupta cu #dezinformarea si impreuna cu care am organizat in trecut cursuri de pregatire a expertilor din societatea civila si presa in utilizarea exact acestor instrumente pe care le folosim acum”, a scris GlobalFocus Center, vineri, pe Facebook. Postarea a stârnit câteva zeci de comentarii în contradictoriu. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
 • Orizont 11.03.2022 15:06
  In loc sa PLAFONEZE cat mai repede pretul la alimentele de baza, javrele nu stiu ce sa mai faca pentru a pune pumnul in gura romanilor talhariti !
  Atentie, ca in aceste zile majoritatea romanilor isi cheltuie ULTIMELE ECONOMII in cadrul unei operatiuni de DRENARE a banilor de la populatie catre sacii fara fund ai sistemului securist care aduna bani din TVA si accize! Luna martie va fi jaful de proportii si saracirea programata a majoritatii , apoi nu poate urma decat RATIONALIZAREA si introducerea unor sisteme de cartela a foamei exacta ca in LAGARELE comuniste – ceea ce si devine UE si intreg Occidentul!
  Dupa 2 saptamini de propaganda si sanctiuni se vede CLAR ca efectul cel mai distrugator este asupra economiei UE si in special a tarilor sarace !
 • hannah 11.03.2022 15:08
  Sunt chiar idioti! Limba romana, din fericire, este o limba destul de bogata (a se vedea cate injuraturi exista ) si toate cuvintele pe care ei le vor considera "subversive" vor putea fi inlocuite cu sinonime, figuri de stil, etc. Cat despre nume....oricum ratatii conducatori in frunte cu Johannis, etc. si Arahat au deja pseudonime atribuite de populatie, baaaa chiar mai putem inventa o gramada! Despre numele criminalilor globalisti occidentali pot spune acelasi lucru, pot fi inlocuite chiar cu cuvinte care-i caracterizeaza. Eu nici macar nu folosesc numele de Ursula, folosesc un cuvanrt care o defineste si mai bine (nic macar nu-l mai mentionez aici, pentru a nu le da idei cenzuristilor si sa-l includa si pe asta. Astept pana dupa).
  Si voi continua sa vorbesc si sa scriu (noroc ca cei ce citesc presa "underground" de rezistenta, sunt oameni deschisi la minte, informati si cu multe cunostinte si cu siguranta ne vom intelege si vom intelege despre ce este vorba). Mai lipsesc manifestele imprastiate in piete si de pe cladirile inalte!!! As vrea sa-i vad pe slujitorii slugilor cum stau si aduna manifeste!
 • CoRin 11.03.2022 20:33
  Atenție la nade! Mult prea multe ca sa fie întâmplatoare... Zvonul cu prețul benzinei scumpit peste noapte - au muscat destul guvizi (Vezi în contabilitate, la stocuri FIFO). Si au făcut-o artistic! Zvon propagat anterior și în tarile vecine. Zvonul cu scumpirea (asta deja nu mai este zvon)/ raționalizarea alimentelor. Noi am trăit vremea "alimentației raționale", cu cartele la pâine și alte alimente (cu slogane ca: " Nici o masa fără peste!" - pe vremea acea avem și a cincea flota de pescuit din lume, acum pestele este aproape articol de lux). Acum îl loc noi sa nu mai vindem în exterior alimente și sa ajutam producătorii locali, vindem în forța tot ce este în silozuri. Ei acum colac peste pupăza politia netului. Vorba unui domn de mai sus, la cat de bogata este limba romana își vor prinde urechile cu toate softurile lor de urmărire. Au tăiat sursele de informare rusești (noroc ca exista VPN-uri) cum nu au făcut-o toți aliații din NATO... Pe acolo nu mai se canta în concerte opere ale compozitorilor rusi. Mai avem puțin și daca ascuți acasă compoziții clasice rusești, sau te uit la un film rusesc sau ai cărți scrise de scriitori rusi sau (Doamne Ferește! - foarte grav) ai pe pereți icoane rusești ți cu rusii și trebuie sa fi pedepsit. Ma doare sufletul ca au ajuns la ordinul unui dement pe de o parte sa moara tineri trimiși nevinovați în linia întâi, iar pe de alta parte alți tineri sa fie puși in fata faptului de ași apăra tara cu prețul vieții. Iar nominalizarea marelui comandant A este bine venita. Marele comandant este un erou al adevărului: Vaccinul este sigur! Oferă Imunitate! Reacțiile adverse sunt minime! Nu oferă chiar imunitate dar faceți forme mai ușoare ale bolii. Va mai puteți îmbolnăvii și grav, dar nu muriți! Intre timp la ordin a dispărut și virusul, acum ne transformam în specialiști în lupte asimetrice și strategi militari...Nu știu ce sa mai zic! Îți vine sa dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!
 • Leonesse 12.03.2022 09:04
  Cenzura? Haida dârla dârla, Toma cu șopârla. Cred ca românii își vor aminti cum au trecut multe de cenzură. https://youtu.be/f8y7w8SHoc4 .
 • OMAGA 12.03.2022 09:34
  Aceasta platforma le va fi utila cand o sa "apara" urmatorul virus.
  Cand se va relua circul cu vaccinarea obligatorie si cu starea de criza, mobilizarea obligatorie a barbatilor pentru a sustine "lupta" contra noii pandemii.
  Va aparea un nou vaccin ARN, creat la timp pentru noul virus. Lupta adevarata abia acum incepe, s-a fasait guvidul, dar ei nu se lasa. Momentan, cat se pregatesc de runda urmatoare, avem un pic de diversiune la TV si pe internet, cu razboiul ruso-ucrainean.
 • Rusi 14.03.2022 15:58
  Daca nici acum procuratura nu-l aresteaza pe Arafat inseamna ca este complice cu el.
 • Rusi 14.03.2022 18:29
  Gobal Focus Center nu reprezinta societatea civila din Romania. Astia trebuie verificati.
Ultima oră

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României

16:30

Mănăstirea Petru Vodă: Comunicat despre Diana Iovanovici Șoșoacă

15:16

”Regele fițelor” găsit mort în casă fără urme de violență

15:00

Pandemia informatică globală - Bill Gates și Microsoft aruncă lumea în haos

14:32

Comandor (r) dr. Ștefan Popa: Preotul și pilotul – doi slujitori ai cerului. 20 IULIE - PRAZNICUL PROROCULUI ILIE. ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE

14:05

Homosexualul Kristoff Lajos de la Mentor în Romania prins în flagrant în timp ce viola un minor de 14 ani. A fost săltăt de Poliție din sectorul 4 al Capitalei